Fiecare interviu, prin care treci în procesul de a-ți găsi un job, este caracterizat de un set de întrebări specifice. Recruterii sunt diferiți, iar întrebările pot varia. Însă, aproximativ toate interviurile conțin o agendă cu întrebări standard.
Top 10 cele mai frecvente întrebări la un interviu
- Articolul își propune să trateze aspectele urmărite de angajatori prin aceste întrebări.
- Nu învăța răspunsurile pe care le găsești pe internet, mot-a-mot. Inspiră-te din ele și formează-ți propriile răspunsuri.
- Important este să fii sincer(ă) și să impresionezi recruterul cu răspunsuri bine argumentate.
10. Vrei să ne adresezi vreo întrebare?
Această întrebare permite explorarea unor subiecte care nu au fost abordate și arată intervievatorului că ești încântat și interesat de rol. În acest moment, probabil că ai acoperit deja cea mai mare parte a elementelor de bază despre job și companie, așa că poți adresa întrebări targetate spre recruter (care este cea mai interesantă parte din munca la această companie?) sau spre companie (Cum vedeți evoluția companiei în următorii 5 ani?).
9. Care sunt așteptările salariale?
Prin această întrebare, intervievatorii se asigură că așteptările tale sunt în concordanță cu suma pe care ei o au bugetată pentru acest rol. Dacă menționezi un venit mai mic/ mai mare decât media pieței, dai impresia că nu îți cunoști valoarea. Cercetează intervalul tipic de recompensare pentru jobul pentru care candidezi și tinde către partea superioară a intervalului.
8. De ce vrei să lucrezi în compania noastră?
Recruterii adresează această întrebare pentru a stabili dacă ai căutat informații despre companie și pentru a afla de ce te consideri un candidat potrivit. Cel mai bun mod de a te pregăti pentru această întrebare este să cauți detalii despre produsele, serviciile, misiunea, istoria și cultura organizațională. În răspunsul tău, menționează aspectele companiei care te atrag și explică motivul pentru care aceste lucruri sunt importante pentru tine.
7. De ce ai plecat de la ultimul loc de muncă?
Există multe motive pentru care oamenii părăsesc un loc de muncă. Pregătește-ți un răspuns argumentat, care va oferi intervievatorului încrederea că ești hotărât în privința acestei schimbări. În loc să te concentrezi asupra aspectelor negative ale rolului tău actual/anterior, concentrează-te asupra a ceea ce speri să obții de la următorul job (noi oportunități de dezvoltare, proiecte complexe, clienți importanți, flexibilitate etc).
6. Îți place să lucrezi individual sau în echipă?
Recruterii pun această întrebare deoarece unele funcții cer ca angajații să lucreze zilnic în echipe, în timp ce alții solicită angajaților să lucreze pe cont propriu.
Nu există un răspuns corect sau greșit la această întrebare, atâta timp cât explici de ce te simți mai bine lucrând într-o anumită manieră.
Dacă ești mai productiv lucrând în echipă, de exemplu, probabil că nu te vei descurca bine într-o muncă care îți impune să lucrezi pe cont propriu sau de la distanță. Pe de altă parte, dacă ești introvertit, iar munca în echipă te epuizează, există șanse mari să te descurci mai bine cu un loc de muncă care îți permite să lucrezi individual.
Dacă ți-e indiferent și poți lucra atât independent, cât și într-o echipă atunci răspnsul potrivit pentru această întrebare este „Depinde!”. Depinde de proiectul la care lucrezi. Dacă acesta poate fi îndeplinit doar prin implicarea ta, atunci poți lucra independent. Dacă proiectul necesită implicarea mai multor departamente, atunci nu ai nicio problemă în a lucra în echipă.
5. Care a fost cea mai mare provocare profesională?
Această întrebare este o modalitate pentru intervievatori de a înțelege modul în care abordezi problemele și dificultățile. De asemenea, recruterii sunt interesați de nivelul de auto-motivație. Ești o persoană care caută în mod activ noi provocări pentru a-ți dezvolta abilitățile, pentru a câștiga cunoștințe și experiență? Sau ești o persoană care evită, în mod pasiv, situațiile dificile?
4. Ai putea să ne dai un exemplu în care ți-ai demonstrat skill-urile de leadership?
Abilitățile de conducere sunt esențiale pentru succesul în carieră.
Capacitatea de a comunica clar viziunea, gândurile și opiniile, de a inspira și ghida pe ceilalți sau de a ajuta la îmbunătățirea proceselor de muncă și a obține rezultate reciproce este benefică pentru angajatori.
Când te pregătești pentru un interviu, gândește-te la exemple de situații în care ți-ai demonstrat abilitățile de conducere. Acestea ar putea varia de la conducerea unor procese simple, proiecte sau echipe până la proiecte și activități extrem de complexe. Exemple de abilități de conducere includ: planificarea și desfășurarea de întâlniri, evenimente și proiecte, gestionarea bugetelor, formarea echipelor, prezentarea, delegarea, rezolvarea problemelor, luarea deciziilor și coordonarea.
3. Ce îmi poți spune despre experiența ta în acest domeniu?
Orice loc de muncă are o agendă de sarcini de care vei fi responsabil, astfel încât cunoașterea experienței anterioare poate ajuta intervievatorul să evalueze cât de pregătit ești pentru acest rol. Chiar dacă recruterul poate vedea experiența în CV, abilitatea ta de a rezuma istoricul muncii și de a face o legătură între experiență și poziția pentru care ai candidat, poate demonstra că ai reflectat asupra așteptărilor potențialului angajator.
2. Care sunt pasiunile tale?
Nu ești un robot programat să îți faci munca și apoi să te oprești. Dacă recruterul îți adresează această întrebare, atunci el vrea să te cunoască mai bine. Răspunsul se poate alinia direct cu tipul de muncă pe care îl vei desfășura în acest job – de exemplu, ca graphic designer, îți place să îți petreci timpul liber creând ilustrații, pe care le postezi pe Instagram .
Nu îți fie teamă să vorbești despre un hobby diferit de munca de zi cu zi. Vei primi puncte bonus dacă poți conecta o pasiune diferită cu rolul pentru care candidezi. De exemplu, dacă ești dezvoltator de software care adoră să prepare prăjituri, poți vorbi despre modul în care abilitatea de a fi atât creativ și precis abordează crearea codului.
1. Ce îmi poți spune despre tine?
De obicei, interviul începe cu o întrebare despre tine și background-ul profesional pentru ca recruterul să te poată cunoaște. Începe prin a prezenta pe scurt jobul actual/anterior și activitățile principale. Oferă apoi informații despre tine, relevante pentru jobul pentru care ai aplicat. Evită răspunsurile clișeice și fii creativ pentru a te diferenția de ceilalți candidați, dar nu exagera niciodată.
Tu ce întrebări ai mai primit la interviurile de job?
Surse:
- https://www.indeed.com/career-advice/interviewing/top-interview-questions-and-answers
- https://www.themuse.com/advice/interview-questions-and-answers#bonusquestions
- https://www.indeed.com/career-advice/interviewing/interview-question-tell-me-about-your-work-experience
- https://www.thriveyard.com/57-common-interview-questions-answers-and-examples/#21
- https://www.thebalancecareers.com/what-was-your-biggest-challenge-as-a-student-2060521
- https://www.thebalancecareers.com/do-you-prefer-working-individually-or-in-a-group-2060545