Urmează să fii gazda unei mese festive, ai anunțat invitații și ai stabilit meniul. Totul merge ca pe roate, până în momentul în care ajungi la capitolul băutură. Desigur, veți servi vin. Dar de care? Poate tu știi ce vrei să bei, dar ce faci cu invitații? Bănuim că nu vrei să-i rogi pe fiecare să-și aducă de acasă, așadar va fi nevoie să iei tu o decizie pentru toată lumea. De preferat cea mai bună decizie. Iată cum poți face asta!
Culoarea vinului
Aici lucrurile nu vor părea prea complicate, din moment ce ai de ales între vinuri roșii, vinuri albe și roze. Și totuși, cum le alegi? În principiu, în funcție de mâncare. Dacă servești carne albă, mergi pe varianta vinului alb. Dacă ai optat pentru preparate din carne roșie, de exemplu o vită delicioasă, vei merge la sigur cu un vin roșu.
În general va fi recomandat să alegi vinuri seci sau demiseci pentru combinații cu mâncarea. Vinul dulce sau demidulce va fi rezervat pentru desert.
Aciditatea vinului
Aciditatea este un alt element definitoriu pentru un vin, cel care îi va influența în mare parte și aroma. De exemplu, un vin cu aciditate scăzută se va simți mai cremos, în timp ce unul cu aciditate crescută va părea mai degrabă proaspăt și ușor efervescent. Ia în calcul și faptul că o aromă intensă îți poate lăsa gura ușor uscată.
Acest aspect este influențat și de taninuri, compuși fenolici din coaja și semințele strugurilor roșii. Cu cât vinul are mai mulți tanini, cu atât va prezenta un gust mai astringent și mai amar. În general vinurile roșii vor conține o cantitate mult mai mare de tanini decât cele roze sau albe.
Cele mai citite articole
Corpul vinului
Prin corp ne referim la greutatea sau tăria vinului. În primul rând vom lua în calcul tăria alcoolică, dar și extractul vinului. În general vinurile roșii vor fi cele mai corpolente și vor părea mai greu de băut.
Dacă te interesează un vin mai ușor de băut, cu o consistență apropiată apei de exemplu, caută mai degrabă vinuri albe.
Corpolența vinului va fi influențată de mai mulți factori, de exemplu tipul de struguri, metoda de produce a băuturii, nivelurile de zahăr și alcool din băutură, dar și de zona în care au fost cultivați strugurii. Apropo de alcool, majoritatea vinurilor vor prezenta o concentrație de alcool între 11 și 13%. Dacă vrei ceva mai tare, caută vinuri cu procente apropiate de 20%.
În ceea ce privește preparatele, nu te complica. Asociază mâncărurile consistente cu vinuri mai tari și mai corpolente și pe cele mai fine, cu vinuri mai ușor de băut.
Denumirea vinului
Denumirea vinului îți poate spune foarte multe despre ce vei bea. Așadar, dacă te interesează un vin roșu, caută Merlot, cu o aromă bogată și mai accesibil la gust, Fetească Neagră, cu o greutate medie și arome mai complexe sau Cabernet sauvignon, moderat acidulat, dar foarte corpolent.
Dacă te interesează mai degrabă un vin alb, mizează pe Sauvignon Blanc, versatil, adică destul de corpolent, dar cu un post gust revigorant sau Chardonnay, un vin mai degrabă fructat, ușor corpolent.
Vrei ceva pentru desert? O Tămâioasă Românească nu te va dezamăgi, fiind dulce și aromat.
Sperăm că ți-am ușurat alegerea! Nu uita să te bucuri de vin în mod responsabil.