Dacă tocmai ai fost acceptat pentru un nou job, felicitări! Cu siguranță îți dorești să faci o impresie bună și să te prezinți, ca la carte, în fața angajatorului. Așadar, te întrebi ce acte îți sunt necesare pentru angajare, nu? Lucrurile sunt puțin complexe, în primul rând pentru că depinde de domeniul de activitate în care vei lucra.
De asemenea, unele acte sunt de-a dreptul obligatorii, pe când altele sunt doar esențiale. Conform articolului 8 din HG 500/2011, publicat în Monitorul Oficial numărul 372 din 27 mai 2011, angajatorul va anexa toate aceste acte dosarului tău de angajat, având obligația de a-l păstra și, când i se solicită, de a-l prezenta inspectorilor muncii.
Acte necesare pentru angajare
Când vine vorba de acte necesare angajare, pentru a te angaja ai nevoie de acte care să-ți ateste atât identitatea, cât și pregătirea în domeniu (studii universitare, cursuri de formare profesională), dar și un aviz de la medicina muncii privitor la faptul că ești apt, din punct de vedere medical, să prestezi serviciile. Pe scurt, actele sunt următoare:
· copie după CI (cartea de identitate) sau pașaport, necesare pentru a-ți dovedi identitatea și adresa domiciliului permanent;
· copii ale diplomelor care să-ți ateste studiile, în general ultima obținută, sau ale certificatelor obținute în cadrul cursurilor de formare profesională (după caz);
· un aviz obținut de la medicina muncii care certifică faptul că ești apt, din punct de vedere psihic și fizic, pentru a presta servicii la locul de muncă, într-un colectiv de persoane;
· codul IBAN (extrasul bancar), care reprezintă contul în care îți va fi transferat salariul lunar;
· contractul de muncă semnat, asta după ce l-ai citit în totalitate și cu atenție.
În funcție de domeniu, îți mai pot fi solicitate și alte documente suplimentare, cum ar fi declarații, copie după certificatul de naștere/căsătorie/decretul de divorț, CV-ul semnat de angajat, adeverință de la fostul angajator (dacă este cazul). În esență, cele de mai sus sunt obligatorii și trebuie prezentate la orice loc de muncă, indiferent de domeniul de activitate al acestuia.
Sfaturi utile pentru angajare
Etapa angajării reprezintă un pas important în viața oricărei persoane. Fie că vorbim despre faptul că te angajezi pentru prima dată sau ți-ai schimbat locul de muncă cu ajutorul unei agentii de recrutare, cu siguranță totul se simte ca o nouă provocare. Pentru a face o bună impresie, nu doar că trebuie să ai încredere în tine și în ceea ce te recomandă, dar trebuie să dovedești stăpânire de sine și să ai un discurs impecabil, pregătit dinainte pentru posibilele întrebări.
Când te prezinți la interviu, trebuie să te gândești la faptul că ai tot ce-ți trebuie pentru a ocupa poziția respectivă. Dat fiind faptul că ai ajuns în această etapă a procesului de angajare, înseamnă că, deja, ai făcut un pas major, urmând să demonstrezi că, într-adevăr, meriți să ocupi locul de muncă respectiv. Dă dovadă de profesionalism, seriozitate și încredere atunci când conversezi cu angajatorul, fără a lăsa emoțiile să te copleșească. Ai încredere în ceea ce poți.