Ce ai voie să mănânci după o extracție de măsea

Extracția dentară reprezintă o procedură stomatologică nedureroasă, efectuată sub anestezie, în timpul căreia dintele este eliminat din alveola dentară. Recomandată pentru remedierea unei probleme de sănătate orală grave, precum cariile dentare sau infecțiile severe, extracția dentară se efectuează atunci când procedurile de restaurare dentară au eșuat. În general, extracțiile dentare sunt urmate de o serie de restricții, inclusiv în ceea ce privește dieta unei persoane.

Ce poți mânca după extracția dentară?

După o extractie de masea, alimentația va suferi câteva modificări, consumul anumitor alimente fiind contraindicat post-extracțional, în primele 24-48 de ore. În general, se recomandă consumul alimentelor moi, cu o temperatură optimă (preferabil la temperatura camerei), care nu pot rămâne blocate în spațiile interdentare.

Ce alimente sunt contraindicate?

Consumul alimentelor dure sau crocante, cât și a alimentelor foarte reci sau fierbinți este întotdeauna contraindicat în primele ore de la o extracție dentară, din cauza riscului crescut de dislocare a cheagului de sânge format în mod natural la nivelul alveolei, care are rolul de a proteja terminațiile nervoase. Se vor evita, de asemenea, băuturile carbogazoase.

Ce alte contraindicații există după o extracție dentară?

În urma extracției se modifică nu doar obiceiurile alimentare, ci și cele de igienizare dentară. Astfel, se recomandă a se evita spălarea sau clătirea gurii în primele 24 de ore de la intervenție. De asemenea, alte contraindicații includ și:

– evitarea consumului de lactate în primele 12-24 de ore post-extracțional (după extracție);

– evitarea fumatului în primele 48-72 de ore;

– evitarea utilizării paielor pentru consumul lichidelor;

– evitarea efectuării unor exerciții fizice de intensitate ridicată.

Când este necesară o extracție dentară?

Extracția unuia sau a mai multor dinți poate fi, în unele cazuri, singura soluție de tratament a patologiei dentare de care pacientul suferă. Un grad ridicat de mobilitate dentară, fracturile dentare, cariile sau infecțiile, cât și poziționarea incorectă a dinților, reprezintă situațiile principale în care se recomandă o extracție.

Boala parodontală: se recomandă extracția?

Parodontoza reprezintă una dintre cele mai severe afecțiuni orale, deoarece predispune la pierderea dinților. Un grad ridicat de mobilitate dentară, o caracteristică a bolii parodontale, poate face necesară extracția dentară. Parodontoza simptome și recomandări:

Gradul ridicat de mobilitate nu este singurul simptom al parodontozei care crește necesitatea extracției. Infecțiile gingivale sau retracția gingivală sunt alte plângeri comune ale pacienților, care pot face necesar un tratament invaziv. Pentru a evita astfel de situații, medicii recomandă vizitarea medicului de la apariția oricăror simptome ale parodontozei, care includ și sângerări gingivale, modificări ale culorii gingiei, inflamații gingivale, dureri la masticație sau respirație urât mirositoare.