Un arhitect care face parte din echipa Registrul Constructorilor este un specialist fără de care foarte multe proiecte nu ar putea fi duse la bun sfârşit. Proiectele şi contractele cu un arhitect sunt văzute de multe ori ca nişte formalităţi lipsite de importantă, dar obligatorii. În orice lucrare de construcţie este absolut firesc şi necesar să se realizeze în prealabil un proiect ce descrie în detaliu viitoarea construcţie, permiţând constructorului să îşi îndeplinească atribuţiile şi clientului să finanţeze lucrările, iar autorităţilor să le autorizeze.
Fără ajutorul unui arhitect, echipa de construcţii nu va putea să ia cele mai bune decizii, iar construcţia nu va fi nici rezistenta, nici încadrată în cerinţele clienţilor.
Importantă şi rolul unui arhitect în proiectele de construcţii
Fără un proiect de arhitectură, nimeni nu ar şti ce are de făcut în şantier, rolul său începând cu planificarea parterului, etajului şi faţadelor casei. După aceste planuri, constructorul pote trasă casa pe teren şi poate săpa după fundaţii, poate arăta zidarilor cât şi une să zidească, va calcula greutatea casei şi modul de realizare a fundaţiilor, grinzilor, stâlpilor şi planşeelor. Ulterior, instalatorii vor decide unde să implaseze radiatoarele, centrală termică, unde va fi amplasată baia şi bucătăria.
Rolul arhitectului nu se termină aici, pentru că numai cu ajutorul acestui specialist clienţii vor şti ce materiale de construcţii sunt necesare şi în ce cantitate. De asemenea, cu ajutorul arhitectului se va stabili şi un buget pentru construcţia ridicată, clienţii îşi pot face o idee în acest sens ajutat de un profesionist care încearcă să îl ajute pe plan material. Siguranţa construcţiei sta tot în mâinile arhitectului care, împreună cu inginerul structurist va face calculele necesare pentru a se asigura că locuinţa nu va fi grav avariată la un cutremur.
Cadrul legal al construcţiei cu ajutorul unui arhitect
Există motive clare şi intemeite pentru care există regulamente de urbanism, coduri civile şi reguli de convieţuire pentru că nimănui nu i-ar conveni că lângă casa recent ridicată să apară un bloc cu balcoanele peste acoperiş. Arhitectul, când proiectează o casă sau o construcţie se îngrijeşte de respectarea cadrului legal în acest sens.
În trecut, într-adevăr, casele erau construite fără ajutorul unui arhitect. Cu toate acestea, erau persoane care calculau necesarul de materiale şi discutau cu clientul cum ar vrea să fie viitoarea clădire. Casele se construiau întotdeauna după un tipic tradiţional, realizându-se după un proiect chiar dacă acesta nu era desenat pe harţe sau în 3D.
Proiectele de case din trecut aveau la bază un proiect informal, simplu, însă o dată ce locuinţele au început să se îndepărteze de modelul tradiţional, ţărănesc, fie au început să fie prost împărţite fie să aibă la baza proiecte pe baza cărora au fost realizate.
Casele sunt construcţii mult mai complexe ce presupun că respectiva clădire să fie perfect funcţională, sigură şi rezistenţa, cu un design plăcut, luminoase, să includă instalaţii de neînlocuit. Construcţiile moderne trebuie să respecte reguli de amplasare şi conformare mult mai sofisticate decât cele ţărăneşti, de aceea implicarea unui arhitect este absolut necesară.