Cariile dentare și lipsa dinților a devenit o problemă, care afectează stima de sine? Te-ai săturat să îți ascunzi zâmbetul de cei din jur, astfel încât să nu îți fie puse întrebări? Dacă ai nevoie de o îmbunătățire vizibilă a funcționalității dinților, o bună soluție de tratament poate fi cu ajutorul unor coroane dentare.
Ce sunt coroanele dentare?
Coroanele dentare sunt lucrări protetice personalizate, care te ajută să îți recapeți forma și estetica zâmbetului. Practic, acestea „îmbracă” dinții naturali, oferindu-le un plus de funcționalitate. Adesea, coroanele dentare sunt folosite pentru a rezolva o gamă variată de probleme dentare, cauzate de carii, accidente, fracturi.
Când este necesară o coroană dentară?
Coroanele dentare pot reprezenta soluția pentru a rezolva dinții fisurați sau cei care au trecut printr-un tratament de canal. De asemenea, coroana dentară poate înlocui dintele natural, având la bază un implant dentar. Sunt și alte situații apărute în clinica stomatologie pentru care este necesar un tratament cu aparat dentar, printre care: abraziunea dentară, fracturi dentare sau diverse carii complexe, care au afectat mai mult de jumătate din structura dentară.
Avantajele oferite de un tratament cu coroane dentare
Pe lângă funcția estetică, o coroană dentară oferă și o gamă largă de avantaje funcționale, printre care:
- Restaurare rapidă a dinților – unele tipuri de coroane dentare pot fi realizate în maximum 2 ore, prin tehnologia CAD/CAM;
- Restaurarea dinților afectați mai mult de jumătate de fracturi sau carii dentare;
- Oferă un plus de confort;
- Rezultatul este unul natural;
- Au o durată mare de viață – în funcție de model, pot rezista chiar mai bine de 20 de ani;
- Sunt 100% personalizate în funcție de fizionomia dentară a pacientului.
Ce tipuri de coroane dentare sunt disponibile?
Dat fiind că tehnologia dentară evoluează în fiecare zi, în ceea ce privește stomatologia din România, cele mai cunoscute tipuri de coroane dentare sunt:
Coroane integral ceramice (realizate din porțelan)
Cele mai citite articole
Principalul avantaj al acestui tip de coroane dentare ține de naturalețe – transluciditatea sa face ca dantura să pară mult mai naturală. Dincolo de estetică, această modalitate protetică este preferată și datorită rapidității, oferindu-i pacientului posibilitatea de a pleca acasă cu o coroană funcțională chiar din prima ședință.
Coroanele dentare din zirconiu
Acestea pot fi realizate exclusiv din zirconiu sau din zirconiu acoperit cu ceramică. Un avantaj al acestui tip de lucrare protetică este că nu permite formarea plăcii bacteriene, iar duritatea sa este foarte apropiată de cea a dinților naturali. Sunt indicate în cazul forțelor masticatorii mari, dar și pentru punțile dentare.
Coroanele dentare acrilice
Sunt cea mai accesibilă variantă de coroane dentare, dar și cea mai puțin estetică. Principalul avantaj este legat de durabilitate, fiind cea mai rezistentă variantă disponibilă pe piața stomatologică.
Coroanele dentare de compozit
Compozitul este o rășină sintetică, utilizată adesea în cazul obturației dentare, în special în cazul plombelor. Coroanele dentare din compozit sunt o bună soluție pentru lucrările temporare, dată fiind duritatea și aspectul asemănător cu dinții naturali.
Coroane dentare din metal (metalo-acrilice, metalo-ceramice)
Cele metalo-ceramice sunt extrem de rezistente, nu se deteriorează niciodată, doar culoarea se va schimba în timp. Un mare dezavantaj este legat de retracția gingivală, care poate face ca suportul metalic subgingival să iasă în evidență. În plus, este necesară o șlefuire substanțială, prin îndepărtarea unei cantități mult mai mare de țesut dur.
Care este prețul coroanelor dentare?
În ceea ce privește coroane dentare preț, acesta depinde de mai mulți factori, dintre care materialul din care sunt realizate este cel mai important. Trebuie să iei în calcul că un preț redus trebuie să fie direct proporțional cu nevoile tale și că va rezista în timp. Coroanele dentare trebuie privite ca o investiție în sănătatea ta orală, nu drept o cheltuială. Astfel, vei putea să zâmbești mai mult, mai încrezător în propria persoană.