Primăvara este sezonul în care plantele perene încep un nou ciclu de vegetație, în paralel cu înființarea de noi culturi. Prin urmare, activitățile care țin de grădinărit se încep cât mai devreme, imediat ce vremea o permite. Grădinarii cu un minim de experiență știu că există o serie de lucrări care trebuie efectuate în această perioadă, iar în cele ce urmează îți oferim câteva sfaturi venite din partea lor.
Igienizarea terenului
Fiecare sezon se începe cu o curățenie de primăvară în grădină, pentru a pregăti terenul în vederea viitoarelor lucrări. Cu această ocazie, se curăță grădina de frunzele uscate și celelalte resturi vegetale rămase din sezonul anterior, se îndepărtează gunoaiele și toate celelalte lucruri care nu au ce să caute în grădină.
Fertilizarea solului
La sfârșitul sezonului rece, solul este mai sărac în substanțe nutritive, astfel că plantele perene dar și cele care urmează a fi cultivate în noul sezon au nevoie de refacerea rezervelor. Din acest motiv, una dintre lucrările esențiale în această perioadă este fertilizarea solului, care asigură plantelor resursele necesare pentru începerea noului ciclu de vegetație.
Fertilizarea se realizează cu îngrășăminte naturale și îngrășăminte chimice, fiecare categorie prezentând propriile avantaje și dezavantaje.
Afânarea
Pe timpul iernii, cantitatea de oxigen din sol se diminuează, la fel ca și rezerva de apă. Din acest motiv, printre primele lucrări care se fac primăvara se numără și afânarea solului, care se face prin efectuarea de săpături adânci. Pe lângă o bună oxigenare, afânarea asigură și o mai bună absorbție a substanțelor nutritive din îngrășăminte, motiv pentru care cele două lucrări se efectuează concomitent.
Tăierile de primăvară
Această operațiune face parte din procesul de igienizare a plantelor, fiind esențială pentru menținerea sănătății acestora. Cu această ocazie, se îndepărtează crengile rupte sau uscate, precum și cele care prezintă semne specifice ale unor boli. De asemenea, se îndepărtează și crengile mai groase care nu le permit celor mai tinere să crească, împreună cu frunzele moarte și mugurii insuficient dezvoltați.
Tăierile se efectuează înainte de începerea perioadei de vegetație, în cazul pomilor fructiferi dar și al viței de vie, trandafirilor, arbuștilor ornamentali și gardului viu.
Văruitul tulpinilor
Cele mai citite articole
Odată cu venirea primăveri se activează și dăunătorii care atacă pomii fructiferi, astfel că se impun măsuri preventive încă din primul moment. Imediat ce vremea se încălzește, tulpinile pomilor din grădină se văruiesc pentru a împiedica acești dăunători să ajungă la coroană. Este suficientă o soluție simplă de var, iar pentru a reduce și mai mult circulația dăunătorilor este bine să se văruiască și gardurile și bordurile care mărginesc aleile din curte și grădină.
Plantarea gazonului
Perioada de la sfârșitul lui martie – începutul lui aprilie, când vremea s-a stabilizat la o temperatură normală pentru acest sezon, este cea mai potrivită pentru plantarea gazonului. Mai întâi se elimină resturile de gazon înghețat din sezonul precedent, după care terenul se sapă și se fertilizează. După ce este nivelat și tasat, se plantează semințele și se așteaptă ca acestea să încolțească. Prima tăiere se face cu mașina de tuns gazonul, când iarba a ajuns la o înălțime de 3-5 centimetri.
Înființarea noilor culturi
Primăvara este sezonul potrivit pentru plantarea pomilor fructiferi, a florilor ornamentale și a multor soiuri de legume.
Primele care se plantează sunt zarzavaturile, în cazul cărora semințele pot fi puse în pământ încă din luna februarie, dacă vremea o permite. Salata verde, pătrunjelul, arpagicul pot fi plantate de timpuriu, la fel ca și ridichile și morcovii.
În martie se plantează roșiile, vinetele și castraveții, împreună cu legumele timpurii din solarii, iar aprilie este luna în care se plantează celelalte soiuri de legume de primăvară.
În ceea ce privește pomii fructiferi, perioada optimă de plantare este în lunile martie și aprilie.
Ținând cont de aceste sfaturi te vei putea bucura în fiecare sezon de roadele culese din propria grădină și de florile care îți înfrumusețează curtea.