Top 10 Cele Mai Cunoscute Branduri de Ceasuri Japoneze

Împreună cu Elveția, Japonia deține supremația în materie de ceasornicărie datorită multitudinii de branduri existente în această frumoasă țară asiatică.

Conform statisticilor, Japonia a depășit în urmă cu doar doi ani, în anul de grație, numărul de 63 de milioane de ceasuri produse atât pentru piața internă, cât și internațională.

1. Minase

Iată un brand de ceasuri japoneze de nișă care a luat ființă în urmă cu cinci ani, mai precis în 2005. Interesant este că Minase produce doar circa 500 de bucăți de ceasuri pe an.

Inițial, compania s-a orientat către piața internă, dar acum colecția sa de ceasuri Divido, Horizon și Windows au trecut la nivelul următor și se pot achiziționa și în alte țări ale lumii.

Eleganța lor deosebită, design-ul deosebit de originale le pun în categoria unor mici bijuterii demne să stea la loc de cinste în colecția de piese de măsurat timpul extrem de valoroase prin soluțiile constructive cu totul neașteptate.

Ceea ce caracterizează acest tip de ceasuri produse de brandul Minase este faptul că sunt inspirate din puzzle-urile tradiționale japoneze din lemn, vestite în întreaga lume, unde componentele se potrivesc ca niște piese de joc, așa încât ele pot să fie înlocuite cu ușurință, fără a se deranja arhitectura generală a mecanismului de orologerie atât de ingenios realizat.

2. Casio

Deși inițial Casio și-a început prestigioasa activitate prin fabricarea calculatoarelor, vestita companie japoneză și-a diversificat pe parcurs interesele de producție și a deschis inclusiv o divizie de ceasornicărie în anii 1970, prin introducerea ceasului electric Casiotron.

A fost un pas mic pentru Casio, dar care a deschis ulterior calea pentru ceasurile de masă, extrem de populare, tip calculator, care au dominat cultura pop prin anii 1980 și care, cu toate opreliștile vremii, au reușit cumva să ajungă și în posesia unor norocoși din țara noastră.

De atunci, producția de ceasuri a avansat tot mai mult, așa încât G-Shock Casio este acum cea mai importantă linie de modele de ceasuri ale brandului japonez, de mare succes în întreaga lume.

De fapt, dacă ar fi să spunem cinstit, noi românii dacă suntem întrebați rapid ce marcă de ceas japonez cunoaștem, probabil că în proporție de peste 80% (poate chiar mai mult) am spune pe nerăsuflate: CASIO!

3. Orient

Inaugurat în urmă cu fix șapte decenii, Orient este cel mai mare producător japonez de ceasuri mecanice, în condițiile în care toate componentele produselor existente pe piață sub această denumire sunt fabricate acasă la ei, în Japonia, deși poate părea scump ca să faci acest lucru când acum trăim într-un mare sat global, unde de regulă componentele pentru diferitele produse care se realizează în serie se fabrică acolo unde companiile găsesc mâna de muncă mai ieftină, chiar dacă acest lucru are un efect nedorit de multe ori asupra bunurilor finite.

În fapt, faptul că nu s-a externalizat în alt colț de lume producerea unor componente nu a avut ca rezultat o creștere fabuloasă a costurilor de producție, dovadă că ceasurile Orient au un preț convenabil pentru segmente largi de cumpărători din întreaga lume.

Mai mult decât atât, Orient oferă o gamă largă de ceasuri mecanice buget, accesibile oricărei persoane care își dorește un ceas nipon de calitate. Ele sunt extrem de frumoase și fiabile.

4.  Citizen

Important producător mondial de ceasuri, Citizen și-a început parcursul cu bătaie lungă tocmai prin 1918 și se menține în mod categoric în topul producătorilor de ceasuri din întreaga lume prin lista deosebită de inovații care a făcut să se vorbească cu admirație despre acest brand din Japonia.

Astfel, în 1976, brandul a scos primul ceas de cuarț analogic cu energie electrică din lume Eco-Drive care a modelat cultura brandului cu privire la pașii următori, iar recent a anunțat un nou membru excepțional care va face istorie. Este vorba de mult discutatul Eco-Drive Caliber 0100, care se vrea a fi cel mai precis ceas realizat vreodată în lume.

Categoric, Citizen este una dintre acele mărci de ceasuri deosebite pe care iubitorii de modă îl preferă de foarte multe ori ca accesoriu special, datorită performanțelor pe care acestea le oferă cu generozitate celor care le achiziționează și le poartă cu nedisimulată mândrie.

5. GRAND SEIKO

Iată o marcă niponă care există de șase decenii, mai exact din 1960.

Aici este locul unde mari ceasornicari artizani au fabricat ceasuri deosebite, extrem de rafinate, anume destinate cunoscătorilor.

Acum modelele Grand Seiko sunt recunoscute drept unele dintre cele mai bune ceasuri de lux de pe piață mondială.

De ce și-au căpătat atâta notorietate, deși nu sunt produse în serie mare?

În special datorită finisajelor excepționale, realizate cu foarte mare atenție la detalii ale artizanilor asiatici, funcționării fără cusur și, nu în ultimul rând, unui design extrem de atrăgător care le diferențiază de ceasurile produse de firmele concurente din Japonia sau de pe alte meleaguri ale planetei.

6. SEIKO

Compania Seiko s-a fondat în 1881, adică acum paisprezece decenii.

Mai întâi a fost un magazin de bijuterii, iar mai apoi, după doar unsprezece ani, a început să se facă cunoscut ca producător de ceasuri din 1892.

Seiko este o companie care avut un cuvânt greu de spun în lunga istorie a culturii de ceasuri din Japonia.

Brandul a realizat primul ceas de mână japonez, primul ceas de scufundare și cronograf, primul ceas cu quartz din lume Astron. Nu e de mirare că modelele de ceasuri Seiko sunt preferate de către fanii din întreaga lume.

Mai mult decât alte branduri din Japonia, un mare rival a văzut Seiko în Casio, iar acest lucru a impulsionat dezvoltarea ambelor companii producătoare de ceasuri de foarte bună calitate.

Concurența aceasta a avut ca efect pozitiv realizarea de modele de ceasuri de mână din ce în ce mai performante, care înglobează o mulțime de tehnologii revoluționare, iar iubitorii de ceasuri multifuncționale nu pot decât să le mulțumească pentru acest lucru care le-a făcut multora viața mai ușoară.

7. Hajime Asaoka

Compania a început să producă ceasuri în urmă cu doar cinci ani, în 2005, când ai introdus primul său ceas Tourbillon. Patru ani mai târziu, în 2009, a devenit deja un nume recunoscut în materie de ceasuri de proveniență niponă.

Cu toate că această companie este una extrem de tânără, cu doar 15 ani de activitate, se pare că are planuri mari și, deși este extrem de greu să lupți cu mărcile tradiționale care și-au câștigat pas cu pas, de-a lungul deceniilor o notorietate extrem de mare, exuberanța și determinarea noului competitor nipon intrat în lumea bună a producătorilor de ceasuri sunt semne că nu va eșua în planurile sale curajoase.

8. MASAHIRO KIKUNO

Acest brand este unul aparte care se luptă tăcut, prin calitatea produselor pe care le oferă cu marii giganți ai industriei de ceasuri din japonia.

Maestrul ceasornicar cu același nume este acela care își construiește singur ceasurile aproape în totalitate: de la proiectare, la fabricația componentelor și până la montajul final.

Este una dintre cele circa 30 de persoane care au mai rămas în lume în categoria meșterilor ceasornicari de odinioară.

Într-o lume tot mai industrializată, unde produsele de serie și delegarea responsabilităților este regula, o astfel de excepție stârnește în egală măsură uimire și admirație deosebită.

Acest meșter – MASAHIRO KIKUNO, are abilitatea de a-și produce propriile ceasuri incredibil de finisate, complexe și gândite cu grijă. Doar un asiatic poate să fie atât de calm și să țină piept cu eleganță tăvălugului modernității care ar vrea să îl strivească.

Oare cum este să te confrunți de la egal la egal cu  Seiko, Orient sau Casio? Iată o întrebare la care răspunsul merită o perioadă de cugetare profundă.

Cu certitudine că marele meșter ceasornicar, cufundat în pasiunea lui de o viață îi tratează cu nepăsarea asemănătoare a unui maestru de arte marțiale.

9. NAOYA HIDA

Un nume cunoscut pe piața de ceasuri din japonia, acest brand a reușit ca anul trecut, în 2019 să prezinte primul său ceas de lux cu aspect vintage sub brandul său omonim.

Compania aceasta a făcut carieră în trecut în stabilirea canalelor de distribuție în țară pentru mărcile de ceasuri elvețiene, fiind un veteran în domeniu din acest punct de vedere în minunata țară din Asia.

10. CREDOR

Acest brand, care este binecunoscut doar marilor colecționari din lumea largă și care se află sub umbrela Seiko, are faima că produce o categorie de ceasuri ultraluxoase în niște cantități foarte limitate. Este încă relativ necunoscut în exteriorul Japoniei, dar colecția sa de ceasuri care variază de la piese rafinate până la unele extrem de profesionale, de o complexitate remarcabilă va face cu siguranță ca în viitor să se vorbească de această marcă de ceasuri japoneze cu multă admirație.

După cum se observă, multe din brandurile de ceasuri din Japonia realizează produse în pas cu minunile tehnologice actuale, așa încât ele sunt de multe ori mai des căutate, cumpărate și mai ales purtate decât vestitele ceasuri elvețiene care, mai degrabă stau în cutii, decât la mâna celor ce le posedă.

Anii ce vin vor face probabil și mai acerbă concurența între elvețieni și japonezi, așa încât cu siguranță vor apărea modele de ceasuri ce vor conține inovații pe care în acest moment nici măcar nu ni le imaginăm.