Pe parcursul vieții, aproape toți oamenii, indiferent de vârstă, pot trece la un moment dat printr-un stare de copleșire din care nu știu cum să iasă. Standardele de viață impuse de societate, cariera în care este mereu loc de mai bine, o viață de familie suprasolicitantă sau pierderea cuiva apropiat, sunt fenomene și etape care își pot lăsa amprenta asupra sănătății noastre fizice, dar mai ales emoționale.
Mișcarea fizică, un stil de viață sănătos, cititul zilnic, timpul de calitate petrecut cu familia sau de ce nu doar cu noi înșine, pot avea efecte benefice extraordinare. Uneori însă, puțin ajutor din afară poate face o diferență extraordinară.
Deci, de ce am apela la un psihoterapeut pentru terapie individuală?
Terapia individuală se referă la un tip de psihoterapie în care un psihoterapeut cu studii în acest scop, ajută o singură persoană să pună în ordine și să rezolve unele probleme personale cu care se confruntă și care îi afectează sănătatea emoțională și viața personală. Acest tip de terapie are la bază verbalizarea, recunoașterea emoțiilor resimțite, precum și a factorilor declanșatori ai emoțiilor negative. În cadrul unei ședințe de terapie individuală, pacienții au posibilitatea de a se confesa și a discuta în mod confidențial despre problemele emoționale sau despre diverse situații care le afectează viața personală și pe care nu știu cum să le gestioneze. Indiferent de problemele cu care te confrunți, un specialist de la Centruldepsihanaliza.ro te poate ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea emoțională și mintală. Contrar așteptărilor, un psihoterapeut nu are capacitatea de a face ca unele emoții negative să dispară, însă pot oferi oamenilor noi aptitudini care să ajute la gestionarea și trecerea mai ușoară prin anumite situații.
Terapia individuală poate fi eficientă în remedierea sau chiar rezolvarea unor probleme care afectează sănătatea mintală, emoțională și comportamentală. În plus, psihoterapia poate stimula dezvoltarea unor obiceiuri personale sănătoase, pentru o mai bună funcționalitate atât în viața personală cât și cea de serviciu. Astfel, psihoterapia ne poate învăța cum să ne înțelegem mai bine pe noi înșine, cum să recunoaștem și să gestionăm emoțiile, cum să evităm sau să gestionăm factorii care declanșează emoțiile negative, și cum să acceptăm schimbările care nu țin de noi.
Unele dintre cele mai importante motive pentru care se poate apela și pentru care terapia individuală poate fi benefică sunt emoțiile extreme, pierderea unei persoane dragi prin deces sau divorț, traume emoționale, abuz de substanțe, probleme de integrare în societate sau la locul de muncă, pierderea interesului pentru activitățile normale de zi cu zi și relațiile interfamiliale tensionate, dar nu numai. Terapia individuală se poate desfășura în paralel cu alte tipuri de psihoterapie, cum sunt, de exemplu,cea de familie sau de consiliere a persoanelor care suferă de diverse dependențe.
Nu în puține cazuri, persoane cu suferințe reale, poate chiar extreme, refuză terapia, de teama stigmatizării de către societate. La fel, terapia este de multe ori asociată greșit cu boli mintale care ar trebui să facă un om neintegrabil în societate. Astfel, o mai bună înțelegerea a ceea ce înseamnă de fapt psihoterapia, indiferent de tipul ei, ar putea înlătura stigmatizarea persoanelor care au nevoie de terapie și ar contribui major la o sănătate emoțională globală mai bună.
Sursa foto: Unsplash.com