Pistoalele cu aer și paintball folosesc aer comprimat pentru a trage un proiectil. Propulsia este asigurată printr-una din cele trei căi: un arc arborat, dioxid de carbon dintr-un cartuș de gaz sau un mecanism de acțiune a pompei. Viteza proiectilelor aruncate de la aceste tipuri de arme se poate suprapune peste cele obținute de gloanțe de calibru mic aruncate de la pistoalele de arme de foc convenționale, iar tipurile de leziuni cauzate de cele două tipuri de arme pot fi similare.
Modelele de pistoale cu bile trag un obiect metalic – fie un rulment cu bile (BB), fie o peletă. Pistoalele Paintball trag un proiectil de gelatină care conține vopsea netoxică. 2 Există variații în ușurința cu care pot fi atinse aceste tipuri de arme. Unele state au legi care le reglementează utilizarea și disponibilitatea. În alte locații, acestea pot fi cumpărate în magazinele de jucării.
Armele cu aer și paintball sunt populare. Peste 3,2 milioane de tunuri cu aer sunt achiziționate anual în Statele Unite, și peste 10 milioane de americani participă la activități de paintball în fiecare an. Cu toate acestea, rănirea gravă sau moartea pot rezulta din utilizarea acestor arme.
Acest Scurt Statistic prezintă date de la Healthcare Cost and Utilization Project (HCUP) privind vizitele departamentului de urgență (ED) pentru leziunile provocate de arme cu aer și paintball în 2008. Caracteristicile vizitelor ED pentru leziunile cauzate de fiecare dintre aceste tipuri de arme sunt comparate. Sunt examinate vârsta, locația pacientului, plătitorul principal așteptat și cele mai frecvente diagnostice listate. Toate diferențele dintre estimările notate în text sunt semnificative statistic la nivelul de 0,05 sau mai bine.
Constatări
Repere
1. În medie, în fiecare zi sunt 56 de vizite ED legate de rănile provocate de arme și de paintball.
2. Numărul vizitelor ED pentru leziunile provocate de arme cu aer și paintball a scăzut cu 20% între 2006 și 2008.
3. Bărbații au fost de 5 ori mai predispuși decât femelele să fie văzuți în ED pentru leziuni provocate de arme și paintball.
4. Aproximativ 60 la sută din vizitele ED pentru leziuni cu arme și paintball au fost pentru copii și adolescenți de 17 ani și mai tineri. Mai mult de 1 din 4 vizite ED pentru leziuni cu arme și paintball au fost pentru copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani și 1 din 9 vizite au fost pentru copii cu vârsta de 9 sau mai puțin.
5. Una din patru vizite ED pentru leziuni cauzate de arme aeriene și paintball au fost facturate ca neasigurate.
6. Vizitele ED pentru leziuni cu arme de aer și paintball au fost mai mari în zonele rurale (92 la 1 milion de locuitori) decât în zonele urbane (61 la 1 milion de locuitori).
7. Cele mai frecvente leziuni asociate cu arme de aer și paintball au inclus răni deschise ale extremităților (37,3 la sută); leziuni superficiale (36,0%) și răni deschise ale capului, gâtului și trunchiului (23,4%). Tulburările oculare au reprezentat 4% din rănile provocate de arme cu aer și paintball.