Implantul dentar – din ce este compus și care sunt etapele intervenției?

Dinții lipsă, fracturați sau grav afectati de carii sunt o sursă de frustrare pentru foarte multe persoane. Din păcate, în țara noastră nu există o educație în ceea ce privește prevenția dentară, motiv pentru care multe persoane ajung în cabinetul stomatologic doar în caz de urgență.

În cazul în care unul sau mai mulți dinți nu mai pot fi salvați, cea mai modernă modalitate de restaurare dentară este cu ajutorul implantului dentar. Extrem de populare în ultima perioadă, implanturile dentare nu doar că tratează lipsa dinților într-un mod modern și rapid, ci aduc o mare îmbunătățire în viața pacienților.

Ce este implantul dentar și din ce componente este format?

Implantul dentar reprezintă un ansamblu de piese, care se sfârșește cu o componentă din titan pur, ce se aseamănă cu un șurub, care va servi drept înlocuitor pentru rădăcina dintelui natural care lipsește din anumite motive. 

Implantul dentar va fi plasat în locul extracției sau în spațiul liber de pe arcadă, printr-o intervenție chirurgicală la o clinică stomatologică București. După osteointegrarea acestuia, implantului dentar i se atașează o altă piesă metalică, ce poartă denumirea de bont protetic, peste care implantologul poate atașa o coroană, o punte sau chiar o proteză dentară. 

În ceea ce privește componentele unui implant, acesta este format din: corpul implantului, capa de vindecare, bontul protetic, bontul de vindecare, cheia de transfer, implantul analog sau copia implantului și șurubul de fixare.

De ce implantul dentar este o variantă mai bună decât proteza?

Unul dintre motivele pentru care pacienții aleg implanturile dentare în detrimentul protezelor este legat de aspectul estetic, dar mai ales de funcționalitate. Un alt motiv este acela că persoanele care aleg implanturile dentare se bucură de o gamă variată de alimente, dat fiind că acestea se comportă exact ca dinții naturali (spre deosebire de protezele dentare). Un alt avantaj al implanturilor dentare este ușurința curățării dinților. Periajul regulat și folosirea aței dentare sunt pașii obligatorii pentru igiena implanturilor.

Ce pacienți sunt potriviți pentru implantul dentar?

Deși este o metodă de restaurare dentară modernă, există și contraindicații implant dentar, aici fiind incluse persoanele care nu au vârsta de 18 ani împliniți (mai devreme nu s-a terminat perioada de creștere). Candidat poate fi orice persoană căreia îi lipsește unul sau mai mulți dinți, câtă vreme starea de sănătate generală permite această opțiune de tratament. 

În ce constă tratamentul și inserarea implantului?

În momentul în care medicul specialist a propus opțiunea implantului dentar sunt câțiva pași ce trebuie făcuți. Deși întregul proces poate dura până la 6 luni, plasarea implantului dentar în os se realizează în doar 30-60 de minute, în funcție de numărul implanturilor și de complexitatea cazului.

General vorbind, etapele sunt următoarele:

  • Etapa pregatitoare – Prima vizita la stomatolog – aici se va analiza cavitatea orală, se va stabili nivelul de risc, se va studia radiografia panoramică, se va recurge la un CT și vor fi necesare analize de laborator (timp de sângerare, timp de coagulare, hemoleucograma, glicemia, colesterolul, ureea, calcemie, transaminaze), stabilirea tipului și brandului implantului și stabilirea datei intervenției chirurgicale;
  • Plasarea implantului în os – în ziua intervenției medicul va anestezia zona și va administra un calmant; după aceea se va introduce implantul în os, după care îl va acoperi de gingie;
  • Îndepărtarea firelor de sutura și controlul postoperator – la 10 zile după intervenție;
  • Descoperirea implantului – după perioada de vindecare, pe implant se va aplica un șurub de vindecare, pentru a face loc coroanei ceramice; etapa durează 10-14 zile;
  • Realizarea coroanei dentare din ceramică;
  • Cimentarea coroanei dentare – este ultima sedință, în care medicul primește de la tehnicianul dentar coroana, pe care o montează peste bontul anterior plasat și o va cimenta.