Remedii naturale pentru acneea rozacee

Acneea rozacee se manifestă prin formarea de pete și pustule roșii, care prezintă uneori chiar puroi, la nivelul feței. Deși acest tip de afecțiune a pielii are în general cauze ereditare sau este datorată unor modificări hormonale, este posibil să te confrunți cu ea indiferent de vârstă sau sex, în special dacă ai între 30 și 50 de ani. Boala poate fi  apare și datorită consumului de alimente picante sau iritante, ori a unui anumit stil de viață.

Citește mai jos care sunt remediile la care poți apela, în cazul în care ai observat că tenul tău are o roșeață permanentă, cu vase de sânge vizibile și pori dilatați.

Simptome prin care se manifestă acneea rozacee

Acneea rozaceea afectează milioane de persoane din întreaga lume, în special din rândul adulților. Simptomele acestei afecțiuni pot să difere funcție de vârstă și sex, dar principalele forme de manifestare sunt reprezentate de:

  • Erupții asemănătoare acneei (pete mici și roșietice), la nivelul feței, cu ten gras și sensibil;
  • Roșeața permanentă a feței în zona centrală, a obrajilor; 
  • Vase de sânge sparte și vizibile pe ten;
  • Pielea sensibilă, care ustură;
  • Piele îngroșată, cu pori dilatați pe nas, în special în rândul bărbaților;
  • Senzație de usturime sau iritație a ochilor, plus sensibilitate la lumină, în cazul acneei rozacee oculare.

Cu toate că nu există remedii pentru vindecarea acneei rozacee în totalitate, cu ajutorul anumitor remedii naturale vei putea ține sub control această problemă de la nivel cutanat.

Tratamente și remedii pentru acneea rozacee

Întrucât cauzele apariției bolii nu sunt în întregime cunoscute, nu există deocamdată nici tratamente pentru ca ea să poată fi eradicată în întregime. Totuși, există anumite soluții cu ajutorul cărora poți ține sub control această afecțiune. Este de remarcat și faptul că acneea rozacee se manifestă mai frecvent la persoane cu piele deschisă, păr blond și ochi albaștri, iar simptomele sunt în general mai accentuate în rândul bărbaților. 

Iată câteva remedii cu ajutorul cărora poți corecta aspectul neplăcut al petelor roșiatice, și poți diminua formele ei de manifestare. 

  • Produse de make-up sau cosmetice cu Vitamina C

Utile pentru a masca decolorarea pielii, cremele și serurile de față cu o doză mare de Vitamina C ajută la reducerea petelor și redau tenului strălucirea. În plus, un fond de ten sau un corector de față în nuanțe verzi sau galbene atenuează aspectul roșiatic al feței, fiind recomandate atunci când te machiezi.  

  • Loțiuni de curățare delicate, fără alcool

Cele mai citite articole

Atunci când te demachiezi, folosește doar produse de curățare delicate, fără alcool, și care nu irită tenul. În plus, evită-le pe cele care conțin uleiuri ce pot bloca porii de la nivelul feței și apelează la soluții non-comedogenice, de tip oil-free.

  • Creme și loțiuni de față cu factor de protecție solară

Unele dintre cauzele care favorizează dezvoltarea rozaceei sunt temperaturile extreme, precum cele foarte mari sau cele foarte scăzute. Folosește întotdeauna o cremă solară cu factor de protecție ridicat, cu spectru larg de acțiune, atunci când petreci timp în aer liber.

  • Picături pentru ochi

Pentru a diminua efectele acneei oculare, care se manifestă prin senzația de ochi uscați, mâncărime, iritație, dar și sensibilitate la lumină ori chiar vedere diminuată, folosește picături special concepute pentru ameliorarea acestor simptome. Ele trebuie utilizate însă la recomandarea medicului specialist, deoarece sunt în general pe bază de steroizi.

  • Antibiotice 

Antibioticele administrate pe cale orală, ce includ tetraciclină, eritromicină sau minociclină au efecte antiinflamatoare și oferă rezultate mai rapide. Tetraciclinele, de exemplu, contribuie la îmbunătățirea simptomelor oculare, iar isotretinoina poate fi folosită în cazuri severe, dacă alte tratamente nu au funcționat. Și în acest caz este recomandat să ceri însă un consult, deoarece medicul specialist poate să diferențieze între diferitele tipuri de acnee. 

  • Evită alimentele picante 

Alimentele picante, precum anumite condimente, dar și cele care conțin un compus numit cinamaldehidă – scorțișoară, ciocolată, roșii și citrice – sunt de evitat, deoarece conduc la iritații ale tenului. La fel, cafeaua sau alcoolul pot agrava astfel de simptome.

  • Adoptă un stil de viață echilibrat

Stresul este unul dintre principalii factori ce pot declanșa ori agrava rozaceea. Mișcarea regulată, un stil de viață echilibrat și suficiente ore de somn te  vor ajuta să  diminuezi multe din simptomele asociate cu această boală.

O viață activă și echilibrată, care să includă multă mișcare și prin care să reduci pe cât posibil nivelul de stres, cât și produsele de îngrijire potrivite, te vor ajuta să ții sub control acneea rozacee și să-i diminuezi efectele. 

Cele mai citite articole