5 sfaturi practice pentru constructia peretilor despartitori

Peretii despartitori au un rol important in confortul si protectia locatarilor unui camin. Fie ca iti reamenajezi locuinta, construiesti o casa noua, ori esti pe punctul de a achizitiona un imobil, trebuie sa acorzi o atentie deosebita modului de realizare a peretilor de compartimentare din caramida cu goluri precum cea de la MatHaus.

Realizata din argila si prelucrata cu ajutorul unor matrite speciale, datorita spatiilor specifice, caramida cu goluri are proprietati fonoziolatoare si termoziolante. Este un material durabil, ce ofera o rezistenta sporita la cutremure. Pentru peretii despartitori, indiferent de structura de rezistenta, este recomandata folosirea caramizilor cu goluri orizontale, ce au o greutate redusa.

Mai jos iti prezentam 5 sfaturi de care este bine sa tii cont la constructia peretilor de compartimentare.

1. Nu uita de autorizatia de construire

Cand doresti ridicarea unui zid sau demolarea unui perete, vei avea nevoie de o autorizatie de construire sau desfiintare. Va trebui sa intocmesti un dosar, sa ai un proiect tehnic, un certificat de urbanism si autorizatia de constructie pentru a putea trece la treaba.

2. Alege un material rezistent

Peretii despartitori joaca numeroase roluri, printre care si acela de ancorare a pieselor de mobilier, tablourilor sau televizoarelor. Prin urmare, daca planuiesti sa ancorezi pe suprafata lor obiecte mai grele, vei avea nevoie de un material cu o rezistenta buna la smulgere. In plus, un zid cu rezistenta mare permite acoperirea cu placi ceramice.

3. Realizeaza canalele pentru instalatii

Instalatiile electrice, cele de incalzire, dar si cele sanitare trec prin pereti. Asadar, materialul din care peretii despartitori este construit trebuie sa fie unul omogen, care nu se sparge in cazul trasarii canalelor pentru astfel de instalatii. Caramida cu goluri este simplu de decupat, ceea ce inseamna ca atat canalele pentru instalatiile electrice, cat si gaurile pentru trecerea tevilor vor fi usor de realizat.

4. Obtinerea unui grad echilibrat de umiditate

Umiditatea din interiorul locuintei are o influenta directa asupra confortului si sanatatii membrilor familiei. Exista unele materiale de constructii ce usuca aerul, iar pentru reglarea nivelului de umiditate s-ar putea sa trebuiasca sa folosesti umidificatoare. Daca alegi sa construiesti peretii de compartimentare din caramida cu goluri, aceasta permite transferul de vapori, nefiind afectata de surplusul de umezeala din incaperi precum bucataria sau baia.

5. Protectie impotriva incendiilor

Peretele dintre doua spatii trebuie sa fie rezistent la incendii, in special pentru ca acesta acopera cea mai mare parte a instalatiilor electrice. Din fericire, caramizile cu goluri nu  nu sunt afectate grav de temperaturi de pana la 1300 de grade Celsius si nici nu emana substante toxice in cazul unui incendiu.