După o perioadă lungă de pregătiri pentru nuntă sau botez, odată ce vine ziua respectivă, pare că trece într-o clipă! Pentru a o retrăi în orice moment, asigură-te că ai amintirile potrivite la îndemână: un album foto realizat de un adevărat profesionist, conform preferințelor tale. Iată de ce să ții cont pentru a alege fotograful perfect pentru evenimentele personale importante din viața ta!
1. Fii sigură pe stilul dorit
Cu siguranță ai o imagine a întregului eveniment, pe care încerci să o transformi din vis în realitate când vine vorba de pregătirile dinainte. Acest lucru trebuie să se reflecte și în amintirile cu care rămâi după – în special când vine vorba de nuntă. Alege stilul de fotografii dorit și notează-ți ideile: poze clasice, instantanee, doar color sau și cu cadre alb-negru, conform unei tematici (retro, creativ, modern etc). Toate aceste detalii sunt esențiale pentru a ști către ce (sau cine) să te orientezi, pentru ca viziunea ta să corespundă cu cea a fotografului ales.
2. Stabilește un buget
Dacă bugetul este mai strâns sau, pur și simplu, acesta reprezintă un detaliu important, e bine să ții cont de el cu strictețe. În funcție de acest lucru, vezi ce servicii pot fi incluse în pachetul foto pentru nuntă sau botez, astfel încât să corespundă atât așteptărilor și preferințelor tale, cât și bugetului ideal. Orice detaliu contează: de la ședințele extra la programul întregului eveniment sau necesitatea de a avea nu unul, ci doi fotografi. Vezi ce prețuri sunt pe piață pentru a-ți face o idee realistă asupra așteptărilor tale privind serviciile foto.
În cazul nunții, de exemplu, pachetele de servicii foto oferite de un fotograf pentru nuntă pot fi complexe. De bază sunt ședințele foto din ziua respectivă: pregătirea mirilor, cununia religioasă, ședința foto de la biserică și, după, din oraș, dar și petrecerea de la restaurant, cu toate momentele cheie (sosirea invitaților, dansul mirilor, tăierea tortului). Pe lângă acestea, poți alege să incluzi în pachet și alte ședințe foto pentru momente importante, precum save the date, cununia civilă sau, ulterior nunții, trash the dress. Chiar dacă pare puțin complicat, sigur vei reuși să găsești echilibrul între preferințele tale și bugetul planificat.
3. Cercetează portofoliul și conturile de pe rețelele de socializare
Odată ce ai o listă cu recomandări sau cu nume și studio-uri cunoscute, treci la următoarea etapă de cercetare: cea a portofoliului. Cercetează atent atât galeriile disponibile pe site-uri web sau bloguri ale fotografului sau studio-ului foto, cât și postările de pe conturile de social media (în special pe Facebook și Instagram). Îți poți face o primă impresie privind stilul abordat de fotograf și cât de mult s-ar potrivi cu ce îți dorești tu. Și nu uita – fii atentă la detalii: cum sunt surprinse emoțiile, momentele-cheie, instantaneele de pe ringul de dans, elementele de decor, toate aspectele care contribuie la crearea poveștii evenimentului tău.
4. Stabilește o întâlnire
Puteți purta discuții și online, însă cel mai bine ar fi să stabiliți și o întâlnire face-to-face. Astfel îți vei putea face o primă impresie mult mai clară și vei avea ocazia de a discuta în detaliu diverse aspecte sau de a pune întrebări importante. Obligatoriu trebuie abordat subiectul legat de locația unde se va desfășura evenimentul și perioada. De aici se poate dezvolta o discuție privind abordarea fotografului cu privire la spațiile interioare sau exterioare, în umbră sau luminoase, pe timp de zi sau de noapte. Un expert în domeniu va ști cum să se joace cu unghiurile, umbrele și luminile (naturale și artificiale) pentru a obține cele mai bune fotografii.
5. Ședințe foto de probă
Dacă ai dubii, puteți stabili o ședință foto de probă înaintea marelui eveniment. Pentru nuntă, de exemplu, poți opta pentru o ședință foto de tip save the date sau puteți colabora pentru cununia civilă, dacă se petrece înaintea nunții. Iar privind alegerea fotografului pentru botez, poți opta pentru o ședință foto în familie. Pe lângă faptul că ai ocazia să vezi dacă aveți „chimie bună”, vei obține și fotografii pe care ulterior le poți folosi pentru a transmite celor dragi invitații la nuntă sau botez.
Pentru serviciile foto pentru botez, de exemplu, este important ca fotograful să aibă și alte calități, pe lângă experiența generală. Acesta trebuie, în primul rând, să aibă un stil de lucru astfel încât să treacă neobservat dar, în același timp, să asigure o prezență constantă în cadrul evenimentului, pentru a surprinde cele mai spontane cadre. Trebuie să fie o fire răbdătoare, dar creativă, întrucât lucrul cu bebelușii implică o ingeniozitate aparte: chiar dacă un bebeluș este vedeta zilei, nu este mereu și cel mai bun model și trebuie surprins în momentele când este relaxat. Atitudinea trebuie să fie una discretă, care să nu deranjeze invitații și să nu supere bebelușul. Te poți asigura de toate acestea cu o ședință foto de familie stabilită înaintea botezului.
6. Stabilește clar detaliile post-eveniment
Activitatea fotografului nu se încheie niciodată când pleacă de la eveniment. În funcție de fotograf și de echipă, dar și de cererile tale, poți obține albumul final în câteva săptămâni sau în câteva luni. Pentru ca colaborarea să fie excelentă până la final, stabilește din start tipul de album dorit (digital sau fizic), numărul de fotografii (câte digitale, câte developate), tipul de editare dorit (color, alb-negru, cu alte filtre). Puneți-vă de acord și asupra perioadei preconizate de lucru post-eveniment.
Urmând sfaturile noastre, vei alege ușor și sigur fotograful perfect pentru evenimentul tău! Bifează cât mai multe din aspectele descrise mai sus pentru a te bucura de o colaborare reușită și, cel mai important, de un album foto la care să revii oricând cu drag!