Cum sa alegi un aparat de odorizare bun

Atmosfera dintr-o incapere depinde foarte mult de senzatiile pe care simturile tale le percep. Dintre acestea, vazul, mirosul si auzul sunt primele care se activeaza de indata ce ai trecut pragul. Cu ajutorul unui aparat de odorizare de calitate, nu doar aduci o anumita aroma in camera, ci poti chiar imbunatati calitatea aerului si starea de spirit a celor prezenti. Iata de ce trebuie sa tii cont in alegerea produsului care se potriveste cel mai bine nevoilor tale.

Modul de functionare

Aparatele de odorizare au mai multe moduri de functionare, in functie de modul in care difuzeaza parfumul in atmosfera:

Prin umidificare

Umidificarea este varianta clasica de difuzare de uleiuri esentiale. Aceasta presupune prezenta apei in aparat, care prin evaporare poarta molecule de parfum ca un abur sau ca o ceata in atmosfera. Procesul este vizibil si audibil, insa nu ca zgomot, ci ca parte a talasoterapiei. Intrucat are loc un amestec de uleiuri esentiale cu apa, o parte din proprietatile acestora se poate pierde.

Prin nebulizare

Nebulizarea sau atomizarea este una dintre cele mai noi si mai eficiente metode de improspatare a incaperilor. Marele avantaj al tehnologiei este ca nu utilizeaza apa in cadrul procesului, asadar parfumurile isi pastreaza proprietatile intacte. Principiu este simplu: doua doze disperseaza cu viteza mare in acelasi timp aer si parfum in atmosfera. Spre exemplu, un aparat de odorizare profesional AromaLUX XS02 cu parfum inclus poate fi folosit ca difuzor de aromaterapie acasa, la birou sau chiar in masina. Functioneaza cu cablu USB si disperseaza uleiuri esentiale pure in cele mai fine particule, ceea ce se traduce printr-un consum mic si un efect de lunga durata.

La temperatura medie

Cele mai citite articole

Odorizantele care folosesc incalzirea pentru difuzarea parfumurilor sunt dintre cele mai simple. De multe ori, procesul nici macar nu este automat. Daca functioneaza cu putere electrica, o rezistenta incalzeste suportul pe care se aplica picaturile de parfum, ulei esential sau amestec cu apa. Incalzirea poate fi la fel de bine asigurata de o lumanare, dar este nevoie de un control fin al temperaturii. Cel mai mare avantaj al acestui tip de odorizant este pretul foarte scazut. Discretia este un alt atu, procesul de difuzare fiind aproape insesizabil. Exista insa si dezavantaje. Uleiurile esentiale au o limita maxima de 40 de grade Celsius, mai sus de care isi pierd proprietatile. Aparatele electrice pot tine sub control aceasta temperatura, in timp ce flacara lumanarii o poate depasi cu mult.

Prin ventilatie

O alta varianta de odorizare este utilizarea aerului prin ventilatie. Exista suporturi speciale care se ataseaza unui ventilator de camera sau in grila bordului automobilului. Stratul de suport are de obicei o panza sau bile din polimer pe care se aplica picaturi de parfum sau uleiuri esentiale. Aerul impins de ventilator in incapere sau in habitaclu poarta cu sine si particule de parfum. Efectul este insa de scurta durata.

Alte criterii

Pe langa modalitatea de difuzare, trebuie sa mai tii cont de spatiul in care va functiona aparatul. Un difuzor prea mic intr-o incapere prea mare va fi ineficient, in timp ce un aparat prea puternic intr-un spatiu restrans poate deveni deranjant. Designul este un criteriu cel putin la fel de important, mai ales daca aparatul este asezat la vedere. Din fericire, poti alege forma si culoarea in functie de stilul in care este amenajata si decorata incaperea.

Alegerea unui aparat de odorizare bun nu trebuie privita ca o cheltuiala, ci mai degraba ca o investitie in imbunatatirea atmosferei in care petreci timp impreuna cu cei dragi. Calitatea aerului pe care il respiri si beneficiile anumitor uleiuri si parfumuri sunt esentiale pentru starea ta de spirit.

Cele mai citite articole