Te gândești serios să-ți pui aparat dentar pentru îndreptarea dinților? Atunci cu siguranță ai o mulțime de întrebări și cel mai probabil, vei dori să afli mai multe lucruri despre tipurile disponibile de aparate dentare, despre durata tratamentului pentru îndreptarea dinților și alte aspecte referitoare la purtarea și întreținerea aparatului dentar.
Un astfel de tratament stomatologic pentru îndreptarea dinților îți poate schimba viața: te poate ajuta să capeți mai multă încredere în zâmbetul tău și dicția ta, să corectezi o dantură imperfectă, să scapi de anumite obiceiuri care îți influențează negativ sănătatea. Dar, înainte de a face pasul cel mare pentru a comanda, iată cinci întrebări și răspunsuri pe care ar trebui să le cunoști.
1.Câte tipuri de aparate dentare există?
Sunt șase tipuri principale de aparate dentare:
- Aparat dentar transparent safir. Este realizat dintr-un cristal de safir, un mineral cu o duritate foarte mare și care e aproape invizibil. Avantajul principal al acestui aparat dentar e că e dificil de sesizat. În plus, grație marginilor bracketurilor care sunt rotunjite, e ușor să te adaptezi cu purtarea sa.
- Aparat dentar metalic. Este cel mai comun tip de aparat dentar, grație raportului foarte bun calitate -preț, dar și beneficiilor sale. Tratează eficient anomaliile dento-maxilare și se poate personaliza prin elastice colorate. Din păcate, este mai vizibil comparativ cu alte tipuri de aparate dentare.
- Aparat dentar ceramic. Se realizează din ceramică albă, semi transparentă și este rezistent la pete. Este confortabil, dar un pic mai fragil în comparație cu alte tipuri de aparate dentare.
- Aparat dentar mobil. Acest aparat se poate scoate din gură și este folosit în general pentru copii între 8 și 12 ani.
- Aparat dentar tip gutieră. Este un aparat dentar invizibil, fără sârme sau bracketuri, pentru confort sporit în purtare. Este construit prin tehnologie computerizată 3D ce transformă amprentele dentare într-o imagine tridimensională, pentru ca apoi să se realizeze seturi de gutiere pentru îndreptarea progresivă a dinților.
- Aparat dentar lingual. Se aplică pe suprafața internă a dinților și este complet invizibil.
2. Cât durează tratamentul cu aparatul dentar?
Cele mai citite articole
Durata tratamentului poate varia în funcție de rezultatul dorit și de problema actuală a dinților. În cazurile simple, este nevoie de o perioadă de purtare de 1 an, în timp ce tratamentele mai complexe pentru corectarea mușcăturii pot dura chiar și 2 sau 3 ani.
3. La cât timp trebuie să merg la dentist pentru monitorizare, atunci când port un aparat dentar?
Vizitele periodice la dentist ar trebui să fie programate cel puțin o dată pe lună, pentru ca stomatologul să poate efectua orice ajustări necesare. De asemenea, medicul poate verifica aparatul dentar și poate realiza operațiunile necesare pentru curățarea și întreținerea acestuia.
4. De la ce vârstă este recomandat aparatul dentar pentru copilul meu?
Aparatul dentar poate fi purtat de copii, începând de la vârsta de 6 ani, dar și de adulți, indiferent de vârsta. În aceeași măsură, odată cu vârsta adultă, un tratament ortodontic la vârsta adultă poate implica aplicarea unui implant dentar (poți vedea aici implant dentar prețuri), în cazul în care apar spații interdentare foarte mari.
5. Pot să mănânc orice dacă port aparat dentar?
Din păcate, există alimente care pot afecta negativ aparatul dentar. După fixarea aparatului, în primele zile, ar trebui să consumi alimente și mâncăruri mai moi. Apoi, pe toată durata tratamentului, ar trebui să eviți dulciurile, alimentele tari și alimentele bogate în zahăr ori lipicioase.