Cât câștigă un electrician în România

Pe fondul crizei de personal calaficat din România, salariile unor buni meseriași au început să crească promițător, iar tentația plecării în Occident ar putea să se diminueze pentru unii dintre aceștia.

Pe sfera utilităților publice, salarii de instalator, electrician sau operator montaj rețele telefonie/cablu internet par tot mai atractive pentru cei bine pregătiți sau dispuși să învețe o meserie. Uite cam la ce venituri poate ajunge un electrician, în funcție de experiența sa!

Salarii în creștere

Salarii în creștere
Sursa Foto: Pixabay

Pentru electricienii rămași în România, vremurile acestea se anunță destul de interesante, în contextul în care salariile sunt în creștere, iar sectorul construcții civile și industriale nu a fost oprit nici măcar de starea de alertă din timpul pandemiei COVID-19.

  • În Statele Unite, nivelul de salarizare mediu pentru electricieni este de peste 52.000 dolari anual. Cerințele sunt însă destul de complexe, iar pregătirea profesională se desfăşoară constantă din cauza avansului tehnologic rapid

Chiar și angajați în cadrul unor companii mai mari de furnizare a energiei electrice sau în mici firme care se ocupă cu lucrări de instalații electrice, electricienii din România au o medie salariala de 2.400 -2.500 lei. Ceea ce nu este rău, comparând cu situația din Spania, unde, chiar și cu experiență de câţiva ani în branşă, debutul ţi-l vei face pornind de la un salariu de 800-1000 euro, până când îţi dovedeşti aptitudinile.

Brăţară de aur

Brăţară de aur
Sursa Foto: Pixabay

Cei mai bine plăţiţi electricieni în România sunt cei care asigură întreţinere liniilor de electricitate. Cum mai toţi furnizorii de energie electrică au externalizat aceste servicii, alte firme private au intrat pe această piaţă, iar salariile oferite de unele dintre acestea rivalizează cu unele salarii de electrician din Franţa, Spania sau Italia.

  • Bucureşti este un oraş unde salariu unui electrician poate sări uşor de echivalentul a 1.000 euro.
  • Alte zone în care merită să desfăşori o astfel de activitate sunt Banat, Transilvania, Crişana sau Oltenia (în special Craiova, Târgu Jiu sau Drobeta Turnu Severin.

Pe domeniul de întreţinere a liniilor de transport energie electrică, un electrician poate câştiga echivalentul a 1.200 sau 1.500 euro chiar şi aici în România.

Mai jos faţă de media europeană

Mai jos faţă de media europeană
Sursa Foto: Pixabay

Chiar şi cel mai bine plătit electrician de pe piaţa din România este totuşi sub media înregistrată în statele dezvoltate din Uniunea Europeană. Avantajele constau însă în a locui alături de familie, în a nu fi obligat să înveţi o limbă străină pentru a putea conversa rapid cu colegii sau clienţii.

Cele mai citite articole

Pe de altă parte, trebuie să admitem că atracţia muncii bine plătite este destul de mare pentru personalul calificat din România. Spre exemplu, în Germania, Salariul mediu al electrienilor este de 25.000 euro anual, ceea ce se traduce într-un salariu lunar de peste 2.000 euro.

Unde se plăteşte cel mai bine?

Unde se plăteşte cel mai bine?
Sursa Foto: Pixabay

O analiză efectuată de britanici pe piaţa muncii din acest sector la nivel global a arătat că electricienii sunt căutaţi în acest moment în aproape toată lumea, dar că, într-adevăr, există pieţe şi zone care îi plătesc regeşte pe cei care stăpânesc bine meseria lor.

  • În Marea Britanie, salariul anual al unui electrician de reţea variază între 30.500 lire sterline si 36.500 lire sterline, pentru cei care lucrează în zona Londrei.
  • Japonia are un nivel de salarizare super bun, cu aproape 60% mai mare decât cel de pe piaţa britanică, dar în acest caz limba localnicilor poate fi un adevărat chin pentru un electrician venit din Europa.
  • În Statele unite, electricienii de top câştigă cu 30% mai mult decât colegii lor din Marea Britanie, iar reţelele care străbat întreg teritoriul ţării necesită întotdeauna forţă de muncă.

Spre exemplu, Japonia, Statele Unite, Germania sunt state care asigură un nivel de salarizare ridicat pentru electricienii bine pregătiţi şi care vorbesc limba oficială a statului respectiv.

În Germania de exemplu, cel mai mare salariu câştigat de un electrician de reţea bine pregătit este de 53.000 euro, pe zona Frankfurt. În partea de est a ţării, salariile se diminuează.

Mici antreprenori

Mici antreprenori
Sursa Foto: Pixabay

Până acum am vorbit doar de angajaţii unor firme sau mari companii multinaţionale, dar poţi la fel de bine să îţi practici meseria şi din postura de antreprenor, oferind servicii prin intermediul firmei tale de instalaţii electrice.

  • Cum ajungi să te califici ca electrician? Dacă nu ai absolvit o şcoală de meserii sau un liceu tehnologic care să îţi confere o diplomă de electrician poţi verifica pe internet care sunt asociaţiile sau firmele care efectuează cursuri şi eliberează certificate acreditate de electricieni.

Cu un sector imobiliar extrem de activ, România oferă destule oportunităţi micilor antreprenori din sectorul instalaţii electrice. De obicei, firmele care câştigă licitaţiile de construcţie a unor perimetre rezidenţiale subcontractează o parte din lucrările de pe interior, neavând fie forţa de muncă necesară pentru lucrări de acest tip, fie dorind să preia cât mai repede o altă lucrare majoră.

Cert este că nu s-au întâlnit până acum cazuri în care o clădire să nu fie dată în folosinţă din cauză că nu au fost finalizate lucrările la reţeaua electrică de interior.

Cele mai citite articole