De fiecare dată când renovezi, acest lucru presupune și o documentare temeinică cu privire la materialele de care ai nevoie pentru a realiza lucrările. În cazul băilor și a bucătăriilor este întotdeauna nevoie de puțin mai multă atenție față de celelalte camere, drept pentru care facem o trecerea în revistă a materialelor de care ai nevoie pentru renovarea acestora.
Gresie și faianță
Gresia și faianța reprezintă unele dintre cele mai cunoscute materiale de acoperire, îndeosebi pentru versatilitatea acestora. Ambele tipuri de plăci au o largă aplicabilitate, putând fi folosite atât pentru acoperirea pereților, cât și pentru pardoseli. Pentru montarea acestor plăci ceramice vei avea nevoie de adezivi gresie si faianta, pe care îi vei putea cumpăra din magazine specifice cu materiale de construcții. Tot aici vei găsi distanțieri și chit de rosturi, fără de care nu vei putea realiza aplicarea placajelor ceramice.
Gresia este un material de acoperire care a reușit să cucerească beneficiarii într-un timp foarte scump, iar acesta este motivul pentru care în prezent cel puțin 80 % din locuințele din țara noastră se bucură de amenajări de acest tip.
Gresia se întreține cu ușurință și nu necesită schimbare în timp decât dacă îți dorești un alt tip de amenajare, sau dacă plăcile au de suferit de pe urma unor mici accidente mecanice. Montate corect însă, plăcile de gresie și faianță au o durabilitate foarte mare în timp, de cel puțin 10 ani.
Vopsea lavabilă
Vopseaua lavabilă are rol de decorare a pereților, dar și de protecție a acestora. În funcție de tipul vopselei lavabile pe care o alegi vei putea să protejezi suprafețele de umiditate, de mucegai și igrasie, dar și de pete, deoarece vopseaua lavabilă poate fi curățată cu ușurință, fără a se estompa la nivel de culoare.
Vopseaua lavabilă are un preț foarte bun și este rezistentă în timp, nu necesită personal calificat pentru aplicare și în consecință devine o investiție eficientă la nivel de renovare a băii și bucătăriei.
Polistiren pentru izolare
Ambele camere, și baia și bucătăria, sunt medii în care umiditatea poate fi foarte mare. Pentru a proteja locuința și pentru a realiza și o izolare corectă în scopul păstrării unui ambient potrivit, va trebui să te gândești la izolarea termică a pereților. Pentru aceasta vei avea nevoie de polistiren, de plasă pentru armare și dubluri, dar și de adeziv cu care să fixezi sistemul de izolare.
Polistirenul este un material ieftin, comparativ cu alte tipuri de materiale de izolare, însă caracteristicile sale sunt superioare, asigurând astfel un microclimat potrivit în interiorul locuințelor. Grosimea izolației este stabilită în funcție de caracteristicile structurilor pe care le ai de izolat, însă cel mai adesea la interior este folosit polistirenul extrudat, pentru că această variantă este mai compactă și în speță mai puțin consumatoare de spațiu.
Piatră naturală pentru elemente de utilare
Piatra naturală este diferită de placajele ceramice, iar avantajul major pe care îl aduce aceasta constă în faptul că ea poate fi folosită la dimensiunile necesare, conform elementelor structurale. Spre exemplu în cazul glafurilor sau a blaturilor piatra naturală este excelentă, deoarece din plăci mari de piatră naturală se pot realiza aceste elemente liniare, fără a fi nevoit să compui din plăci mici acoperirea suprafețelor. Dezavantajul pietrei naturale este prețul destul de mare, pe care nu orice beneficiar și-l poate permite.
Renovarea băii și a bucătărie nu trebuie privită ca pe o etapă ușoară și nici nu ar trebui să pierdem din vedere importanța realizării unor lucrări de calitate. Fii așadar inspirat și alege materiale performante de renovare, pe care să te poți baza de-a lungul timpului și care să îți ofere confortul mult visat.