Care lapte praf nu constipă

Schimbarea alimentaţiei bebeluşilor, ba chiar trecerea de la hrănirea la sân la biberonul cu lapte praf, este un pas care de multe ori provoacă bătăi de cap mamelor din cauza reacţiilor pe care micuţii o pot avea la noua formulă de hrană.

Un simptom des întâlnit este constipaţia dată de laptele praf, iar plânsetele unui bebeluş în astfel de cazuri pot alarma orice părinte, indiferent de experienţa acestuia în creşterea copiilor. O consultaţie cu medicul pediatru al copilului şi înlocuirea laptelui praf cu o nouă formulă poate atenua disconfortul digestiv resimţit de copilul tău.

Constipaţia, un fapt deloc neobişnuit

Constipaţia, un fapt deloc neobişnuit

Conform unor studii efectuate de Academia Americană de Pediatrie, constipaţia poate fi un fenomen frecvent în viaţa celor mici, trecând şi zile la rând până când bebeluşii dau semne de revigorare a tranzitului intestinal, iar cauzele pot fi diverse.

  • Formula laptelui praf diferă molecular şi în consistenţă de laptele matern putând duce la constipaţia bebeluşilor.

Laptele praf este totuşi considerat a fi cea mai frecventă cauză a constipaţiei bebeluşilor, iar explicaţia este destul de simplă, conform spuselor pediatrului Katherine Williamson. „Formula laptelui praf este mai consistentă decât cea a laptelui de mamă, iar acest lucru poate duce la apariţia constipaţiei”, explică aceasta.

Totuşi, există diferenţe majore între constipaţie, care are ca simptom principal contractarea abdomenului, şi colici sau un tranzit intestinal lent, avertizează pediatrii americani.

Un subiect frecvent

Un subiect frecvent

Ca urmare a frecvenţei cu care se manifestă, constipaţia bebeluşilor este un subiect frecvent abordat de către mămici, iar laptele praf este de multe ori indicat drept cauză a fenomenului.

  • Crizele de constipaţie diferă de crizele de colici sau de un tranzit intestinal lent. Un prim simptom îl reprezintă abdomenul încordat al micuţului şi plânsetele acestuia în momentul în care este aşezat pe oliţă.

În unele cazuri, o criză de constipaţie poate să se întindă şi până la două săptămâni, cu plânsete frecvente ale micuţului, atunci când acesta trebuie să aibă scaun. Moleculele laptelui praf fac, într-adevăr, de multe ori excreţia mai grea pentru bebeluşii care trec de la sân la biberon, iar situaţia poate fi corectată de către mame prin găsirea unei formule de lapte praf care să încurajeze un tranzit intestinal lejer pentru micuţi.

Formule speciale

Formule speciale

Dacă metodele „băbeşti”, precum masajul burticii, o băiţă caldă sau mimatul mersului pe bicicletă, nu au dat rezultate în uşurarea burticii micuţului, puteţi oricând selecta o formulă specială de lapte praf pentru copiii constipaţi.

Cele mai citite articole

Aceastea sunt special concepute pentru a facilita tranzitul intestinal al micuţilor şi scăderea consistenţei scaunelor, astfel încât mersul la oliţă să nu mai fie privit ca un chin. Totodată, formulele speciale de lapte praf pentru bebeluşii constipaţi conţin şi toate elementele nutritive pentru o dezvoltare armoniasă a micuţilor, nefiind doar un remediu temporar, ci o soluţie care poate fi menţinută pentru o perioadă mai lungă de timp.

  • Înainte de a selecta o formulă specială de lapte praf pentru bebeluşii constipaţi, consultaţi-vă cu medicul pediatru sau cu farmacistul.

De obicei, acestea pot fi introduse ca bază pentru o alimentaţie diversificată oricând după vârsta de 6 luni a bebeluşilor. În ciuda zvonurilor răspândite pe diverse canale, laptele praf pentru bebeluşii constipaţi este un produs natural şi creează dependenţă. Iată şi ce ingrediente se regăsesc într-o astfel de formulă de lapte praf.

Reţeta miraculoasă

Reţeta miraculoasă

Pentru selectarea formulei optime de lapte praf pentru bebeluşii constipaţi puteţi apela la serviciile medicului pediatru sau puteţi discuta direct cu farmacistul. În ambele cazuri, mamele vor beneficia de o serie dde sfaturi care le vor ajuta să aleagă cea mai bună soluţie pentru a uşura viaţa micuţilor şi, implicit, şi pe a lor.

În majoritatea cazurilor, formulele speciale de lapte praf destinat eliminării constipaţiei la beeluşi conţin următoarele ingrediente: o concentraţie de până la 100% lactoză cu efect probiotic, săruri de magneziu cu efect laxativ, fier şi acizi graşi – elemente esenţiale în dezvoltarea creierului bebeluşilor, proteine parţial hidroizolate din zerul din care a fost prelucrat laptele praf şi un amestec special de lipide.

  • Laptele praf pentru sugarii constipaţi conţine ingrediente care asigură o deyvoltare armonioasă a copilului, aşa că poate fi folosit cu succes ca bază în trecerea la o alimentaţie diversificată.

După cum menţionam mai sus, această formulă poate fi menţinută ca bază în trecerea la o alimentaţie diversificată a micuţilor, uşurând tranzitul intestinal în situaţia treceri la noi tipuri de alimente, aşa că poate fi privită ca o soluţie miraculoasă ce poate uşura sarcina de a creşte un copil sănătos.

Evită confuziile

Evită confuziile

În acelaşi timp, un bun sfat înainte de atrece de la o formulă normală de lapte praf la cea dedicată bebeluşilor constipaţi este de a verifica dacă modul de hrănire al micuţilor corespunde într-adevăr nevoilor lor şi respectă indicaţiile medicului pediatru. Este bine să evitaţi acest tip de confuzii stârnite din panica dată de simptomele bebeluşului, căci fenomenul constipaţiei la bebeluşi poate avea şi alte cauze decât compoziţia laptelui praf.

  • Observă cu atenţie comportamentul copilului înainte de a decide trecerea la o formulă de lapte praf pentru sugarii cu constipaţie. Nu uita ca aceasta poate avea şi alte cauze: hidratare insuficientă, tratament medicamentos etc.

Spre exemplu, dincolo de alimentaţia cu lapte praf, micuţul trebuie hidratat constant şi cu apă. La fel, o concentraţie pre amare sau prea redusă de lapte praf adăugat în biberon pot duce la constipaţia puiului de om. Constipaţia se poate manifesta şi în cazul administrării unor medicamente copilui, sistemul digestiv al acestui având nevoie să se obişnuiască cu acestea (de altfel, acest lucru este constant întâlnit şi în rândul persoanelor mature).

De aceea, o vizită la medicul pediatru este recomandată înainte de a trece de la formula de lapte praf prescrisă de acesta la laptele praf pentru bebeluşi constipaţi.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

10 metode de ingrijire a blanii la pisici

Articolul Urmator

Top 10 cele mai ferecvente intrebari la un interviu

Cele mai populare