Care sunt materialele utilizate pentru hidroizolarea terasei?

Pe piata, exista in prezent o gama variata de materiale utilizate pentru hidroizolarea unei terase utilizate pentru trafic mic sau mediu, dar si pentru trafic intens. Succesul unei lucrari de hidroizolatii depinde in foarte mare masura de materialele selectate si astfel, este recomandat sa fie alese de fiecare data materialele potrivite astfel incat sa asigure durabilitatea lucrarii pe termen lung. Cele mai apreciate materiale sunt urmatoarele.

Membrana bituminoasa solida

Acest tip de membrana este utilizata des pentru hidroizolatii terase circulabile. Cu o astfel de membrana sunt izolate cladirile de locuit, dar si spatiile in care sunt sediile de firme. In urma utilizarii unei astfel de solutii de hidroizolare, suprafata care se obtine poate fi acoperita cu agregate de dimensiuni mici, cu pietris fin sau cu nisip. Peste patul acesta de protectie se vor monta si dale de beton, sau se poate pune sapa. 

Membrane confectionate din PVC

Membranele din PVC sunt produse similare cu primul care a fost prezentat, insa pentru a se folosi la terase circulabile au nevoie de un strat de protectie suplimentar. In aceasta situatie se foloseste o folie dintr-un material special, peste care se va pune o sapa sau un strat de nisip. Finisarea se va face cu orice material care ar putea sa reziste traficului pentru care terasa a fost proiectata.

Membranele lichide din poliuretan

Aceste membrane sunt solutii utile de obicei in cazul spatiilor mici, asa cum sunt terasele circulabile aflate pe cladirile rezidentiale. Utilizarea unui suport perfect plan ofera si o aderenta foarte buna pentru membrana si astfel nu exista posibilitatea ca suprafata sa fie stricata de trafic. Practic, acest suport de beton va fi impregnat cu rasina sau cu vopsea care are proprietati hidroizolante foarte bune. Terasa poate sa fie folosita fara sa fie necesar un strat suplimentar de finisare, dar conditia este ca traficul sa fie foarte redus.

Mortar impermeabilizant 

Acesta este un material care ar putea sa intre in categoria clasica, in ceea ce priveste modul de utilizare. Este diferit de mortarul clasic prin faptul ca are si lianti care urmeaza sa creeze un strat impermeabil odata ce se usuca. Acest mortar se toarna si se niveleaza direct pe suport. Finisarea suprafetei se va face cu gresie de exterior sau cu dale.

Beton impermeabil

O astfel de lucrare se poate face chiar din faza in care cladirea este construita, atunci cand se stie modul in care va fi utilizata terasa. Betonul se prepara cu ajutorul unor retete speciale si are in compozitie aditivi care tin apa la distanta. O suprafata facuta cu beton impermeabil poate ramane exact asa cum este dupa turnare, sau poate fi finisata cu materiale rezistente la trafic.

Cea mai buna varianta ce poate fi aleasa din toate cele de mai sus este sugerata de profesionistii in hidroizolatii, in functie de situatia existenta la fata locului. Prin urmare, primul pas pentru hidroizolarea terasei este contactarea unei firme specializate in acest sens, care sa vina sa evalueze terasa si sa propuna cele mai bune solutii.