Numărul dinților unei persoane diferă, de obicei, de vârsta acesteia sau, în cazuri mai rare, de extracția măselelor de minte. În principiu, suntem învățați ca dantura unei persoane adulte numără 32 de dinți. În realitate însă, numărul dinților diferă în funcție de vârstă sau de anumite intervenții permanente care pot modifica cifra cu care ne-am obișnuit. Iată și cum evoluează dantura omului în timp.
Dinții de lapte
Cu o durată de viață relativ scurtă, dinții de lapte sunt cei care îi asigură copilului capaciatea de a trece de la mesele bazate pe alimentație lichidă sau semi-lichidă către mâncarea mai consistentă.
- Dinții copilăriei sau dinții de lapte sunt dinți temporari, care asigură atât masticația hranei, cât și satbilirea formei danturii adultului.
- Chiar dacă sunt temporari, dinții de lapte trebuie îngrijiți cu aceeași atenție ca și dinții unei persoane adulte, pentru a evita apariția unor boli la nivelul cavității bucale.
Numărul dinților la copii nu depășește 20, așezați simetri pe mandibulă și maxilar. Dinții de lapte încep să cadă din alveolele lor începând cu vârsta de 5-6 ani, dar trecerea la modelul unei danturi complete se poate întinde până dincolo de pragul adolescenței
- O persoană nrmală care respectă regula periajului dentar de 2 ori pe zi petrece peste 38 de zile din viața sa îngrijindu-și dantura.
Abia după ce aceștia vor fi înlocuiți cu dinții permanenți, numărul lor va ajunge la 32.
Formație completă
În perioada adolescenței și a tinereții, numărul dinților care alcătuiesc dantura unei persoane ajunge la 32.
- Există excepții în care nu toate cele 4 măsele de minte ale unei persoane erup prin gingii. În astfel de cazuri, numărul dinților unei persoane cu o dantură sănătoasă poate varia de la 28 la 32.
- Alte cazuri particulare se referă la extragerea unor măsele de minte pentru a preveni malformații ale danturii. Și în astfel de situații numărul dinților poate fi sub 32, fără ca persoana să fie suspectată de o dantură imperfectă.
Dinții sunt grupați în 4 grupe mari: incisivi, canini, premolari și molari, fiecare având rolul său în zdrobirea, sfâșierea si masticația hranei solide pe care o îngurgităm.
Roluri diferite
Așa cum spuneam fiecare grupă de dinți își are rolul ei prestabilit în cadrul danturii unei persoane.
- Cel mai valoros dinte din lume este considerat a fi cel care a aparținut savantului Isaac Newton. În 1816, unul dintre dinții autorului teoriei gravitației a fost vândut la o licitație publică în Londra contra sumei 3.633 lire sterline (aproximativ 35.000 dolari americani).
Cele mai citite articole
Incisivii sunt dintii grupați in partea din față a danturii, 4 sus și 4 jos. Ascuțiți și cu formă de daltă, incisivii sunt folosiți pentru a mușca și a reteza mâncarea solidă.
- Folosirea corectă a dinților în timpul alimentației ajută la întreținerea mușchilor faciali și dă expresivitate chipului uman. O dantură corect întreținută și folosită va reliefa nu doar un zâmbet frumos, ci și un chip frumos.
Caninii sunt ascuțiți și au rolul de a sfășia în hrana pe care o ingurgităm.
Premolarii au doua ridicaturi pe suprafața fiecărui dinte și folosesc la a sfăția și a zdrobi mâncarea solidă.
- Persoanele care folosesc mai mult mâna dreaptă au tendința de a mesteca mâncarea pe aceeași parte. Același lucru este valabil și pentru stângaci.
Ultima grupă de dinți, molarii sunt pentru a mesteca cât mai bine mâncarea solidă.
Structura dintelui
Un dinte este alcătuit din trei părți distincte: smalț, dentina și pulpa, cu două straturi superioare menite de a proteja cea mai sensibilă parte a dintelui.
- Smalțul este parte exterioara care învelește dintele și cea mai rezistentă parte din structura acestuia. Smalțul trebuie îngrijit constant prin periaj și detrartrare ocazională pentru a-l feri de carii.
- Dentina este un țesut străbătut de canale care duc direct către pulpa dintelui.
- Pulpa este cea mai sensibilă parte din structura unui dinte. Aici se află țesutul nervos și vasele de sânge care țin dintele în viață.
În ciuda aspectului lor solid, dinții sunt extrem de sensibili și trebuie protejați atât de depunerile de strat bacterian, cât și de expunerea la temperaturi diferite ale alimentelor într-un timp foarte scurt.
- Smalțul dinților este considerat cel mai rezistent țesut din corpul uman.
Protejarea danturii
Îngrijirea setului de dinți începe din momentul apariției primilor dinți permanenți. Pe lângă periajul zilnic recomandat, asigurarea unei danturi corect așezată alveolar se poate face cu ajutorul unor aparate corectoare, care fortează dinții abia ieșiți să se dezvolte într-o coroană perfect așezată.
- Persoanele care beau mai mult de 3 pahare de suc acidulat pe zi prezintă un riscu cu 62% mai mare decât celelate de a dezvolta carii și a-și pierde dinții.
Întreținerea danturii trebuie asigurată constant, iar vizita la medicul stomatolog este recomandată de cel puțin două ori pe an.