Ca mersul la medic, condusul poate să genereze uneori anxietate – mai ales dacă nu ai condus în ultimele luni, șansele să fii îngrijorat să te întorci pe șosele sunt mari. Însă, dacă suferi de stres sau anxietate când conduci, află că nu ești singurul. Un chestionar realizat de Nissan arată că 23% dintre șoferi se simt anxioși atunci când sunt la volan.
Ce cauzează teama de condus?
Din exterior, dacă nu ai carnet de conducere, s-ar putea să te întrebi „de ce să îți fie frică de condus?”. În realitate, motivele sunt mult mai plauzibile decât ai crede – iată la ce ne referim:
- dacă ai un părinte care era anxios când conducea, acest lucru te-a putut impacta în copilărie, ajungând, ca adult, să ai aceleași temeri
- dacă ai trecut printr-un accident de mașină, chiar și o coliziune minoră, sau dacă cineva drag ție a fost implicat în ceva asemănător
- dacă ți-e teamă de condus în situații clare, cel mai adesea iarna; în cele mai întâlnite situații, teama de condus iarna este generată de alunecări din trecut pe asfalt, pe care le-am evita dacă am avea cauciucuri michelin de iarnă, care să ne asigure aderența potrivită
- dacă ai o perioadă general stresantă sau treci prin schimbări majore în viața ta
- dacă nu ai condus pentru o lungă perioadă de timp.
Și apoi apar și alți factori de anxietate, precum teama de parcări, condițiile meteo, posibilele situații conflictuale cu ceilalți șoferi – aceste situații ne fac temători și lipsiți de încredere. În cazuri extreme, aceste stări se pot transforma chiar în vehofobie, adică fobie de condus.
Ce poți face ca să învingi teama de șofat
Dacă urmează să re-intri pe șosea după o perioadă de timp, e important să iei lucrurile ușor și să îți accepți propriul rând, luând în considerare că e firesc să îți fie teama. Iată câteva sfaturi de care să ții cont pentru a înfrânge această teamă:
- Ai grijă de tine înainte de a te urca în mașină. Alege să faci din plin lucrurile care te calmează – poți face yoga, poți citi, medita sau asculta episodul din podcastul favorit. Asigură-ți un mediu calm.
- Nu consuma cafea înainte de a te urca la volan. Cofeina acționează ca un „trigger” pentru stările de anxietate, așa că evită consumul înainte de a conduce.
- Planifică-ți călătoriile. Planifică ruta pe care urmează să mergi și asigură-te că o cunoști înainte, chiar dacă doar virtual: uită-te pe hărți și pe GPS pentru a te simți familiar.
- Ai grijă de mașină ca să aibă și ea grijă de tine. Cu alte cuvinte, mergi cu mașina în service, fă verificările necesare, asigură-te că nu te „zgârcești” când vine vorba de asta. Chiar dacă nu dispui de un buget foarte mare, poți găsi alternative accesibile care să funcționeze – de exemplu, poți alege niște anvelope mixte, ca să nu fii nevoit să le schimbi iarna. Sau, poți alege să mergi la un service mai accesibil în loc să amâni verificările.
- Fă ca mașina să se simtă un spațiu pozitiv și calm. Ascultă muzica ce te binedispune și încearcă să creezi o atmosferă plăcută în mașina ta, care să te facă să te simți în siguranță. Și, cel mai important: asigură-te că îți cunoști mașina: nu doar la interior – butoane, comenzi, martori în bord -, cât și la exterior: ce tip de jante auto ai, când le-ai schimbat ultima dată, ce tip de ștergător ai etc.
Dacă metodele de mai sus nu te ajută să elimini (sau măcar să diminuezi teama de condus), ia în calcul și hipnoterapia și autosugestia, metode prin care vei reuși în mod practic să diminuezi acest „driving anxiety”.
Într-o eră a mobilității, e vital să ajungi dintr-un loc în altul rapid și sigur – iar dacă ești deja posesor de permis de conducere, e păcat să lași anxietatea să te țină departe de șosea.