Sirop de soc făcut în casă: Mod de preparare și reguli pentru păstrarea acestuia

Siropul de soc este una dintre cele mai iubite băuturi, preferată mai ales în timpul verii deoarece oferă o senzație rapidă de răcorire. În plus, siropul de soc oferă o aromă plăcută și un gust bun, iar din acest motiv el poate fi perfect pentru a fi savurat în zilele toride de vară împreună cu prietenii sau familia. Află din acest material cum poți prepara siropul de soc în casă și care sunt regulile de păstrare a acestuia. 

Care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a realiza siropul de soc?

Deși pare destul de complicat, în realitate vei avea nevoie doar de câteva lucruri pentru realizarea siropului. Ai nevoie de circa 2 kg flori de soc, pe care le poți cumpăra sau pe care le poți culege, după caz. Pentru completare vei avea nevoie de circa 2-2.5 kg de zahăr, în funcție de cât de dulce îți dorești să fie produsul finit. Nu uita că pentru sirop vei avea nevoie de apă, circa 2.5 l și, dacă vrei o aromă deosebită, poți folosi și circa 2-3 lămâi. De asemenea vei avea nevoie de sticle de plastic pentru îmbuteliere, pentru a permite siropului să se decanteze și să fie ferit de factorii exteriori. 

Cum se prepară siropul de soc făcut acasă?

Florile de soc trebuie mai înainte de orice să fie foarte bine spălate și clătite. Este nevoie să repeți procedura, pentru a te asigura că florile nu sunt stropite sau impregnate cu substanțe care să afecteze gustul sau calitatea preparatului. După spălare, este important să lași florile să se usuce puțin, întorcându-le pe fiecare parte. 

În acest timp, poți pregăti recipientele pentru depozitare, pe care va trebui să le speli foarte bine. Poți folosi o sticlă de plastic 5L + capac, deoarece acesta îți va permite să depozitezi o cantitate mai mare de produs. În acest fel nu vei mai fi nevoit să folosești foarte multe sticle care să îți ocupe spațiul, ci îți vei putea organiza mai bine cămara, știind că ai siropul depozitat într-un singur loc.

La polul opus, dacă vrei să folosești câte o sticlă de sirop fără a fi nevoit să deschizi tot recipientul, poți opta pentru o sticlă de plastic economic 2L sau pentru alte recipiente mai mici. Astfel vei putea folosi produsul din fiecare sticlă, fără a fi nevoie să manevrezi recipiente de dimensiuni mari. 

O dată ce ai pregătit recipientele, tot ce trebuie să faci este mergi mai departe la prepararea băuturii. Pune la fiert apa și zahărul, având grijă ca acest amestec să nu scadă ca urmare a atingerii punctului de fierbere. Este recomandat să amesteci bine, pentru a putea permite zahărului să se dizolve. Atunci când amestecul începe să fiarbă, adaugă florile de soc. Lasă amestecul să fiarbă circa 15 minute, apoi acoperiră oala cu un capac și oprește focul.

Acest amestec trebuie lăsat la infuzat pentru circa 24 de ore. Cu capacul fixat bine, pune oala într-o zonă sigură, lăsând florile de soc să elibereze aroma în sirop. După trecerea celor 24 de ore, poți strecura amestecul, fie prin tifon fie cu o strecurătoare mică, punând siropul în altă oală sau direct în recipientele pentru depozitare. 

După prepararea acesteia și după umplerea recipientelor, închide-le bine pe acestea cu capac și depozitează-le în cămări sau camere răcoroase și uscate. Pentru a te bucura de calitate și de un gust bun, alege să cumperi recipiente de calitate și să respecți rețeta. Astfel, verile vor fi mai răcoroase, iar tu te vei bucura de un sirop delicios care îți va însenina pauzele.