Interioarele din revistele de amenajări interioare sunt cuceritoare. Totul este în perfectă ordine, fiecare detaliu este atent studiat, iar rezultatul te îndeamnă să iei urgent în calcul o (re)amenajare a propriei locuințe. Câteva trucuri inteligente și simple pentru decorul și amenajarea interioară îți vor fi utile și te vor ajuta să ai o casă ca în reviste.
Începe de la pardoseli
Primul pas și unul dintre cele mai importante este să stabilești cu atenție care sunt îmbunătățirile pe care vrei să le realizezi. Ia în calcul ceea ce este cu adevărat necesar începând mereu de jos în sus, adică cu pardoseli și covoarele, deoarece acestea sunt elemente esențiale ale amenajării. Ele dau definiția cromatică a încăperii și contribuie la confortul general, fără să influențeze stilul amenajării (clasic, modern, contemporan și așa mai departe), pentru că soluțiile se potrivesc la fel de bine cu orice stil.
Contează, însă, calitatea materialelor utilizate (rezistența, ușurința în întreținere), proprietățile acestora (termo și fonoizolante, rezistența la decolorare) și, nu în ultimul rând, modul în care pot fi montate (cu sau fără substrat, cu sau fără adeziv, prin îmbinare). Îți vor fi de mare ajutor aceste fotografii, pentru a avea o idee de ansamblu și a face alegerile ideale pentru fiecare încăpere a locuinței.
Respectă regulile cromatice
Cromatica unei încăperi este cea care induce starea de confort. Mai mult, alegerea și combinarea corectă a culorilor vor da ansamblului un aspect armonios, personal, vor contribui la definirea stilului și la modul în care acesta este perceput. Una dintre cele mai importante reguli este aceea a utilizării culorilor care aparțin aceleiași familii – două culori dominante. Acestea se completează cu nuanțe complementare, de accent. Acestea din urmă trebuie alese astfel încât să nu fie stridente sau utilizate excesiv. Respectarea principiilor vor da oricărei camere un aspect unitar, reconfortant, echilibrat și armonios.
Alegerea culorilor pentru un spațiu trebuie să țină seama de scopul încăperii, personalitatea și vârsta celui care o utilizează, dar și de stilul de amenajare. Este evident că livingul va avea nevoie de o altă cromatică decât dormitorul sau camera copilului (ori a adolescentului). Cu toate acestea, rezultate optime se vor obține dacă va exista un echilibru între dorințe și regulile impuse de principiile amenajării interioare.
Primul pas este alegerea unei culori dominante ce va fi utilizată în proporție de 55-60%, în diverse tonuri și texturi. Aceasta se regăsește pe pereți, pardoseli, țesături și mobilier. Plecând de la culoarea principală, se aleg cele complementare, respectiv a doua culoare dominantă, folosită în proporție de 30%, și cea de accent, utilizată 10-15%. Este de dorit ca a doua nuanță dominantă să aparțină aceleiași familii cromatice cu cea majoritară sau să fie o culoare neutră (alb, negru și gri).
Combină modele, texturi și culori
Printre cele mai importante și frecvente greșeli de amenajare interioară se numără monotonia stilistică. Concret, este vorba despre a nu mai alege piesele de mobilier în set. Deși amenajarea ar putea să fie plăcută, nu va avea niciodată farmecul și prospețimea celor din reviste sau de pe site-urile de amenajări interioare. Nici combinarea haotică a pieselor de mobilier nu este o soluție.
Alegerea ideală este o unitate în diversitate. Asta înseamnă să renunți la simetrie, să accepți că fotoliile din sufragerie nu trebuie să fie identice, că poți alătura două corpuri de mobilier care nu au aceeași culoare sau același stil și că adăugarea unor elemente diferite ca formă, textură și culoare va îmblânzi, personaliza și lumina ambianța.
Folosește din plin potențialul luminii
Cel mai mare artist scenograf este lumina. Simpla schimbare a unei surse de lumină, modificarea densității perdelelor sau utilizarea unor jaluzele va duce la variația ambianței și a decorului dintr-o încăpere. Mai mult, într-o cameră ce are doar o sursă de lumină la nivelul plafonului se vor integra perfect un lampadar, cu sursa de lumină la nivelul ochilor unui adult în picioare, și o lampă de masă (așezată la 1,2 metri de podea). Acestea vor îmbunătăți aspectul camerei, care va deveni mai elegantă, mai primitoare și rafinată.
Concluzia ese simplă: fiecare cameră, indiferent de destinația ei, are nevoie de cel puțin trei surse de lumină artificială, amplasate la niveluri diferite. Pentru dormitor, cele așezate pe pardoseli sunt o idee bună, în timp ce, în living, aplicele pot face minuni.
În loc de final, un sfat în plus: testează mereu orice soluție de amenajare interioară ai ales, indiferent că este vorba despre mostre, eșantioane de culoare sau altele asemenea. Fă planuri și folosește asistenți virtuali de amenajare interioară, documentează-te și alege mereu având drept criteriu principal calitatea.
Sursa foto: Shutterstock.com