Alimentatia nu este o modalitate de a controla numarul de kilograme sau aspectul fizic, ci este un element esential pentru a functiona. Nu putem trai fara hrana, iar aceasta este o necesitate, nu un moft sau o placere.
Desigur, nu exista o definitie exacta a unei alimentatii complet sanatoase, deoarece fiecare persoana este diferita si are propriile nevoi. Totusi, de-a lungul timpului s-au conturat mai multe reguli generale pentru o alimentatie echilibrata, care se pot adapta in functie de preferinte si stil de viata.
Daca iti doresti sa faci cateva schimbari in ceea ce priveste alimentatia, iata ce poti face pentru a incepe sa adopti o alimentatie echilibrata:
Elimina alimentele cu ingrediente nocive
Alimentele foarte procesate, precum supele instant, mancarurile semipreparate, sosurile cu foarte multi aditivi sau dulciuri cu cantitati enorme de zahar si conservanti nu au un efect benefic asupra sanatatii.
Desigur, nu se va intampla nimic daca vei consuma astfel de produse rar, atunci cand nu ai alternative la indemana, insa acestea nu ar trebui sa faca parte din alimentatia ta de zi cu zi.
Incearca sa inlocuiesti produsele procesate cu variante proaspete si usor de pregatit. Spre exemplu, o supa instant se poate inclui cu o portie de taietei din orez cu sos de soia si legume sau pui.
Consuma fructe si legume proaspete
Fructele si legumele proaspete nu trebuie sa lipseasca dintr-un regim echilibrat. De ce? Ei bine, desi ele nu contin macronutrienti in cantati foarte mari, cum ar fi carbohidrati sau proteine, sunt foarte bogate in micronutrienti: minerale si vitamine.
In cazurile in care nu exista carente de vitamine si minerale in corp, suplimentele alimentare nu sunt necesare deoarece micronutrientii se pot asimila din consumul de legume si fructe.
Asigura-te ca mananci zilnic cantitati moderate de legume si fructe proaspete, fara a exagera. Ca acestea sa isi pastreze valorile, depoziteaza-le corect, in zona pentru fructe si legume a frigiderului. Poti alege o combina frigorifica performanta de pe altex.ro care sa te ajute sa depozitezi corect si usor alimentele.
Consulta medicul pentru a afla daca ai interdictii alimentare
Inainte de a urma orice fel de dieta, regim sau de a face schimbari majore in alimentatia ta, este necesar sa te consulti cu medicul de familie sau cu un medic de specialitate. Acesta te va ajuta sa descoperi daca ai interdictii alimentare, daca suferi de anumite probleme de sanatate care impun o alimentatie specifica si te va ajuta sa eviti dietele inutile sau greselile majore in alimentatie.
O dieta echilibrata nu este un obiectiv imposibil de atins, ci dimpotriva, se poate realiza foarte usor daca incepi pas cu pas si nu te grabesti in a face schimbari majore peste noapte. Incepe prin a elimina mancarurile cu aditivi, conservanti si coloranti, cere sfaturile medicului specialist inainte de a face schimbari drastice sau de a-ti schimba complet alimentatia si nu uita sa consumi zilnic legume si fructe proaspete. Astfel, poti sa transformi in bine modul in care te hranesti.
Sursa foto: Pexels.com