Cum iti pregatesti un portofoliu fizic pentru interviuri

Un interviu pentru angajare este o discutie intre angajator si candidat, in care intrebarile si cautarile intervievatorului se îndreapta spre gasirea acelei persoane care, prin prisma aptitudinilor si abilitatilor sale, se potriveste cel mai bine cu idealul cautat pentru locul de munca vacant. In unele situatii, angajatorul este convins de o proba de lucru, de un test de cunostinte sau aptitudini, in alte cazuri aceasta convingere se formeaza prin studierea unui portofoliu de lucrari.

Daca subiectul te priveste in mod direct sau doar cauti raspunsurile potrivite pentru o persoana apropiata, randurile de mai jos iti propun cateva idei esentiale de la care sa pornesti intregul proces de pregatire.

Ce este un portofoliu pentru interviu?

In principiu, un astfel de portofoliu este un document-suport pentru CV, ce poate fi arhivat sau grupat in mai multe dosare cu sina din plastic si contine, pe langa o introducere si o pagina de incheiere, un rezumat al pregatirii profesionale, premiile si recomandarile obtinute in cariera, exemple pentru solutii la probleme legate de profesie si chiar exemple comportamentale STAR. Metoda de intervievare STAR isi propune obtinerea, intr-o maniera structurata, a unor raspunsuri clar conturate la situatii sau obiective ipotetice, actiuni necesar a fi intreprinse si rezultatele urmarite.

Un CV prezinta detalii legate de calificarile profesionale, locurile de munca si experientele dobandite in intreaga cariera intr-un mod sintetic, dar oarecum lipsit de concretete. Portofoliul fizic iti duce prezentarea la nivelul la care angajatorul poate vedea in tine un om capabil sa rezolve probleme specifice locului de munca vacant, datorita experientei si calificarii profesionale.

Cum arata portofoliul ideal?

Ca orice document, este necesar sa fie realizat pe baza unei structuri si sa prezinte informatii relevante si atent explicitate.

Partea I

Introducerea consta intr-o prezentare extinsa a candidatului (2-3 pagini), pe parcursul carora, in fraze concise, sa ilustrezi care sunt punctele forte care te recomanda drept candidatul ideal pentru locul de munca dorit.

Partea a II-a

Cele mai citite articole

Este compusa, in mod uzual, din 2-4 pagini si acopera intregul parcurs educational si profesional, cu punctarea distincta a certificarilor si acreditarilor tale de-a lungul carierei. Aceasta sectiune trebuie sa aiba un nivel de detaliere a informatiei si o structurare care sa permita o vizualizare rapida si completa a profilului tau de candidat.

Partea a III-a

A treia parte trebuie sa o rezervi exemplelor comportamentale STAR – pe parcursul a 2-3 pagini prezinti minim 3 situatii in care abilitatile tale profesionale si calitatile de lider sau de coechipier au contribuit decisiv la rezolvarea unei probleme profesionale relevante pentru locul de munca vacant. Cu alte cuvinte, vei descrie concret cat de bine te-ai descurcat in cateva situatii cheie, astfel incat sa trezesti interesul activ al angajatorului

Partea a IV-a

In acest punct, vei expune premiile, acreditarile, certificarile obtinute pana la momentul redactarii portofoliului, precum si recomandarile primite de la manageri, beneficiari, colegi de munca sau subalterni. Prin continutul lor, aceste marturii au rolul de a-ti creiona profilul de candidat intr-o maniera apropiata de idealul cautat de angajator.

Partea a V-a

In masura in care specificul locului de munca permite acest lucru, vei fi prezenta solutiile gasite la diferite probleme specifice, cu precizarea succinta a algoritmului care a stat la baza identificarii acelor rezolvari realizate de tine.

Partea a VI-a

Ultima parte trebuie sa fie rezervata concluziilor ce decurg firesc din continutul portofoliului si ilustreaza plenar de ce esti este optiunea ideala pentru locul de munca oferit de angajator.

La o prima vedere, crearea unui portofoliu fizic pentru fiecare interviu poate parea o sarcina complexa si mare consumatoare de timp. Pentru inceput, o varianta ar fi sa-ti creionezi un portofoliu general pe care – ca si in cazul unui CV – sa-l poti adapta in functie de specificul fiecarui loc de munca pentru care aplici. In timp, cu asimilarea mai multor cunostinte in ceea ce priveste redactarea acestor documente, poti ajunge sa detii un portofoliu unic pentru fiecare candidatura depusa.

Cele mai citite articole