Dacă acum câțiva ani, majoritatea persoanelor purtau aparatul dentar stingheriți din cauza esteticii, în ziua de astăzi, din ce în ce mai mulți adulți apelează la o astfel de obține pentru a-și corecta problemele dentare și a obține un zâmbet perfect. Unii dintre ei poartă cu mândrie un aparat fix clasic, cu brackeți metalici, alții optează pentru variante mult mai estetice, cum ar fi aparatul mobil, invizibil, sub formă de gutiere. Dacă urmează să îți pui aparat dentar și nu știi ce variantă să alegi, informațiile de mai jos îți vor fi de mare ajutor!
Aparatul dentar fix, eficient în problemele dentare mai grave
Dacă ai dinți foarte strâmbi sau probleme cu ocluzia, s-ar putea ca medicul tău ortodont Cluj să îți recomande un aparat dentar fix, mult mai eficient în astfel de situații. Există însă și afecțiuni ortodontice care nu se pot trata cu aparate dentare mobile, iar într-o astfel de situație, singura variantă pe care o ai la dispoziție este aparatul dentar fix, clasic. Dacă îți faci griji pentru aspectul estetic al unui aparat dentar fix, poți oricând opta pentru unul cu brackeți din ceramică sau safir, mai puțin vizibili.
Aparatul dentar mobil, mai ușor de curățat
Aparatul dentar fix vine la pachet cu o serie de reguli de igienă orală mult mai riguroase care îți vor fi explicate în orice cabinet de stomatologie. Periajul va dura mai mult și vei avea nevoie și de produse speciale pentru a curățat cât mai bine dinții de resturile alimentare. Aparatul dentar mobil este mult mai ușor de curățat – avantajul cel mai mare este de fapt că îl poți scoate în timpul mesei. După masă îți cureți dinții cât mai bine și pui din nou aparatul dentar. Poți scoate aparatul dentar nu doar în timpul mesei, ci și în cadrul unui eveniment, a unui interviu sau a unei întâlniri de afaceri. Medicul stomatolog îți va explica care este timpul minim în care trebuie să porți aparatul dentar mobil.
Să nu mai vorbim de restricțiile alimentare pe care le ai atunci când porți un aparat dentar fix – spre exemplu, alimentele lipicioase sau foarte dure trebuie să dispară complet din dieta ta. În cazul aparatului dentar mobil nu există nicio restricție.
Aparatul dentar fix, mai dureros
Dacă ai avut prieteni sau rude care au purtat aparat dentar fix, probabil ți-au povestit despre durerea sau disconfortul resimțit după activarea aparatului. Acest lucru este discutabil – unii pacienți pot resimți mai intens această durere, în timp ce alții nu simt nimic neplăcut.
Alegerea aparatului dentar potrivit se poate face doar alături de medicul ortodont care te-a evaluat. Acesta îți va propune cele mai bune variante pe care le ai la dispoziție, urmând ca tu să iei decizia finală.