Care este diferența dintre lentilele de contact cosmetice și cele terapeutice

Lentilele de contact sunt lentile foarte subțiri care se plasează direct pe suprafața ochiului. Acestea sunt de multe tipuri, fiind clasificate în funcție de mai multe caracteristici (material, scop, durata de utilizare, dimensiune). În timp ce unele sunt utilizate doar în scop estetic, altele se folosesc pentru a înlocui ochelarii de vedere sau alte tratamente oculare. Află mai multe despre cum se deosebesc lentilele de contact terapeutice de cele cosmetice din articolul următor. 

Lentilele de contact cosmetice

Lentilele de contact cosmetice se utilizează strict în scop estetic. Sunt acele lentile colorate care au scopul de a masca și schimba culoarea irisului, precum și de a modifica aspectul pupilei sau al irisului (cum ar fi dimensiunea acestora). Lentilele de contact cosmetice pot fi utilizate în viața de zi cu zi sau la evenimente deosebite (cum ar fi petrecerile de Halloween). 

Culorile și formele sunt extrem de variate, așa că ai de unde alege în funcție de preferințe. Totuși, particularitățile ochilor diferă de la o persoană la alta. De aceea, este nevoie de un consult oftalmologic pentru a te asigura că alegi lentilele potrivite. 

Lentilele de contact terapeutice

Lentilele de contact pot înlocui ochelarii, fiind utilizate pentru a trata o afecțiune oculară. 

Scopurile lentilelor de contact terapeutice:

  • Corecția viciilor de refracție (astigmatism, miopie, hipermetropie, anizometropie) – lentilele de contact torice se utilizează pentru tratarea astigmatismului, iar cele monofocale, pentru tratarea miopiei/hipermetropiei. Mai există și varianta lentilelor progresive (multifocale) care îți permit o vedere clară atât la distanță, cât și la apropiere. 
  • Tratarea unor afecțiuni sau traumatisme oculare (keratoconus, keratită, după chirurgie refractivă)

În anumite afecțiuni, cum ar fi anizometropia avansată și keratoconusul, lentilele de contact sunt considerate un tratament mai eficient decât ochelarii. De asemenea, acestea asigură o vedere periferică mai bună.

Acestea trebuie purtate atât timp cât recomandă medicul, în funcție de tipul și severitatea afecțiunii. Poate fi nevoie de purtare continuă sau timp de câteva ore pe zi/noapte. Pe de altă parte, în cazul viciilor de refracție, există și varianta de lentile de contact de unică folosință. Acestea pot fi purtate doar la evenimente speciale, fiind alternate cu ochelarii de vedere.

În general, lentilele de contact utilizate în scop terapeutic sunt transparente. Totuși, poți opta și pentru lentile colorate. Astfel, pot îndeplini și scopuri cosmetice. 

Avantajele lentilelor de contact

Atunci când înlocuiesc ochelarii, acestea prezintă o serie de avantaje:

  • sunt confortabile și estetice;
  • se pot utiliza în timpul activităților sportive, fără a crea disconfort;
  • pot fi purtate și în timpul evenimentelor importante (cum ar fi nunți), fără a modifica aspectul elegant; 
  • spre deosebire de ochelari, acestea nu acoperă machiajul de la nivelul pleoapelor;
  • permit purtarea ochelarilor 3D și a celor de soare, în timp ce vederea este la fel de clară;
  • nu creează vedere distorsionată sau obstrucționată, cum se întâmplă în cazul ochelarilor. 

Prin urmare, lentilele de contact pot îndeplini numeroase scopuri. Adresează-te  medicului oftalmolog pentru recomandări în legătură cu lentilele de contact potrivite pentru tine și bucură-te de avantajele purtării lor.