Aurul (simbol chimic Au) a devenit un simbol al bogatiei, deoarece reuneste toate calitatile care sunt necesare unui metal pretios. Si acest lucru se petrece in timp ce alte metale (iridiu, osmiu) sunt mai rare. Dar, tocmai pentru ca este rar, dar nu exceptional de rar, aurul a devenit atat de important pentru oameni. A fost echilibrul perfect, deoarece, daca ar fi fost mai rar, necesarul ar fi fost prea mic pentru a deveni moneda de schimb si instrument de tezaurizare, de-a lungul vremii.
Un metal pretios este un element chimic metalic gasit rar in stare naturala, dar avand valoare economica ridicata. Din punct de vedere chimic, metalele pretioase tind sa fie mai putin reactive decat majoritatea elementelor (la fel ca elementele chimice nobile). in general sunt ductile, au luciu destul de puternic si rezista la coroziune. Exista diferente intre metalele pretioase si cele nobile, desi au trasaturi comune.
Instrumente de schimb si tezaurizare
Din punct de vedere istoric, aurul si argintul au fost cele doua metale cel mai des utilizate, din Antichitate si pana la inceputul epocii moderne, pentru emiterea de monede. Desi ambele au acum utilizari industriale, sunt cunoscute, mai ales, pentru folosirea lor in arta, productia de bijuterii si pentru monede.
Aurul mai avea o caracteristica: era greu de falsificat. Se pot fabrica metale care seamana cu acesta, dar, densitatea acestuia (g/cm³) este de asa natura incat un specialist il recunoaste imediat.
In prezent, metalele pretioase sunt privite, in primul rand, ca investitii si marfuri industriale. Aurul, argintul (ag), platina (Pt) si paladiul (Pd) au fiecare un cod valutar conform ISO 4217.
Lista metalelor pretioase include si metalele din grupul platinei: ruteniu, rodiu, paladiu, osmiu, iridiu si, bineinteles, platina (care este cel mai larg comercializata).
Ce face un metal, cu adevarat, pretios?
Cele mai citite articole
Cererea de metale pretioase este determinata nu numai de utilizarea practica a acestora ci si de rolul lor de instrumente de investitii si de tezaurizare. Asa cum le spune numele, metalele pretioase au avut preturi mult mai mari decat cele industriale obisnuite, deoarece sunt, semnificativ, mai rare. In prezent, preturile metalelor pretioase sunt cotate in timp real la bursele din intreaga lume. Un metal este considerat a fi pretios daca este rar. Descoperirea de noi surse de minereu sau imbunatatirea proceselor de extractie si rafinare poate determina scaderea valorii unui metal pretios. Clasarea unui metal ca fiind „pretios” poate fi determinata si de cererea mare sau de valoarea sa de piata.
Exista un metal care, initial, era pretios si care a devenit unul obisnuit: aluminiu. Desi aluminiul este al treilea cel mai abundent element chimic si cel mai intalnit metal din scoarta terestra, initial, a fost extrem de dificil de separat de restul de minereuri nemetalice alaturi de care se gasea in filoane. Costul mare de „rafinare“ l-a facut disponibil in cantitati foarte mici in stare pura si era astfel, mai valoros decat aurul. Barele de aluminiu au fost expuse la Expozitia Universala din 1855, iar, cei mai importanti oaspeti ai Imparatului Napoleon al III-lea au mancat cu tacamuri din aluminiu, in timp ce restul a avut la dispozitie tacamuri de argint. In 1884, piatra piramidala de temelie a Monumentului Washington a fost turnata din 100 de uncii de aluminiu pur. Atunci, aluminiul era la fel de scump ca argintul. Dar, aparitia curentului electric in 1882 si inventarea procesului de rafinare Hall-Héroult (in 1886) a facut ca pretul aluminiului sa scada foarte brusc, intr-o perioada scurta de timp.
De ce nu avem aur de puritate 100%?
Nivelul de puritate al metalelor pretioase (in special, al aurului si al argintului) variaza in functie de emisiune si momentul emiterii. Obtinerea unei bare de aur pure 100% este practic imposibila: pe masura ce procentul de impuritati scade, purificarea metalului devine, din ce in ce, mai dificila. „Cei trei de Noua“ (99,9%) este nivelul comun de puritate, dar, standardul LBMA din zilele noastre impune un nivel de puritate de „Four Nines” sau 99,99%.
Cele mai pure monede produse in serie sunt cele din seria canadiana Maple Leaf Gold, care au o puritate de pana la 99,999%. Aceasta puritate a aurului este ceruta si de industria electronica. Metalele pretioase sunt utilizate in echipamentele electronice si de telecomunicatii, dar, si in industria auto.
Cum se vand si se cumpara metalele pretioase?
Metalele pretioase pot fi turnate in lingouri sau batute sub forma de monede.
Metalele pretioase se tranzactioneaza foarte mult, in prezent, sub forma de lingouri si sunt vandute si cumparate pe pietele de marfuri, cum ar fi Londra sau Chicago. Atributul definitoriu al lingoului este acela ca este evaluat, mai degraba, prin masa si puritatea sa decat prin valoarea nominala monetara (ca in cazul monedelor). Metalele pretioase sunt si unele dintre lucrurile cele mai usor de gajat la casele de amanet obiecte si bijuterii de aur.
in functie de tara, tranzactionarea metalelor pretioase este impozitata diferit. In Europa, numai aurul pentru investitii nu este supus TVA-ului. Argintul, platina si paladiul sunt supuse TVA-ului in, practic, toate tarile europene. Dar, aurul poate fi, uneori, impozitat in timpul revanzarii sale, ca in Franta. In unele tari, aurul nu are nici macar statut monetar, ca in Israel.