Pentru a sarbatori o nunta, o zi de nastere, sarbatoarea nationala sau o mare victorie sportiva, poate fi tentant sa-ti organizezi propriul mic foc de artificii. Dar daca spectacolul este placut pentru tineri si batrani, este si foarte supravegheat. Categorii de incendii, reglementari, prevenire: descopera tot ce trebuie sa stii pentru a folosi articole pirotehnice acasa, in gradina ta si, mai ales, fara riscuri.
Care sunt diferitele categorii de artificii?
Vrei sa tragi focuri de artificii acasa, in gradina ta, pentru a sarbatori ziua nationala, revelionul sau pentru a sarbatori un eveniment festiv? Acest lucru este posibil cu conditia sa respecti cu strictete anumite conditii de utilizare si reguli de siguranta. Deoarece dispozitivele pirotehnice sunt explozive, ele pot fi deosebit de periculoase si trebuie manipulate cu maxima precautie.
Acesta este motivul pentru care exista mai multe categorii care permit clasificarea artificiilor si a asa-numitelor petarde de divertisment in functie de periculozitatea, puterea si nivelul lor de zgomot.
Aceste patru categorii sunt:
categoria F1 – risc scazut si nivel scazut de zgomot. Petarda sau artificiile pot fi folosite in interior. Produsul nu poate fi vandut unui minor sub 12 ani. Trebuie respectata o distanta de siguranta de cel putin un metru;
categoria F2 – risc scazut si nivel de zgomot putin mai ridicat, dar mai scazut. Aceste produse nu pot fi achizitionate de minori si trebuie folosite in aer liber. Trebuie respectata o distanta minima de siguranta de 8 metri;
Cele mai citite articole
categoria F3 – prezinta un risc mediu si un nivel ridicat de zgomot, dar produsul nu este periculos. Este destinat adultilor si trebuie folosit in aer liber, in spatii mari, pentru a respecta o distanta de siguranta de minim 25 de metri;
categoria F4 – pericol mare si nivel ridicat de zgomot. Aceste artificii trebuie neaparat folosite in aer liber si sunt rezervate profesionistilor.
Tragerea artificiilor acasa: ce sa faci?
Daca intentionezi sa dai artificii acasa, primul lucru de facut este sa avertizezi primaria municipiului tau. Vei sti daca utilizarea acestor dispozitive pirotehnice este autorizata si, daca da, in ce conditii. De exemplu, unele primarii pot autoriza spectacole de artificii la domiciliu, doar pentru produsele din categoria F1 si F2, pentru a limita riscul de accidente.
Dar primaria sau prefectura pot interzice si folosirea petardelor si a altor rachete, direct printr-o hatarare de consiliu. Acesta poate fi cazul vara pe timp de seceta, pentru a preveni orice risc de incendiu provocat de un dispozitiv pirotehnic. Sau o interdictie in zonele din apropierea spitalelor sau maternitatilor.
Apoi, respecta categoriile de produse si instructiunile de utilizare si siguranta ale acestora. La fel, atunci cand cumperi artificii sau petarde, verifica daca ambalajul este marcat „CE” pentru a te asigura ca produsele respecta standardele europene, in special in ceea ce priveste siguranta.