Este potrivit să oferim unui copil jucării dacă are o vârstă foarte mică: de la 0 la 3 luni? Sau este prea devreme? Asta chiar dacă se știe că în primul an de viață, bebelușul va dobândi o multitudine de abilități de care va avea nevoie mai târziu. Adevărul este că în fiecare etapă de dezvoltare a sa, utilizarea jucăriilor adecvate îi poate înlesni învățarea, ajutându-l ca să evolueze optim.
Cum se joacă un sugar care nu a împlinit încă 3 luni?
Pentru un nou-născut lumea este un loc magic, plin de provocări și senzații noi. Ascultă muzică în timp ce este legănat (așa cum făcea și în perioada intrauterină), începe să simtă mirosul anumitor obiecte, începe ca să se joace cu picioarele și mâinile.
- La o lună de viață deja vede lucrurile aflate până pe la 20-25 cm, deși nu distinge detaliile sau culorile. Ești din acest motiv speriat de zgomotele puternice sau neașteptate. Așadar nu este indicat să i se pună în pătuț încă maimuțoi de pluș sau păpuși care scot brusc sunete, jucării care articulează anumite cuvinte și cântă mai mult sau mai puțin melodios.
- La două luni cel mic deja poate să zâmbească oamenilor și să gângurească într-o limbă doar de el știută atunci când se vorbește cu el. Este atent la sunete, dar nu poate detecta decât sunetele care vin din fața lui.
- La 3 luni bebelușul își recunoaște mama și este interesat inclusiv de alte chipuri.
E bucuros dacă i se oferă jucării, le apucă și le scutură cu interes. Poate încerca să ajungă la anumite obiecte ce i se par atrăgătoare.
Sugestii de jucării ce se pot alege pentru un copil de până la 3 luni
Pentru un sugar foarte mic pot alege jucării luminoase, colorate, cu forme rotunjite, precum ar fi o sferă rotitoare, o minge muzicală sau o zornăitoare multicoloră.
Atunci când alegi jucării pentru un bebeluș fii atent la nevoile lui. Modelele de jucării colorate ce scot sunete plăcute sunt excelente pentru copiii de până la 3 luni.
Reguli în alegerea jucăriilor pentru un sugar:
- pune întotdeauna siguranța bebelușului pe primul loc;
- nu îi da micuțului jucării cu multe piese mici sau în mișcare, deoarece se pot sparge ușor în fragmente foarte mici care pot fi înghițite;
- este recomandabil ca părinții să se joace ei înșiși cu obiectul destinat sugarului o vreme, pentru a exclude orice risc de accident, după care, dacă este ok, vor oferi respectiva jucărie copilului lor;
- jucăriile de foarte mici dimensiuni, nici măcar dacă e vorba de ursuleți sau păpuși nu pot fi dăruite unui sugar;
- nu cumpăra zornăitoare care au mici bile colorate în interior, deoarece bebelușul poate le înghiți ușor dacă carcasele jucăriilor de acest fel se sparg;
- trebuie să se verifice la cumpărare dacă este vorba de o jucărie certificată, de foarte bună calitate și dacă are inclusiv mențiunea vârstei pentru care este recomandată inscripționată clar pe cutie sau etichetă.
Trebuie să recunoaștem cu toții, diversele jucării au un rol fundamental în viața bebelușilor, deoarece sunt considerate cele mai bune instrumente pentru stimularea dezvoltării motorii, psihice, vizuale și cognitive a copiilor de vârstă mică și foarte mică. De la zornăitoare, mingi și până la jocuri de asamblare, fiecare are rolul său în dobândirea de abilități folositoare pentru mai târziu. Alege-le inspirat iar copilul tău va fi fericit!