Cu toti ne dorim o gradina care sa arate ca in reviste, iar de cele mai multe ori chiar ne reuseste asta, insa exista anumiti factori care ne pot strica aceasta satisfactie. In cele mai multe cazuri, este vorba de factori naturali, pe care nu ii poti controla, insa poti sa iti iei masuri din timp pentru a contracara efectele.
Solutia este reprezentata de niste plase special concepute pentru protectia gradinii, care te scutesc de multe neplaceri si te ajuta sa isi mentii gradina ingrijita si roditoare. Pentru a te convinge de utilitatea lor iti prezentam mai jos principalele tipuri de plase de protectie de gradina si beneficiile pe care le aduc.
Plasa de protectie impotriva pasarilor
Atunci cand pomii din gradina au dat rod, devin o atractie irezistibila pentru pasari, care se vor grabi sa se infrupte din fructele lor inainte sa te apuci de recoltat. Acelasi lucru este valabil si in cazul vitei de vie, un stol de grauri putand distruge recolta in doar cateva minute.
Pentru a scapa e aceasta pacoste, cea mai eficienta solutie este sa instalezi o astfel de plasa de protectie, atunci cand fructele incep sa se coaca. In cazul pomilor inalti, poti intinde plasa de protectie direct pe coroana, fiind foarte usoara si nepunand astfel nicio presiune pe crengi.
In cazul arbustilor sau al tufelor de mure, zmeura si alte fructe de padure plasa se monteaza pe o structura improvizata in jurul plantelor, pentru a nu impiedica dezvoltarea acestora.
Daca ai o livada sau o cultura de vita de vie, poti proteja astfel un rand intreg, prim montarea unor stalpi metalici de o parte si de cealalta, astfel incat plasa asezata peste ei sa formeze un fel de tunel.
Plasa antigrindina
O „rapaiala” cu grindina iscata din senin iti poate distruge complet gradina, fara ca tu sa poti face mare lucru in acele momente. Nu ai cum sa te pui cu natura, insa poti sa iti iei masuri preventive din timp, astfel incat sa nu iti faci griji cand mai bate grindina.
Solutia este plasa antigrindina, care mai are si alte avantaje decat protectia impotriva acestui fenomen. Aceasta protejeaza plantele si de vant puternic, de insecte si de pasari, creand totodata si un microclimat favorabil pentru dezvoltarea plantelor.
Se instaleaza pe stalpi, avand nevoie de o mai buna ancorare decat plasele impotriva pasarilor. Exista doua sisteme principale, de montare, respectiv cel de tip „coliba” si ce plat.
Plasa de umbrire
Este disponibila in mai multe variante, cu grade variate de opacitate, si are multiple utilizari. Astfel, poate fi folosita pentru a proteja plantele mai sensibile la caldura, insa este o solutie perfecta si pentru umbrirea teraselor si a celorlalte zone de relaxare din gradina.
Totodata, o plasa de umbrire densa poate fi folosita si pentru imprejmuirea gradinii oferind intimitate, dar si protectie fata de praful purtat de vant de pe strada.
Tot cu ajutorul plasei de umbrire, poti delimita spatiile din gradina si poti imprejmui tufele, astfel incat acestea sa nu se intinda mai departe decat spatiul care le este destinat.
Plasa metalica
Acest tip de plasa are multiple intrebuintari, fiind folosita atunci cand este nevoie de structuri mai solide. Astfel, din plasa metalica poti construi gardul imprejmuitor al gradinii sau poti realiza mici gardulete pentru delimitare zonelor din incinta. De asemenea, plasa metalica mai poate fi folosita la imprejmuirea trunchiurilor copacilor, pentru a-i proteja de rozatoare, mai ales in perioada iernii.
Asadar, iata ca exista numeroase motive sa incepi sa folosesti ti tu plase de protectie pentru gradina, in cazul in care nu o faci deja, iar beneficiile le vei simti in cel mai scurt timp.