Plantele in ghiveci au numeroase beneficii pentru cei care aleg sa-si decoreze locuinta sau biroul cu ele. Pe langa faptul ca rolul lor estetic este de necontestat, s-a dovedit stiintific ca acestea imbunatatesc starea de spirit, combat stresul si purifica aerul din interior. Insa, la randul tau, trebuie sa te asiguri ca plantele din ghiveci sunt ingrijite in mod corespunzator, au parte de lumina, apa si o temperatura potrivita. Iata cateva sfaturi care iti vor fi de ajutor daca vrei ca florile tale sa-si pastreze frumusetea:
- Atentie la cantitatea de apa
Aportul de apa este foarte important pentru dezvoltarea plantelor. Totusi, ai grija sa nu le uzi prea mult sau prea putin, dar nici in mod excesiv ori foarte rar. Este o adevarata provocare sa stii de cata apa are nevoie fiecare planta in parte, asa ca poti sa acorzi atentie aspectului lor. Daca varfurile frunzelor devin maronii, baza tulpinilor este moale sau au frunze galbene care cad inseamna ca planta este udata prea mult. In schimb, atunci cand frunzele incep sa se rasuceasca la margini, devin maro si uscate, florile au nevoie de mai multa apa.
- Tine cont de anotimp atunci cand uzi florile
In general, plantele in ghiveci au nevoie de un sol in permanenta umed primavara, cand cresc intr-un ritm accelerat si infloresc. Udarea trebuie efectuata la 2-3 zile sau de 1-2 ori pe saptamana, in functie de tipul plantei. Vara, florile din interior trebuie udate des, poate chiar si zilnic tinand cont de cerintele lor individuale, pentru a nu se usca. Toamna si iarna, plantele intra intr-un asa zis repaus, de aceea au nevoie de apa doar o data sau de doua ori pe saptamana, poate chiar si mai rar. De asemenea, ai grija sa folosesti apa calduta pentru ca va fi absorbita mai usor in sol si sa nu le uzi direct cu apa de la robinet pentru ca contine clor si calcar.
- Schimba ghivecele plantelor in mod regulat
Cele mai citite articole
Trebuie sa stii ca periodic plantele au nevoie de ghivece mai mari pentru o crestere sanatoasa. Este important sa intervii imediat ce radacinile sunt prea inghesuite deoarece plantele isi ramifica radacinile in ghiveci odata cu trecerea timpului, iar vasul devine prea mic. Momentul potrivit pentru schimbarea ghiveciului il comunica direct planta, fie prin faptul ca radacinile sale ies in exterior, fie prin ridicarea pamantului la suprafata, lucru ce arata ca nu mai are loc in interiorul vasului. Cel mai bun moment pentru inlocuirea ghiveciului este primavara sau toamna, in perioada de vegetatie, cu aceasta ocazie fiind indicata si schimbarea pamantului cu unul proaspat, plin de nutrienti.
- Controleaza umiditatea din interior
Frigul este cel mai mare inamic al plantelor in ghiveci, insa trebuie sa stii ca nu le place nici caldura in exces. Plantele pozitionate in apropierea caloriferelor, pe timp de iarna, pot intampina probleme din cauza temperaturilor crescute. De regula, majoritatea florilor de interior ar trebui sa fie amplasate intr-o incapere cu o temperatura de 20 de grade Celsius. Daca acest lucru nu este posibil, incearca sa controlezi umiditatea pulverizand din cand in cand apa pe frunzele plantelor.
- Ia in considerare necesarul de lumina
Nu lasa plantele in bataia soarelui pentru ca vor fi distruse daca nu exista un filtru pe fereastra. Plantele din ghiveci au nevoie de mai multa lumina in anotimpul rece, asa ca le poti tine pe pervaz. Primavara si toamna florile pot fi asezate, la fel, la lumina pe pervazul ferestrelor, dar si in lumina indirecta. Problemele apar pe timp de vara, cand trebuie mutate de la geam ca sa nu se arda sub caldura intensa.
Fiecare planta in ghiveci are nevoile sale proprii de apa, temperatura sau lumina. Ca sa-ti poti oferi conditii pentru crestere si inflorire trebuie sa respecti sfaturile mentionate, dar sa te informezi si cu privire la tipul plantelor si particularitatile lor de ingrijire.