Măcinarea dinților este una din problemele cu care se confruntă foarte mulți pacienți, atât tineri cât și adulți. Contrar așteptărilor, măcinarea dinților nu apare numai la dantura de lapte, ci și la dantura permanentă. Cauzată de igienă precară, de tehnici de periaj incorect efectuate, precum și de schimbări profunde la nivelul organismului și o alimentație mai puțin echilibrată, deteriorarea danturii prin măcinarea dinților pune probleme deosebite pacienților în viața de zi cu zi.
Ce determină măcinarea dinților
Conform medicilor specialiști din orice cabinet stomatologic, măcinarea dinților este cauzată de următorii factori:
· Sucurile acidulate – Acestea rămân pe suprafața dinților și determină măcinarea lor la propriu, de la exterior, de lângă gingie, până la retezarea completă a dintelui. Aceste sucuri topesc smalțul prin acțiunea concentrată a zahărului, a acizilor si a enzimelor, leziunile rezultate necesită obturații din partea medicului stomatolog. Sucurile acidulate trebuie, deci, eliminate din dietă!
· Cafeaua îndulcită – Băută cu înghițituri foarte mici la țigară, aceasta determină leziuni la nivelul dinților, uneori extinse pe fața internă linguală a acestora. Cafeaua îndulcită se poate bea de către pacienții care suferă deja de măcinarea dinților cu paiul, evitând astfel leziunile și mai profunde la nivelul danturii.
· Laptele cu cereale – Consumată dimineața, aceasta combinație poate duce la măcinarea dinților dacă pacienții nu se spală imediat și nu folosesc apă de gură. Acest mic-dejun determină măcinarea interdentară a molarilor deoarece cerealele rămân acolo și fermentează din cauza acidului lactic. Se recomandă spălarea pe dinți după masa de dimineata și nu înaintea micului dejun.
· Consumul exagerat de fructe tari sau citrice – Poate determina măcinarea suprafețelor dentare și distrugerea smalțului.
· Apa plată cu lămâie – Consumată în mod frecvent, determină eroziunea dinților dinspre interior, astfel încât aceștia devin netezi, iar smalțul se topește până aproape de descoperirea completă a dentinei. Se recomandă consumul apei cu lămâie cu paiul și clătirea imediată a gurii cu apă simplă. Dacă smalțul este deja pierdut, specialistul în stomatologie va trebui să acopere dintele pentru a preveni eroziunea completă.
· Periajul greșit al dinților – Aceasta este ultima și poate cea mai importantă cauză a măcinării dinților. Degeaba pacienții se spală de trei ori pe zi pe dinți dacă o fac în mod greșit. Periajul în mod greșit cu mișcări orizontale și nu verticale sau circulare are efecte negative puternice. Un periaj greșit al dinților poate eroda smalțul, iar folosirea unei paste fără fluor pe timp îndelungat determină apariția cariilor în întreaga cavitate bucală.
· Bruxismul – Este o afecțiune cu care se confruntă foarte mulți pacienți, mai ales cei de vârste tinere. Această afecțiune, care presupune scrâșnirea dinților, poate avea loc în somn sau în timpul în care pacienții sunt treji. Bruxismul produce tocirea suprafețelor masticatorii, precum și erodarea vârfurilor dentare, până se ajunge la dentină. Bruxismul se previne prin autocontrol, iar specialiștii în stomatologie pot ajuta pacienții prin crearea unor gutiere de protecție specială pentru perioada nopții.