Modern și fascinant: ghid pentru o amenajare modernă ca la carte

Pe lângă stilul clasic și cel minimalist, stilul modern este a treilea premiant pe podiumul tendințelor în amenajările interioare. Și nu este de mirare – un stil versatil, inedit, elegant și funcțional, stilul modern este preferat mai ales în rândul tinerilor. 

Și totuși, confuzia există – cum diferențiem un stil modern de unul contemporan sau minimalist? Am alcătuit un ghid de tips & tricks pentru o amenajare modernă ca la carte, ca să te asiguri că spațiul tău va fi cu adevărat modern.

Ce este stilul de amenajare modern?

Adesea confundăm stilul modern cu cel contemporan, deși ele sunt fundamental diferite – stilul de amenajare modern apare la sfârșitul secolului XIX, reflectând, practic, o viață cât mai clară și conformată vremurilor. Designerii au interpretat stilul modern ca fiind unul extrem de clar și funcțional, cu focus pe blocurile de culoare și fără prea multe elemente-extra. 

Stilul modern își are rădăcinile în liniile fine și formele clare – în schimb, stilul contemporan poate fi considerat o adaptare a modernismului: un stil tot modern, dar mai extravagant, mai art-deco și futurist. Indiferent dacă vorbim de amenajarea locuinței, a biroului sau de amenajare restaurante, stilul modern se pliază pe toate acestea, rezultatul fiind un design interior extrem de curat, funcțional și smart. Și, bineînțeles, unitar din punct de vedere estetic. 

Cum să avem o amenajare modernă ca la carte?

  • Sticlă și metal: dacă în stilul clasic, de exemplu, lemnul este materialul care nu poate lipsi, atunci când vorbim de modernism spunem clar și răspicat sticlă și finisaje metalice. 

Moderne, futuriste și elegante, aceste materiale transformă spațiul într-unul rafinat, și totuși aparent „nefinisat” – perfecțiunea este, la urma urmei, imperfectă.

  • Funcționalitate: față de alte stiluri, în amenajarea modernă focusul nu cade pe estetică, ci pe funcționalitate – „cum arată” spațiul cade într-un plan secund, pentru că suntem mai fascinați de…ce ne poate oferi cu adevărat spațiul. De aceea stilul modern implică tehnologii de smart home din care profităm din plin.
  • Culori neutre: toate amenajările moderne au la bază o schemă cromatică neutră, caldă sau rece: bej, maro, alb, gri, grafit, negru. Dar amenajările nu trebuie să rămână „fade” datorită acestor culori: putem aduce amenajarea modernă la viață cu ajutorul accentelor de culoare vibrante, precum fuchsia sau galben – însă moderația este cheia.
  • Linii și forme curate: adică simplitate excesivă și forme geometrice din belșug – în stilul modern sunt preferate liniile drepte, în vreme ce stilul contemporan favorizează curbele (canapelele și dulapurile rotunjite, de exemplu).
  • Mobilier modular: mobilierul modular este o invenție modernă, deci ar fi fost ironic să nu fie prezent aici – pentru că funcționalitatea primează, mobilierul modular este imperios necesar în amenajarea modernă. 
  • Decorațiuni simple și curățenie desăvârșită: în stilul modern avem parte de mai multe decorațiuni ca în minimalism, dar considerabil mai puține față de alte stiluri de amenajare. 

Rezumă-te la cărți, piese de artă și plante; de exemplu, printre idei amenajare dormitor modern se află alegerea unor decorațiuni intime: aici e locul în care poți pune câteva postere inspiraționale sau fotografii de familie, cu o ramă metalică, poate. În ce privește curățenia, modernismul nu lasă loc de dezordine. Pentru că în dezordine nu ne-am putea găsi claritatea, nu?

Curat, elegant, poate pe alocuri impersonal, stilul modern rămâne cu siguranță un etalon între stilurile de amenajare interioară, fiind favoritul celor cu o viziune futuristă, care își doresc o casă la un alt nivel: mai funcțională, mai inteligentă, mai organizată. În modernism, totul este la superlativ, începând cu claritatea și viziunea unitară a designului.