Turbosuflanta – ce trebuie să știți când conduceți mașina

În zilele noastre, o turbosuflantă este o piesă standard pentru motoarele diesel și pe benzină, dar majoritatea proprietarilor de mașini nu știu cu adevărat ce caracteristici are această piesă și ce ar trebui să ia în considerare atunci când conduc mașina.

De aceea, ne-am gândit să vă prezentăm cele mai importante informații despre turbosuflante/turbocompresoare, astfel încât să știți exact cum funcționează, ce fac și cum le puteți întreține în cel mai bun mod. De asemenea, aceste informații vă pot fi de folos și când vine vorba despre reparații turbosuflante.

Ce face o turbosuflantă?

Turbosuflanta crește performanța unui motor cu ardere internă. Un motor își obține puterea din arderea amestecului combustibil-aer. Prin urmare, performanța motorului crește și atunci când primește mai mult din acest amestec. Pentru a crește capacitatea cubică, volumul cilindrului este adesea mărit sau se adaugă un cilindru suplimentar. Aceeași condiție poate fi atinsă prin injectarea a mai mult aer în cilindrii existenți. Exact pentru asta este responsabil turbosuflanta.

Cum funcționează turbosuflanta?

Un motor fără turbosuflantă atrage doar aer proaspăt și îl alimentează în procesul de ardere. Un motor cu turbosuflantă va folosi suplimentar aerul evacuat. Acest lucru asigură o performanță mai mare a motorului, cu un consum mai redus de combustibil și niveluri mai bune de emisii.

O turbosuflantă constă de obicei dintr-o turbină cu gaz de eșapament și un turbocompresor, care sunt montate pe un arbore comun. Combustibilul curge din exterior în interiorul turbinei în timp ce curge din interior în exteriorul compresorului. În primul rând, aerul evacuat este accelerat prin turbină și direcționat în compresor. În compresor, aerul este apoi comprimat.

Cele mai citite articole

Acest aer comprimat este trecut ulterior printr-un răcitor de aer pentru a-l răci suficient. Acest lucru este deosebit de important pentru a reduce emisiile și a crește performanța motorului. După aceasta, aerul este direcționat în cilindri și antrenează pistoanele împreună cu combustibilul injectat. Ca urmare, accelerarea este stimulată.

Care este durata de viață a turbosuflantei?

De regulă, turbosuflanta ar trebui să reziste la fel de mult ca motorul autovehiculului. Cu toate acestea, durata sa de viață depinde de mulți factori diferiți, deci în unele cazuri poate fi necesar să schimbați turbosuflanta sau să o reparați.

Cum puteți preveni defectarea turbosuflantei?

Majoritatea defecțiunilor acestei piese sunt cauzate de lucruri care ar putea fi evitate prin lucrări de întreținere periodice și service auto. Prin urmare, se recomandă respectarea intervalelor de schimb de ulei, menținerea regulată a sistemului de filtrare a uleiului, verificarea presiunii uleiului și curățarea sistemului de filtrare a aerului. Acest lucru asigură că turbosuflanta dvs. va rămâne funcțională cât mai mult timp posibil și că nu trebuie reparată sau înlocuită într-un stadiu incipient.

Care sunt cele mai frecvente defecțiuni ale turbosuflantei?

Una dintre cele mai frecvente daune este pătrunderea resturilor în turbină sau compresorul turbosuflantei. De asemenea, particulele de murdărie din ulei pot deteriora turbosuflanta și pot provoca unele erori.

În plus, lipsa de ulei din motor poate duce la deteriorarea motorului și a turbosuflantei, ceea ce poate duce la pierderea funcționalității și înlocuirea ei complete. Temperatura excesivă a gazelor de eșapament poate deteriora  turbocompresorul. Cele mai multe temperaturi ridicate sunt declanșate de erori în sistemul de aprindere sau injecție de combustibil.

Cele mai citite articole