Infecțiile urinare apar în urma pătrunderii și multiplicării bacteriilor în tractul urinar, care cuprinde uretra, vezica urinară, ureterele și rinichii. Cea mai comună infecție urinară este cistita, care este caracterizată de inflamația vezicii urinare. Manifestările acesteia includ nevoia frecventă de a urina, usturime la urinare, urină tulbure și disconfort pelvin. Netratată, infecția se poate extinde la nivelul rinichilor, provocând complicații serioase. Descoperă cum poți scăpa rapid de o infecție urinară.
Mergi la medic
În primul rând, este important să te adresezi medicului de familie imediat ce apar simptomele unei infecții urinare. Deoarece vorbim despre o etiologie bacteriană, este necesar tratamentul cu antibiotice prescris de medic. Manifestările dispar în primele zile de tratament, însă este nevoie să continui schema terapeutică așa cum ți-a recomandat medicul. Întreruperea precoce a tratamentului favorizează recurența infecției și apariția complicațiilor (1). Nu lua antibiotice „după ureche”, ci mergi întotdeauna la medic pentru rețetă!
Încearcă suplimente alimentare
Există anumite remedii naturiste care pot fi utilizate ca adjuvant la antibioterapie. Un astfel de tratament naturist pentru infecția urinară este sucul sau extractul de merișoare, care s-a dovedit util și în prevenția recurenței infecției la persoanele susceptibile (2).
De asemenea, există și suplimente alimentare care conțin un complex de extracte din plante, cu proprietăți antibacteriene sau antiinflamatorii. În orice caz, niciun supliment alimentar nu înlocuiește tratamentul recomandat de medic sau un stil de viață echilibrat.
Poți utiliza un supliment cu probiotice (bacterii benefice), care previn aderența bacteriilor patogene la tractul urinar. În plus, probioticele sunt recomandate în timpul și după terapia cu antibiotice, pentru a reface echilibrul florei intestinale. Sursele naturale de probiotice sunt kefirul, iaurtul, legumele murate (3).
Hidratează-te suficient
În această perioadă, este important să bei mai multă apă decât de obicei, pentru a dilua urina și a utiliza mai des toaleta. În acest mod, vei ajuta organismul să elimine bacteriile prin urină, prevenind în același timp multiplicarea lor excesivă în vezica urinară (1, 3). Stagnarea prelungită a urinei în vezică favorizează multiplicarea bacteriană, deoarece bacteriile preferă mediul umed și cald. Prin urmare, mergi la toaletă imediat ce simți nevoia.
Consumă minim 8 pahare de apă pe zi și nu aștepta să ți se facă sete ca să bei apă. De asemenea, integrează în dietă alimente bogate în apă, cum ar fi fructe, legume, supe sau ciorbe (3).
Evită alimentele și băuturile care irită vezica urinară
Este indicat să eviți consumul anumitor alimente și băuturi până ce infecția este tratată complet. Alcoolul, cafeina (cafeaua, ceaiul negru și verde, energizantele), citricele și produsele cu îndulcitori artificiali trebuie excluse din meniu în această perioadă. Acestea irită vezica urinară, care prezintă deja inflamație în contextul infecției. Astfel, ar putea prelungi durata de vindecare.
Prin urmare, programează-te la o consultație medicală, dacă prezinți simptomele unei infecții urinare. Respectă tratamentul prescris de medic, dar ia în considerare și restul măsurilor pentru a te asigura că scapi rapid de infecție.
Referințe:
- “Urinary Tract Infection (UTI) – Diagnosis and Treatment – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/diagnosis-treatment/drc-20353453. Accessed 1 Apr. 2023.
- Xia, Jia-yue, et al. “Consumption of Cranberry as Adjuvant Therapy for Urinary Tract Infections in Susceptible Populations: A Systematic Review and Meta-Analysis with Trial Sequential Analysis.” PLOS ONE, vol. 16, no. 9, 2 Sept. 2021, p. e0256992, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8412316/, https://doi.org/10.1371/journal.pone.0256992. Accessed 1 Apr. 2023.
- Jenkins, Sarah. “8 Home Remedies for UTIs – National Association for Continence.” National Association for Continence, 18 Apr. 2022, nafc.org/bhealth-blog/home-remedies-for-utis/. Accessed 1 Apr. 2023.