Informaţii esenţiale despre tăierea viţei de vie

Pentru că din ce în ce mai mulţi cumpărători cauta o foarfecă vie profesională în mediul online, în magazinele de specialitate, este important ca proprietarii să ştie şi când se taie via, cu ce unelte, în ce perioadă şi cu ce scop. Viţa de vie se taie practic în perioada repausului fiziologic, în momentul în care frunzele încep să cadă, până când vița îşi începe procesul de refacere al ramurilor tăiate. La plantaţiile de mici dimensiuni din curte şi din grădină, este suficientă folosirea unei foarfece de vie profesionale pentru a tăia via de la finalul sezonului geros, la final de februarie, până la început de martie, chiar aprilie.

De asemenea, contrar opiniei gospodarilor, viţa de vie se taie în primii 3 -5  ani de la plantare pentru a stimula formarea acesteia, efectuându-se tăieri de rodire pentru a susţine producţia, dar şi tăieri de regenerare pentru a reîntineri vița sau tăierile speciale pentru situaţiile în care vită este afectată de ger, de secetă sau de grindină.

De ce este necesară tăierea viţei de vie?

Tăierea viţei de vie este foarte importantă, influenţând în mare măsură calitatea şi cantitatea strugurilor. Orice gospodar şi viticultor trebuie să cunoască importanța acestei tăieri, fiind una din lucrările ce dictează atât dezvoltarea lăstarilor, cât şi calitatea şi cantitatea producţiei de struguri.

Dacă agricultorii şi viticultorii nu intervin, viţa de vie creşte în lungime şi formează mai multe frunze şi mai puţine fructe, aceasta fiind o liană. În plus, strugurii nu vor creşte în mod normal, au dimensiuni reduse şi o concentraţie mai scăzută de zahăr, fiindcă toate resursele plantei vor fi consumate de tulpini şi de frunze.

Dacă viţa de vie este bine tăiată, aceasta va avea o formă mai uşor de îngrijit, va fi mai rezistentă în fața bolilor, a dăunătorilor şi a condiţiilor meteo nefavorabile. Practic, această lucrare are ca şi scop optimizarea creşterii şi fructificării viţei de vie.

Tipuri de tăieri ale viţei de vie

Principalele tipuri de tăieri ale viţei de vie sunt clasificate în funcţie de scopul urmărit şi de vârsta butucilor şi includ:

·  tăierile de formare care se fac în primii 3-5 ani de la plantare cu scopul de a conferi o anumită formă butucilor;

·  tăierile de rodire, care influenţează procesele de creştere şi de fructificare, având ca şi scop recoltele de calitate superioară;

·  tăierile de regenerare, ideale pentru plantaţiile bătrâne care nu mai sunt eficiente, cu scopul de a le reda productivitatea;

Cele mai citite articole

·  tăierile speciale, recomandate în cazul în care butucii sunt afectaţi de grindină, ger sau secetă.

 Ce presupune tăierea viţei de vie?

Tăierea viţei de vie, îndeosebi cea de rodire se execută în perioada de repaus fiziologic al plantei, iar în cazul în care se face iarnă, este recomandat să se lase o încărcătură mai mare pe rod, urmând să fie corectată în primăvară. La tăiere, se va ţine cont de următoarele recomandări:

·  elementele de rod trebuie să provină din coarde de un an formate pe lemn de doi ani;

·  se înlocuiesc coardele care au rodit cu altele noi;

·  tăieturile sunt netede, astfel încât foarfecă să fie poziţionată cu lama spre butuc;

·  tăieturile se fac perpendicular;

·  când se efectuează tăierea, se vor lăsa coarde de rod cu o grosime cuprinsă între 6 şi 12 mm;

·  coardele se scurtează deasupra ochiului;

·  taierile se fac pe o singură parte a lemnului multianual;

·  suprafaţa tăiată de viță să fie cât mai mică.
După tăiere poți opta pentru reciclare, cu ajutorul unor tocatoare lemn.

Cele mai citite articole