Alegerea unui nou furnizor de gaze, detaliile pe care trebuie să le știi

Te gândești că a sosit vremea să-ți schimbi furnizorul de gaze?

Este o decizie bună, numai că trebuie să te informezi foarte bine înainte de a face acest pas, mai ales dacă până în prezent ai fost client al unei singure companii de furnizare.

Vara anului 2020: start pieței liberalizate a gazului în România!

După liberalizarea pieței de gaze naturale din țara noastră, la 1 iulie 2020, au apărut noi entități care ar putea concura cu companiile existente, iar libertatea reală de a alege un furnizor de gaze le-a oferit clienților posibilitatea de a optimiza costurile, menținând în același timp securitatea deplină a aprovizionării. Cu toate acestea, alegerea unei oferte favorabile nu este întotdeauna ușoară.

Principalul criteriu pentru schimbarea furnizorului este prețul gazelor naturale. Este o realitate incontestabilă. Dar alegerea unui furnizor de gaze nu poate fi determinată doar de preț.

Ca să nu cazi în capcana costurilor suplimentare și a limitelor de consum, merită să știi ce să cauți atunci când semnezi un contract pentru furnizarea de gaze naturale.

A doua componentă importantă care determină o diferență vizibilă în valoarea facturilor pentru gaze naturale ale diverselor companii furnizoare este taxa lunară de abonament. Nu toată lumea își amintește de aceasta, axându-se doar pe consum.

Tocmai de aceea, atunci când faci comparație de preț pentru gazele naturale analizând diverse oferte, fii sigur că lista elementelor la care te uiți va include absolut toate costurile. 

Cele mai citite articole

Utilizând o aplicație online de comparație a prețurilor la gaze, vei economisi timp și vei putea alege un cost mai ieftin dintre ofertele de gaze naturale de pe piață.  

Dacă faci asta cu multă responsabilitate, trebuie să știi că procesul de schimbare a furnizorului oferă cele mai mari beneficii.

Schimbarea furnizorului de gaze și, mai presus de toate, compararea prețurilor gazelor naturale, nu costă nimic. Cheltuirea a 10 – 15 minute analizând ofertele și alegerea celei mai bune propuneri din punctul de vedere al nevoilor tale de consum îți va aduce economii reale în anul următor, ba chiar și în următorii doi sau chiar trei. Iar banii economisiți la factura de gaz pot fi pur și simplu cheltuiți într-un mod mai bun.

Ce mecanism se folosește pentru stabilirea prețurilor?

Desigur, schimbarea furnizorului necesită ca destinatarul să semneze un contract cu un nou agent economic autorizat în acest sens. Ar trebui să fii bine pregătit, după cum am spus, pentru o astfel de decizie, pentru a o lua în mod conștient, după ce ai analizat toate aspectele colaborării viitoare. Atractivitatea ofertei este determinată nu numai de prețul indicat în contract, ci și de mulți alți factori, precum posibile taxe suplimentare și partajarea riscurilor.

Când vine vorba de prețul gazului, există două mari mecanisme de facturare de bază: un preț fix sau un preț indexat.

În cazul primei opțiuni, situația este simplă – riscul de modificare a prețului pieței este asumat de furnizor, iar destinatarul primește un preț garantat pe toată durata livrării. Aceasta este cea mai favorabilă celor mai mulți consumatori casnici.

Totuși, decizia privind selectarea ofertei contractuale ideale aparține viitorului client și este rezultatul unui calcul care combină prețul cu tendința de risc legată de schimbarea tarifelor și flexibilitatea livrărilor.

Ofertele de pe www.cezinfo.ro par atractive. Tu ce părere ai?

Cele mai citite articole