Cum se diferențiază un credit pentru IMM-uri de unul pentru persoane fizice

Un credit reprezintă cea mai simplă modalitate de a finanța cheltuieli sau achiziții pe care solicitantul nu le poate acoperi din venitul curent ori din surse proprii. Instituțiile financiare acordă împrumuturi atât oamenilor de rând, cât și companiilor, atunci când au nevoie de susținere pentru a depăși anumite obstacole. Totuși, condițiile de accesare nu sunt identice pentru ambele categorii de clienți. Iată cum se diferențiază un împrumut pentru IMM-uri de unul destinat persoanelor fizice:

Scopul creditului variază semnificativ

Un credit pentru firmă de la Mikro Kapital poate fi accesat de orice IMM care are nevoie de sprijin financiar pentru investiții, consolidarea capitalului de lucru sau extinderea activității. Împrumutul se acordă pentru achiziționarea de echipamente, utilaje, autoturisme sau imobile, amenajarea punctelor de lucru, stocuri de marfă, plata salariilor, a furnizorilor și taxelor la stat ori refinanțarea altor credite.

În schimb, împrumuturile pentru persoanele fizice este acordat de obicei pentru nevoi personale, cum ar fi achiziționarea unei locuințe sau a unui autovehicul, plata datoriilor, cumpărarea de bunuri ori acoperirea cheltuielilor neprevăzute.

IMM-urile pot împrumuta sume mai mari

Creditele pentru întreprinderile mici și mijlocii sunt, în general, mai mari decât cele pentru persoane fizice. Acest lucru se bazează pe nevoile fiecărei categorii în parte, iar companiile necesită mai mulți bani pentru a se dezvolta decât o persoană fizică. Din acest motiv, termenele de rambursare a împrumuturilor pentru IMM-uri sunt mai lungi, astfel încât totul să fie în avantajul lor.

De regulă, persoanele fizice împrumută sume mai mici, pentru perioade cuprinse între 1 și 5 ani, excepție făcând creditele imobiliare și ipotecare.

Firmele au nevoie de garanții suplimentare

Cele mai citite articole

Întrucât valoarea creditului este ridicată, IMM-urile pot fi obligate să prezinte drept garanții active ale afacerii, bunuri mobile sau imobile, precum imobilizări, echipamente sau stocuri.

Aceste condiții nu se aplică și persoanelor fizice care primesc adesea împrumuturi pentru nevoi personale doar în funcție de veniturile lor și istoricul de credit. În cazul în care este vorba de sume semnificative creditele pentru persoane fizice pot fi garantate cu active personale, de exemplu case ori autoturisme.

Criteriile de evaluare sunt mai simple pentru persoanele fizice

Ce care intenționează să solicite un credit în nume personal pot obține banii mai repede. Se acceptă o gamă largă de venituri, cum ar fi câștiguri din salarii, chirii, dividende, pensii, comisioane, diverse indemnizații, iar împrumutul se evaluează pe baza creditului solicitantului și a istoricului său de credit.

Pentru a obține un împrumut ca persoană juridică se impune ca firma să aibă o anumită vechime și sunt necesare diferite acte pentru a dovedi capacitatea de rambursare a societății. În general, împrumuturile pentru IMM-uri se evaluează pe baza creditului afacerii, nu al proprietarilor sau administratorilor.

Companiile au posibilitatea de a negocia

Creditele pentru firme au dobânzi mai mici decât cele pentru persoane fizice, dar pot fi însoțite de taxe mai mari, ca cele de procesare sau administrare a împrumutului. Un avantaj pentru IMM-uri îl constituie însă puterea de negociere a costurilor și a condițiilor împrumutului. Acestea vor fi mai reduse dacă situația financiara a firmei este foarte bună.

Creditul este o facilitate creată pentru a acoperi nevoile de finanțare ale companiilor și persoanelor fizice. Dacă se folosește în mod corect, împrumutul poate fi extrem de avantajos întrucât permite accesul la resurse importante, care să ajute la realizarea de planuri sau obiective importante. Fără îndoială un împrumut va genera beneficii pentru oameni și afaceri doar dacă se utilizează cu responsabilitate și se evită situațiile de îndatorare excesivă.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

TuningRO – păreri pentru cei care vor să facă achiziții de piese auto online

Articolul Urmator

Roșeața la nivelul feței: cauze și remedii practice

Cele mai populare