Unul din cele mai des întâlnite motive de conflicte între vecini este cel legat de spaţiul de parcare din spatele blocului. Vecinii nemulţumiţi că nu găsesc niciodată loc de parcare pot propune administraţiei să instaleze bariere de parcare cu acordul celorlalţi vecini, desigur, astfel încât certurile, cauciucurile înţepate şi situaţiile neplăcute între locatarii aceluiaşi imobil să fie complet eliminate.
O singură discuţie cu reprezentantul administraţiei şi comunicarea doleanţei sau intenţiei locatarilor de a instala o barieră de parcare astfel încât conducătorii auto care locuiesc în blocurile vecine să nu mai poată parca maşina în locuri care nu le aparţin. Amplasarea unei bariere de acces auto este un avantaj atât pentru locatari, cât şi pentru administraţie, rezolvându-se astfel conflictele ce se iscă extrem de rapid între vecini de cartier şi se soldează cu o vizită la secţia de poliţie.
Ce presupune instalarea unei bariere de parcare într-o zonă rezidenţială?
Amplasarea unei bariere automate de parcare nu se poate face fără acordul Primăriei, mai ales pentru că aceasta urmează să fie amplasată pe domeniul public. Concret, primăria nu va accepta amplasarea unei bariere automate fără ca acea parcare să fie amenajata şi locurile de parcare să fie plătite la primărie. Este necesară contactarea reprezentanţilor primăriei cu acordul administraţiei pentru a obţine aprobarea în vederea instalării acestor bariere.
Necesitatea instalării unei bariere auto de parcare într-o zonă rezidenţială în care vecinii se ceartă frecvent pe locurile de parcare este foarte mare, fiind una din singurele soluţii de rezolvare a conflictelor de acest gen. Una din cele mai fiabile şi mai elegante soluţii de rezolvare cu parcarea blocului este, de fapt, limitarea accesului şi permiterea acestuia numai pentru rezidenţii de drept, prin instalarea barierelor automate.
Paşii necesari pentru amplasarea unui sistem de bariere automate în parcare
Pentru a amplasa un sistem de tip barieră automată în parcarea rezidenţială, este necesar să fie urmaţi paşii:
· identificarea spaţiului de amplasare, pas ce trebuie efectuat de către o persoană desemnată de consiliul de locatari. Această persoană se va ocupa de obţinerea extrasului de carte funciară pentru informare, de unde se pot afla toate datele necesare de amplasare a barierelor, referitoare la teen, categorii de folosinţă şi suprafaţa segmentelor;
· obţinerea ofertelor pentru bariere automate, pas ce trebuie respectat pentru că procesul de achiziţie este foarte important din punct de vedere al alegerii făcute. Sistemele de bariere automate au mai multe componente, iar procesul de achiziţie se face în funcţie de calitatea acestora, de durabilitate, de garanţie, dar şi de preţ;
· obţinerea acordului locatarilor şi autorizaţiei de la Primărie pentru montarea barierelor automate;
· achiziţionarea sistemului de bariere automate;
· instalarea şi punerea în funcţiune a barierei automate. În acest sens, se recomandă delimitarea perimetrului şi atenţionarea locatarilor înainte de instalarea propriu-zisa, care nu durează mult, dar este ultimul şi cel mai important pas.