Pavarea unei alei in curte: 8 secrete

Multi considera pavarea unei alei o operatiune foarte simpla insa au surpriza sa constate la final ca rezultatul nu este nici pe departe cel pe care si l-au dorit. Pentru a nu ajunge intr-o astfel de situatie, iti dezvaluim cateva secrete pe care cei in cauza nu le cunosc sau nu le-au luat in seama:

Indeparteaza stratul superior de pamant

Pavajul trebuie sa fie la acelasi nivel cu solul si nu ai cum sa ajungi la un astfel de rezultat daca il vei monta direct pe pamant, fara sa pregatesti terenul. Astfel, prima operatiune care trebuie facuta consta in saparea aleii si indepartarea unui strat de circa 30 de centimetri de pamant. Aleea va deveni astfel un sant cu o adancime de 30 de centimetri, iar, la finalul operatiunii, pavajul va fi la nivel cu solul.

Pregateste un pat de pietris

Dupa ce ai terminat de sapat aleea, imprastie pe toata suprafata un strat de pietris gros de circa 20 de centimetri. Apoi, acesta trebuie sa fie bine compactat iar cel mai usor poti face aceasta operatiune cu ajutorul unei placi presante.

Delimiteaza terenul

Odata compactat patul de pietris, trebuie sa trasezi cu precizie limitele aleii care urmeaza a fi pavata. Trebuie sa tii cont ca elementele folosite pentru delimitare vor ramane vizibile si dupa finalizarea lucrarii, pentru a marca evident limitele aleii. Pe post de elemente pentru delimitare poti folosi pavaje dreptunghiulare asezate longitudinal si ingropate pana la jumatate in pamant. Acelasi model il poti folosi si la realizarea pavajului, insa aceasta nu este neaparat  o regula. Cu adevarat important este ca elementele de delimitare sa fie bine fixate in pamant, iar o alta varianta este stabilizarea acestora cu un strat de beton.

Adauga nisip sau criblura

Cand marginile aleii sunt bine delimitate, peste stratul de pietris se toarna nisip sau criblura. Nu are prea mare importanta pentru care din cele doua materiale vei opta, iar daca nu te poti decide, adauga un amestec de nisip cu criblura. Stratul nou trebuie sa aiba o grosime de circa 5 centimetri. 

Niveleaza patul pentru placile de pavaj

Placile de pavaj trebuie montate pe o suprafata plata si perfect neteda, asa ca un ultim pas inainte de aceasta operatiune este nivelarea patului de nisip si pietris. Poti face asta foarte usor cu ajutorul unui dreptar pe care sa-l treci peste stratul de nisip, de la un capat la celalalt al aleii.

Pastreaza distanta dintre rosturi

Dupa nivelare, terenul este pregatit pentru montarea elementelor de pavaj. Aceasta se incepe intotdeauna dinspre zonele deja pavate, iar in cazul in care nu exista o astfel de suprafata, lucrarea se incep din colt. Placile de pavaj se aranjeaza in functie de modelul acestora, iar intre rosturi este nevoie de o distanta de 3-5 milimetri. 

Umple rosturile cu nisip

Lucrurile nu se termina odata cu montarea ultimei placi de pavaj, pentru ca mai sunt de parcurs doi pasi la fel de importanti. Astfel, dupa ce te-a asigurat ca placile sunt perfect aranjate, peste intreaga suprafata se imprastie nisip. Acesta trebuie sa fie cat mai fin si uscat pentru ca are rolul de a umple spatiile dintre rosturi. Surplusul de nisip se indeparteaza cu ajutorul unei maturi, dupa care operatiunea este aproape de final.

Compacteaza pavajul

Pentru ca placile sa fie bine fixate, mai este nevoie de o compactare, de aceasta data a pavajului. Asadar, pune din nou in functiune placa vibranta pe care a fi folosit-o la compactarea stratului de pietris si fa o noua compactare a pavajului. De aceasta data ai grija ca talpa utilajului sa fie protejata cu un strat de cauciuc, pentru a evita spargerea sau fisurarea placilor.

In urma operatiunii de compactare, inaltimea pavajului scade cu aproximativ un centimetru, iar cand acesta e aliniat perfect la nivelul solului, poti considera misiunea dusa la bun sfarsit. Alege materiale de calitate, pentru a te bucura de o lucrare durabila si satisfacatoare din punct de vedere estetic.