De ce sunt avantajoase cladirile verzi?

Numarul celor care isi doresc sa exploateze cladiri verzi in detrimentul cladirilor clasice a crescut considerabil. Daca pana nu demult un consum cat mai mic de energie si o viata cat mai prietenoasa cu mediul inconjurator era un simplu trend, astazi a devenit o obligatie pentru fiecare dintre noi.

Daca ne dorim ca viitoarele generatii sa poata trai sanatos, este important sa gasim solutii cat mai eficiente prin care sa eliminam poluarea.

Una dintre aceste solutii este constructia de cladiri verzi.

Ce este o cladire verde?

O cladire verde este o cladire construita in asa fel incat sa aiba un impact minim asupra mediului inconjurator. Exista 4 principii de baza care definesc o astfel de cladire:

  • eficienta;
  • Utilitate;
  • Durabilitate;
  • Confort.

Orice cladire poate deveni verde, indiferent ca este deja construita sau ca urmeaza sa fie construita. Procesul necesar pana la un astfel de rezultat poate sa fie destul de anevoios, insa.

De ce sunt cladirile verzi avantajoase?

Constructia unei cladiri verzi poate sa fie destul de costisitoare, ceea ce nu este deloc un avantaj. Investitia este una pe termen lung insa, putand sa duca la recuperarea investitiei in cativa ani sau in cateva zeci de ani. Avantajele clare pe care le ofera cladirile verzi sunt urmatoarele:

  • Au costuri mici de intretinere. Instalatiile solare sau eoliene, izolarea termica foarte buna si toate celelalte solutii implementate in cadrul unei cladiri verzi pot duce la economii substantiale pe termen lung.  O astfel de cladire genereaza cheltuieli cu pana la 30% mai mici fata de o cladire standard;
  • Un mediu de viata sanatos pentru toata lumea care exploateaza cladirea. In general, o cladire verde este construita cu materiale naturale. Acestea produc mai putine substante nocive si permit cresterea diverselor plante in interior, ceea ce poate improspata destul de mult aerul;
  • O casa mai valoroasa. Nu in ultimul rand, o cladire verde inseamna o valoare de piata mai mare. Dat fiind faptul ca din ce in ce mai multi oameni prefera cladirile verzi in detrimentul celor clasice, valoarea acestora creste in mod constant.

Care sunt elementele obligatorii la o cladire verde?

In momentul in care decizi sa construiesti o cladire verde este bine sa apelezi la un arhitect care cunoaste toate principiile unei case pasive. Amplasarea in raport cu soarele sau modul de amenajare al incaperilor pot avea un impact major asupra consumului. 

De asemenea, sunt obligatorii materialele cat mai naturale, izolatiile termice cat mai bune si instalatiile gandite in asa fel incat sa consume cat mai putine resurse si sa ofere o doza cat mai mare de confort.

Pe lista elementelor obligatorii intr-o cladire verde se numara si verdeata. Vegetatia interioara si deopotriva vegetatia exterioara pot ajuta la obtinerea unui mediu mult mai sanatos.

Nu in ultimul rand, sustenabilitatea trebuie sa se bazeze si pe un mod cat mai curat de administrare a deseurilor. Colectarea, depozitarea si reciclarea deseurilor in asa fel incat sa se recicleze cat mai mult sunt pasi esentiali pentru o societate din ce in ce mai putin poluanta.