Botezul este unul dintre cele mai importante evenimente din viața părinților, momentul în care pruncul născut din dragoste devine creștin. Pe lângă pregătirile specifice acestui eveniment, pe lista priorităților se află și lumânarea de botez, unul dintre obiectele cele mai pline de semnificații.
Nașii au datoria să cumpere această lumânare de botez, iar dat fiind că aceasta va fi păstrată vreme îndelungată, modelul ales trebuie să fie unul sugestiv, în acord și cu dorințele proaspăt părinților.
Ce semnifică lumânarea de botez?
Conform tradiției creștine, nașii sunt cei care trebuie să cumpere lumânarea de botez și să o aducă în ziua evenimentului la biserică. După ce îi este înmânată preotului pentru a fi aprinsă, aceasta va fi ținută de către unul dintre nași pe toată durata ceremoniei religioase.
În mod normal, lumânările de botez au culoarea albă, însă pot fi ornate cu diverse decorațiuni sau tulle, conform tematicii generale de botez. În esență, lumânarea de botez poartă semnificația luminii veșnice, care va călăuzi întreaga viață a copilului. Dacă se dorește ca lumânarea să fie înfrumusețată cu flori naturale, acestea trebuie alese cu grijă; cele mai potrivite opțiuni sunt trandafirul, hortensia, orhideea, dar și crinul.
Cum se alege culoarea florilor pentru lumânarea de botez?
În cazul în care se creștinează o fetiță, florile lumânării pot avea culori pastelate de roz, galben pal, mov, albastru deschis; de asemenea, se pot adăuga și diverse personaje de desene animate din pluș sau plastilină. În cazul botezului unui băiat, florile ce se pot folosi pot avea culoarea verde, mentă, bleu sau albastru; la acestea pot fi adăugate, de asemenea, jucării sau animăluțe din pluș.
Cum trebuie aleasă lumânarea pentru botez?
Lumânarea de botez se va alege în funcție de tematica generală a evenimentului, dar și ținând cont de următoarele criterii:
- Lumânarea de botez poate fi achiziționată de la un magazin cu produse pentru botez, nicidecum nu există o regulă conform căreia trebuie cumpărată de la un magazin de produse bisericești;
- Lumânarea poate fi însoțită de un mesaj sugestiv – fie numele copilului, fie un mesaj de bine provenit din partea nașilor;
- Lumânarea poate fi cumpărată individual sau la set, cu trusoul de botez;
- Lumânarea poate avea un animăluț de pluș sau o figurină îndrăgită de copii;
- Lumânarea trebuie să fie realizată din parafină sau ceară;
- Decorul lumânării trebuie ales în funcție de sexul bebelușului – dacă este fetiță poate avea tulle de culoarea roz; dacă este băiețel se recomandă decoruri în culoarea verde, mentă, bleu sau albastru;
- Lumânarea poate fi decorată cu flori naturale sau artificiale – cele artificiale sunt o bună opțiune, mai ales că lumânarea va fi păstrată vreme îndelungată.
În concluzie, lumânarea de botez este extrem de importantă în cadrul procesiunii religioase. Nu doar că lumina ei îl va călăuzi întreaga viață pe bebeluș, dar poate fi și o bună amintire a ceremonialului de creștinare. Deși nașii sunt cei care cumpără lumânarea de botez, aceasta trebuie aleasă în funcție de tematica generală a evenimentului, precum și de dorințele părinților.