La ce vârstă se recomandă să oferi cercei de aur copiilor?

Modelele de cercei de aur pentru copii sunt cele mai des achiziţionate bijuterii pentru fetiţe, încă de la cele mai fragede vârste. Din primele zile de viaţă, chiar înainte de ieşirea din maternitate, părinţii sau naşii optează pentru a oferi fetiţelor lor o pereche de astfel de cercelusi din aur, fiind, din primele luni de viaţă, un simbol al feminităţii şi chiar un semn distinctiv între băieţei şi fetiţe.

Perforarea urechilor bebeluselor nu este cel mai plăcut moment, însă, dacă este efectuată în cele mai bune condiţii, sterile, igienice, într-un mediu propice, nu vor exista infecţii şi nici efecte negative asupra sănătăţii lor, ci doar efecte pozitive asupra aspectului lor.

Vârsta potrivită pentru cercei

Pediatrii şi specialiştii nu recomandă o anumită vârstă pentru a perfora urechile bebeluşilor şi pentru a introduce o pereche de cerceluşi. Cei mai mulţi părinţi optează pentru perforarea urechilor bebeluselor din primele zile de viaţă, în maternitate, pentru că această acţiune va fi efectuată în cele mai bune condiţii din punct de vedere sanitar. Pentru că sistemul imunitar al bebeluşului este incomplet dezvoltat, orice mică infecţie, chiar şi cea la ureche poate avea consecinţe grave şi poate trece foarte greu. De aceea, perforarea urechilor bebeluşilor trebuie să se facă în cele mai bune condiţii.

Indiferent de decizia părinţilor de a perfora urechile bebeluşilor în primele zile sau în primii ani de viaţă, este important ca un medic sau o asistenta să facă această operaţiune, într-un mediu aseptic şi supravegheat, cu ac desigilat şi mănuşi sterile. Procesul este oarecum dureros, însă este de scurtă durată. După procedură, se poate aplica local gheaţă pentru a reduce senzaţia de disconfort. Din fericire, există şi creme care ajută la vindecarea rapidă a zonei.

Din ce metal ar trebui să fie cerceii fetiţelor?

Răspunsul la această întrebare este unanim: cerceii din aur sunt recomandaţi pentru că se comportă foarte bine în contact cu pielea, nu irită şi nu provoacă alergii. Cerceii din aur alb se potrivesc cu orice culoare a hăinuţelor purtate de bebe, dar şi cerceii clasici, din aur galben, reprezintă o alegere foarte bună. Pentru început, părinţii pot opta pentru modele de cercei din aur pentru copii simple, dar şi cu pietricele sau diamante.

Din punct de vedere al sistemului de prindere, cerceii tortiţe sunt recomandaţi pentru că modelele cu şurub înţeapă pielea fină a bebeluşilor, îi zgârie şi chiar se agață de haine. Este important ca modelele de cercei de aur pentru copii alese să poată fi folosiţi şi în timpul somnului, să aibă un sistem de închidere care să nu se desfacă rapid şi să nu se agaţe în haine, dar nici să nu rănească copilul.

Îngrijirea urechilor bebeluşilor după introducerea cerceluşilor în ureche

După intervenţia de perforare a urechii copiilor, este foarte important ca părinţii să respecte recomandările specialiştilor, să cureţe zona cu săpun non-alergic, să clătească cu apă călduţă, să ferească urechile câteva zile de contactul cu săpun sau şampon până la vindecarea completă. De asemenea, nu se recomandă ca după ce i se introduc cerceii în ureche copilului, acesta să fie dus la înot în piscină sau în lacuri sau apă sărată pentru că poate exista riscul suprainfectarii din cauza unor bacterii prezente.