Roșeața facială este una dintre cele mai frecvente probleme ale tenului. Există mai multe cauze ale acestei condiții, inclusiv factorii de mediu, exercițiile fizice, precum și posibile afecțiuni ale pielii.
Vestea bună este că, indiferent de ceea ce cauzează roșeața, există opțiuni eficiente de îngrijire a pielii împotriva ei care vor uniformiza tenul, vor reduce vizibil petele și vor calma pielea sensibilă.
Află mai multe despre această condiție a pielii și despre ce poți face pentru a reduce roșeața.
Ce cauzează înroșirea feței
Este important să identifici cauza roșeții faciale pentru a o gestiona cât mai eficient. Ia măsuri pentru a menține constantă temperatura corpului, ferește-te de soare și consumă mai multe legume verzi, pește sau turmeric, care au proprietăți antiinflamatorii.
Dacă crezi că o afecțiune a pielii este responsabilă pentru înroșirea feței, mergi la dermatolog pentru un diagnostic și fii atentă la orice factori declanșatori care ar putea provoca o exacerbare a afecțiunii.
De asemenea, este important ca atunci când utilizezi produse de make-up să alegi formule care nu vor irita și mai mult pielea. Un fond de ten de calitate te va ajuta să acoperi roșeața inestetică în timp ce îți va hidrata tenul.
Iată care sunt principalele cauze ale înroșirii feței:
1. Rozaceea
Rozaceea este o afecțiune a pielii care afectează, de obicei, fața și este mai frecvent întâlnită la femeile cu pielea deschisă. Cauza sa este necunoscută, dar există factori declanșatori care pot fi controlați prin tratament.
2. Alimentele picante
Alimentele picante dilată vasele de sânge datorită capacității lor de a genera căldură, ceea ce crește fluxul de sânge către față, făcând-o să pară roșie.
3. Dermatită de contact
Înroșirea datorată unei reacții alergice cauzate de contactul pielii cu substanțe străine este denumită dermatită de contact. De exemplu, parfumurile, iedera otrăvitoare sau săpunurile și vopselele de păr pot duce la reacții alergice al căror rezultat poate fi înroșirea tenului.
4. Reacția la medicamente
Administrarea unor medicamente poate provoca o reacție alergică la nivelul pielii făcând-o să se înroșească, mai ales la contactul cu aerul. Un exemplu clasic ar fi utilizarea unei creme de față care conține hidrocortizon.
5. Piele supra-exfoliată
Dacă după exfoliere înroșirea pielii durează mai mult de 24 de ore, este un semn că o faci prea frecvent. Exfolierea excesivă duce la roșeață, mai ales atunci când ai pielea uscată.
6. Exercițiile fizice
Înroșirea feței după un antrenament este, de obicei, un răspuns absolut normal la activitatea fizică. Pe măsură ce ne încălzim, transpirăm pentru a scădea temperatura, dar corpul nostru experimentează, de asemenea, modificări vasculare și un flux sanguin crescut, care se pot manifesta prin înroșirea feței.
Înroșirea care apare după antrenament se datorează dilatației vaselor de sânge de la nivelul feței.
7. Expunerea la soare
Expunerea la soare este una dintre cele mai frecvente cauze ale înroșirii pielii. În urma daunelor provocate de razele ultraviolete, organismul trimite mai mult sânge către pielea expusă pentru a repara daunele.
8. Produse cosmetice de proastă calitate
Când vine vorba de creme și produse de make-up, cel mai bine este să alegi mărci de încredere. Calitatea îndoielnică a ingredientelor folosite în produsele cosmetice care nu sunt preparate într-un mediu igienic poate provoca adesea erupții cutanate.
Cum poți reduce roșeața
În primul rând, folosește produse blânde care susțin funcția de barieră a pielii și evită pe cele ce conțin detergenți puternici sau alcool.
Cremele hidratante cu ceramide și ingrediente calmante pot ajuta la reducerea iritației. Uleiurile faciale blânde cu proprietăți antiinflamatorii, cum ar fi uleiul de jojoba, pot fi de ajutor pentru unele persoane cu rozacee. Acestea au proprietăți antioxidante și antiiritante și ajută ca pielea să devină mai moale și mai suplă.
Fii precaută atunci când încerci produse noi sau ingrediente active, deoarece pot fi iritante. Dacă pielea ta este sensibilă și reacționează la parfumurile puternice, caută produse hipoalergenice și fără parfum. Acestea sunt concepute special pentru a se potrivi cu pielea sensibilă, predispusă la roșeață.
Peelingurile cu acid glicolic elimină celulele moarte de la suprafața pielii, iar cele cu acid salicilic ajută la tratarea roșeții și a petelor cauzate de acnee. Însă orice peeling chimic trebuie aplicat de un cosmetolog sau dermatolog calificat.
Pentru roșeața cauzată de factorii de mediu, folosirea unei creme de protecție solară cu un SPF ridicat ajută la reducerea iritației.
Remedii pentru roșeață
Iată câte remedii pe care le poți încerca acasă atunci când tenul tău nu se află în cea mai bună formă:
1. Baie cu apă rece sau compresă rece
Pentru roșeața cauzată de căldură, arsuri solare sau rozacee, o baie rece ajută. De asemenea, o compresă rece reduce inflamația, mai ales în cazul pielii sensibile.
2. Aloe Vera
Aloe Vera sub formă de gel sau cremă poate ajuta la reducerea roșeții. Componentele ei calmează pielea și ajută la regenerarea acesteia.
3. Felii de castravete
Castraveții sunt cunoscuți pentru calitățile lor răcoritoare. Aplicarea sucului sau a feliilor de castravete pe față poate ajuta la calmarea pielii și reducerea roșeții.
Așadar, în timp ce unele cauze ale roșeții sunt mai ușor de tratat decât altele, altele necesită tratamente intensive și ajutorul unui specialist în îngrijirea pielii. Oricare ar fi cazul, calmarea pielii înroșite este mai ușoară odată ce ai identificat cauza.
Sursa foto: pexls.com