Prezenta unei terase in incinta casei tale iti ofera o multime de posibilitati de petrecere a timpului liber. In functie de zona in care locuiesti si de nevoile familiei vei putea amenaja un spatiu de relaxare, un loc de joaca, de masa sau toate la un loc. Pentru amenajarea unei terase exterioare nu esti constrans nici de suprafata terenului, nici de specificul cladirii, trebuie doar sa gasesti formula potrivita.
Alege in functie de amplasament
Amenajarea terasei depinde de stadiul proiectului tau. Daca iti construiesti o casa de la 0, alegerea iti apartine in totalitate. Daca o cumperi sau o renovezi, trebuie sa te adaptezi mediului deja configurat. Este valabil si pentru terasele apartamentelor de bloc: daca cladirea este in constructie, poti coordona dezvoltatorul in jurul unor idei pe care le ai cu privire la terasa. Si aici depinde daca vorbim despre parter, etaj intermediar sau ultimul nivel. Pentru case sau parterul unui bloc cu doua intrari, trebuie sa alegi daca amenajezi terasa in fata intrarii principale sau in partea din spate. Prima varianta te ajuta sa adaugi valoare estetica cladirii in sine, in timp ce a doua iti ofera intimitate. Tine cont de toate aceste aspecte inainte de a incepe amenajarea propriu-zisa.
Extensie sau spatiu de sine statator
Terasa poate fi amenajata in prelungirea camerei de care este legata sau ca un spatiu total distinct. Bucataria sau camera de zi sunt variante ideale pentru o prelungire catre exterior. In acest caz, zidurile pot fi inlocuite cu geamuri sau pereti din sticla cu usi generoase. Stilul modern presupune eliberarea de aglomeratia din casa, asadar un spatiu exterior in care sa prelungesti elementele necesare este mai mult decat binevenit. Masa de bucatarie, canapeaua si fotoliile achizitionate de la raionul de mobilier de exterior sunt obiecte uzuale care te ajuta sa transferi activitatile placute afara, in mediu natural. Pentru un aspect vizual unitar, arhitectura din interior trebuie sa se regaseasca in ideile de amenajare a terasei, inclusiv in ceea ce priveste mobilierul.
Cele mai citite articole
Sursa foto: https://www.piatraonline.ro/pavaj-exterior
Inchisa, (semi-)deschisa, cu sau fara acoperis
Zona in care locuiesti si conditiile meteorologice sunt determinante in ceea ce priveste amenajarea terasei. Casele de vis din peisaje mediteraneene nu sunt supuse schimbarilor climatice din tara noastra. Cu toate acestea, in cea mai mare parte a tarii, terasa este functionala de primavara devreme si pana iarna tarziu, asadar undeva spre 75% din intregul an. Pentru a nu avea grija adapostirii obiectelor in sezonul rece, solutia ideala este sa ai terasa inchisa sau semi-deschisa. Variantele de pereti mobili din sticla acopera orice sezon. Posibilitatea unui acoperis retractabili te scapa de grija ploilor sau a zapezilor in timp ce te relaxezi pe terasa.
Profita de lumina
Pe langa utilitate si spatiu nou creat, o terasa cu acces direct din casa iti ofera un alt avantaj important pentru sanatatea si buna ta dispozitie. Datorita peretilor generosi din sticla, razele soarelui vor putea patrunde mai usor si pentru mai mult timp in locuinta, aducand lumina si caldura naturala. Acest lucru este benefic atat pentru starea de spirit, cat si pentru mediul inconjurator si pentru bugetul locatarilor, deoarece facturile la energie vor scadea. Pentru serile tarzii si noptile care te vor regasi pe terasa, asigura-te ca alegi corpuri de iluminat moderne, economice si functionale.
In urma oricarui proiect de construire sau renovare a unei terase, principala dorinta este sa rezulte un spatiu aerisit si luminos, conectat eficient cu restul casei, ca o prelungire fireasca a camerei de zi intr-un mediu natural. Pentru o casa amenajata in stil modern, terasa trebuie sa respecte designul principal si sa il completeze.