Greșeli în igiena orală pe care nu știai că le faci

E firesc să presupunem că încă din copilărie învățăm cum să avem grijă de igiena noastră – copiii învață să se perieze pe dinți, să poarte haine curate și să se spele pe mâini. 

Obiceiuri precum acestea au fost parte din viețile noastre dintotdeauna. Orișicum, când vine vorba de igiena orală, aceasta este vitală pentru o stare de sănătate generală bună. Și igiena orală bună nu te ferește doar de carii, durere de masea sau afecțiuni gingivale. Știai că unele afecțiuni generale pot apărea datorită complicațiilor orale? 

  • astmul
  • artrita
  • nașterea prematură
  • problemele respiratorii
  • bolile cardiovasculare

Deci, un lucru e cert – să înțelegem ce înseamnă cu adevărat „igienă corespunzătoare” este obligatoriu, iar, în articolul de mai jos, dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog, ne-a povestit despre greșelile pe care e posibil sa le facem inconstient si care ne pot afecta sănătatea orală. 

Deci, deși ni se pare că practicăm igiena orală de o viață, există o serie de greșeli pe care le facem, poate, inconștient: 

1. Periajul agresiv 

Ai putea să crezi că, pentru a îndepărta bacteriile, ai nevoie de o „exfoliere” viguroasă a dinților tăi. Dimpotrivă, să îți periezi agresiv dinții este printre cele mai grave greșeli pe care le poți face. 

Periajul agresiv conduce către sangerari gingivale și contribuie la erodarea ireversibilă a smalțului dentar. Periajul dentar trebuie efectuat blând, fără prea multă presiune aplicată pe dinți, cu periuța ținută în unghi de 45 grade – deci nu vom peria orizontal, prin mișcări stânga-dreapta, ci mai degrabă sus-jos, dinspre gingie. 

Am cuprins, practic, două greșeli într-una: tehnica greșită de periaj este folosită de majoritatea oamenilor, pentru că așa învățăm, din nefericire, încă de mici: să periem stânga-dreapta. Și încă un aspect de care să ții cont: periajul înlătură doar 40% din bacterii; pentru un rezultat mai mulțumitor, este obligatoriu să folosești atât ață dentară, cât și apă de gură. 

2. Nu acorzi atenție periuței și pastei de dinți

Cele mai citite articole

De câte ori nu ai ales pasta de dinți la întâmplare, spunând că „oricum fac toate același lucru”? Ei bine, află că trebuie să acorzi mai multă atenție pastei de dinți, alegând una pentru nevoile tale: de exemplu, dacă ai carii, trebuie obligatoriu să folosești o pastă de dinți cu fluor. Dacă ai gingivită, trebuie să alegi o pastă de dinți care reduce inflamația. 

Iar când vine vorba de periuța de dinți, facem chiar mai multe greșeli: 

  • alegi o periuță de dinți cu perii tari, pentru că „va curăța mai bine” – de fapt, nu va face decât să îți lezeze smalțul – alege una cu perii moi în schimb 
  • nu îți schimbi periuța suficient de des: ea trebuie schimbată la fiecare 3 luni, sau după fiecare răceală și după fiecare detartraj
  • nu depozitezi corect periuța: trebuie să o lași fără acel capac din plastic, de protecție, într-un loc uscat, cât mai departe de vasul de toaletă. 

3. Îți periezi dinții imediat după masă

În realitate, dimineața ar trebui să îți periezi dinții înainte de micul-dejun, nu după. Dacă, totuși, să faci asta ți se pare nefiresc, află că între masă și periajul dentar trebuie să aștepți cel puțin o oră: asta se întâmplă deoarece pH-ul nostru devine mai instabil, iar periindu-ne dinții imediat nu facem decât să agresăm smalțul. 

O altă greșeală pe care o poți face este să îți periezi dinții de prea multe ori pe dinți – știai că unii oameni își periază dinții după fiecare gustare? Deși pare o practică bună, în realitate, periajul excesiv, de +3 ori pe zi, nu face decât să îți deterioreze gingiile și smalțul. Și nu ne dorim asta, nu?

4. Faci experiemente pe dinții tăi

Poate e mult spus „experiemente”, însă avem tendința de a tot încerca lucruri văzute pe Internet pe dantura noastră. Da – ne referim la trenduri. Și tu bei apă caldă cu lămâie dimineața, pentru detoxifiere? Ei bine, află că organismul se detoxifică singur, dar și că apa cu lămâie dimineața îți va distruge, în timp, smalțul dentar. 

Sau experimentele din online cu albirea și îndreptarea dinților acasă – aceste „trenduri” ar trebui marcate ca sensitive content, pentru că nu fac decât să ne inducă în eroare. De aceea este vital să ne tratăm dinții ca pe oricare parte a corpului și să îi lăsăm doar pe mâna specialiștilor. 

În final, cea mai mare greșeală pe care o putem face – și care ne împiedică să avem un zâmbet impecabil – este să tratăm consultul la dentist ca pe ceva opțional. „Nu mă doare, deci nu merg” – nimic mai greșit. Primul pas către o dantură nu doar frumoasă, ci și sănătoasă, este să deprindem obiceiul de a merge regulat la stomatolog. Chiar dacă nu ne doare nimic. Iar acest aspect este valabil în toate ramurile medicinei, nu doar în stomatologie. 

Cele mai citite articole