De ce să divorţezi la un cabinet notarial şi nu la judecătorie?

Din fericire, divorţurile lungi, costisitoare şi foarte dureroase au fost înlocuite cu divorţurile la un cabinet notarial pe Victoriei, divorţurile elegante, rapide şi simple, fără prea mari implicaţii emoţionale şi financiare. Nu numai cuplurile care nu au copii pot să divorţeze la notar, ci şi cuplurile cu copii minori, scutind foarte mult timp şi stress.

Actele necesare pentru divorţul la notar

Pentru a solicita divorţul la notar, sunt necesare următoarele acte:

·  certificatele de naştere ale soţilor;

·  actele de identitate ale soţilor;

·  certificatele de naştere ale copiilor minori, dacă este cazul;

·  certificatul de căsătorie în original;

·  declaraţie notarială referitoare la ultima locuinţa comună.

Cele mai citite articole

Cererea de divorţ se depune la notarul public care activează pe raza teritorială unde s-a realizat căsătoria sau se afla ultimul domiciliu comun al soţilor. Este necesar ca ambii şti să depună cererea de divorţ personal, iar dacă acest lucru nu este posibil, se poate prezenta o persoană împuternicită care trebuie să aibă o procură specială autentificată.

Cererea se redactează în scris de ambii soţi în fata notarului, fiind însoţită de actele mai sus menţionate şi se reţine de notar până se eliberează certificatul de divorţ. Aceste acte sunt însoţite de o declaraţie a soţilor referitoare la existenţa copiilor minori rezultaţi din căsătorie sau din afara căsătoriei. În cazul familiilor cu copii, vor fi menţionate aspecte legate de modul în care se va exercita autoritatea părintească de către fiecare părinte în parte, locuinţa copiilor după divorţ şi modul în care părinţii contribuie la cheltuielile cu creşterea copiilor, educarea lor şi pregătirea profesională.

Soţilor li se acordă un termen de 30 de zile pentru a reflecta asupra deciziei, după această perioadă soţii trebuie să se prezinte în fata notarului pentru eliberarea certificatului de divorţ.

Cât durează divorţul la notar? De ce este recomandată această variantă?

Divorţul la notar durează efectiv o lună de zile. În această lună, partenerii au ocazia să se gândească şi să se răzgândească în privința deciziei lor, pot să îşi pună ordine în gânduri şi se pot pune de acord referitor la modalitatea păstrării legăturii părinte separat şi copii, valoarea pensiei alimentare, locaţia în care vor fi crescuţi copiii.

Comparativ cu divorţul la judecătorie, divorţul la notar este foarte elegant, durează mai puţin, nu este nevoie de martori, de procese lungi, de achitarea cheltuielilor de judecată sau de plată avocatului. În plus, se pot realiza divorţurile cu copii minori şi la notar, în mod amiabil, orice nelămuriri cu privire la această procedură putând fi adresate notarului în căutarea unor răspunsuri.

Desfacerea căsătoriei pe cale notarială se finalizează într-un timp cât mai scurt, cu un cost minim, de câteva sute de lei şi o taxă de convenţie de divorţ care costă câteva zeci de lei şi se achită după cele 30 de zile de la depunerea cererii de divorţ.

Fără doar şi poate, divorţul la un cabinet notarial se va dovedi cea mai bună variantă de încheiere a relaţiei între doi parteneri.

Cele mai citite articole