O dată cu schimbarea temperaturii mediului exterior, când valoarea medie zilnică depășește 7 grade Celsius, conducătorii auto iau în calcul necesitatea achiziţionării unor cauciucuri de vară pe care le pot folosi pentru autoturismul lor, astfel încât să poată circula în cele mai bune condiţii pe şoselele din România.
Anvelopele de vară sunt la fel de importante ca şi cele de iarna pentru că menţin siguranţă pe şosele în mod corespunzător, atât pentru conducătorii auto şi pentru pasager, cât şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. Însă înainte de a alege un set de asemenea anvelope, este foarte important ca potenţialii cumpărători să ţină cont de semnificaţia pe care o au unii indicatori la anvelope astfel încât să nu dea greş cu alegerea făcută.
De ce să foloseşti anvelope de vară?
Pentru orice autoturism, “încălţămintea” este foarte importantă pentru că de aceasta depinde de foarte multe ori viaţa utilizatorilor, a proprietarilor de maşini sau a participanţilor la trafic. A folosi anvelope all season pe toată durata anului pare sigură, ieftină şi eficientă, însă în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. De aceea, conducătorii auto sunt sfătuiţi să folosească anvelope de vară pentru că:
· le oferă mai multă siguranţă în trafic;
· reprezintă o investiţie foarte bună pentru autoturism şi pentru siguranţa lor;
· sunt disponibile într-o gamă foarte variată de preţuri;
· gama este extrem de diversificată;
· indicatorii sunt extrem de uşor de citit;
· permit utilizatorilor să plece fără teamă în vacanţe, în concedii sau în alte locuri importante.
Din ce este alcătuită o anvelopă de vară?
Anvelopa de vară este alcătuită din:
· baza anvelopei;
Cele mai citite articole
· talonul anvelopei format din vârf, bază, călcâi, manta, umplutură şi întăritura;
· umărul anvelopei, important pentru performanţa în viraje;
· flancul anvelopei care trebuie să fie dintr-un cauciuc gros şi să mărească stabilitatea anvelopei;
· banda de rulare, care intră în contact cu suprafaţa carosabilă şi este importantă pentru că oferă aderență şi amortizare.
Indici care va ajută să aflaţi compatibilitatea jantei cu anvelopa
Pentru a afla compatibilitatea exactă a anvelopei cu janta, este necesar ca proprietarii autoturismelor să ţină cont de următorii indici:
· lăţimea interioară a jantei, marcată cu litera J pe janta şi care trebuie să fie compatibilă cu lăţimea maximă a anvelopei;
· indicii de sarcină să fie cei indicaţi, niciodată mai mici
· indicii de viteza să fie atât mai mari, cât şi mai mici decât specificaţiile autoturismului;
· indicii de consum să fie corespunzători;
· indicii privind aderenta pe suprafaţa umedă să fie corespunzători, aceştia se clasifica de la A la F, în funcţie de producătorul autoturismului, pentru carosabilul umed la viteza de 80 km/h;
· indicatorii pentru uzură, care se găsesc pe banda de rulare şi avertizează când mai sunt 1.6 mm de caneluri şi lamele, limita minimă legală în ţările europene.
Pe lângă specificaţiile anvelopei şi indicii de compatibilitate cu janta şi cu maşina în sine, este important că, în momentul achiziţionării anvelopelor de vară să se ţină cont şi de stilul de condus al şoferului. În prezent, tehnologiile moderne de producţie ale anvelopelor au avansat atât de mult încât gamă de anvelope de vară este extrem de diversificată.